Garantijos kelionių organizatorių prievolių įvykdymo užtikrinimui – kaip jomis pasinaudoti?

Valstybė, siekdama padėti kelionių organizatoriams įveikti pandemijos sukeltus padarinius turizmo srityje, numatė 15 mln. Eur individualioms garantijoms, kurios skirtos kelionių organizatorių prievolių įvykdymo užtikrinimui. Nuo liepos 17 d. kelionių organizatoriai gali kreiptis į sutartis su INVEGA pasirašiusias draudimo bendroves arba finansų įstaigas dėl laidavimo draudimo arba finansinių garantijų, užtikrinančių prievolių įvykdymą.

 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-22 11:08

„Neatlygintinomis garantijomis įsipareigojame sumokėti iki 50 proc. prievolių įvykdymo užtikrinimo sumos garantijos gavėjui (draudimo bendrovei ar finansų įstaigai), jeigu kelionių organizatorius neįvykdytų savo prievolių, nustatytų Lietuvos Respublikos turizmo įstatyme. Prisiimdami įsipareigojimus atlaisviname dalį finansinių resursų, kuriuos kelionių organizatoriai turėtų skirti užstatui, reikalingam įsigyti veiklai būtiną laidavimo draudimą arba finansinę garantiją, – sako INVEGA Verslo finansavimo vertinimo skyriaus vadovė Aušrinė Černienė. – Pasinaudodami valstybės teikiamomis garantijomis, kelionių organizatoriai galės teikti finansų įstaigoms mažiau užstato ir nesuvaržytą lėšų dalį nukreipti kitiems svarbiems poreikiams finansuoti.“

Nauda tiek smulkiesiems, tiek didiesiems kelionių organizatoriams

Pasak Aušrinės Černienės, garantijos suteikiamos draudimo bendrovėms arba finansų įstaigoms, kurios laidavimo draudimu ar finansine garantija užtikrina kelionių organizatoriaus prievolių įvykdymą, tačiau tiesioginė nauda tenka kelionių organizatoriams. Tai – smulkiosios, vidutinės ir didelės įmonės bei verslininkai, kuriems išduotas pažymėjimas, leidžiantis teikti paslaugas, susijusias su išvykstančių ir vietinių turistų veikla.

Patiems kelionių organizatoriams į INVEGĄ kreiptis nereikia. Jiems užtenka pateikti prašymą draudimo bendrovei ar finansų įstaigai, kuri yra pasirašiusi sutartį su INVEGA dėl kelionių organizatorių privalomų prievolių užtikrinimo. Tuomet draudimo įmonė ar finansų institucija, sulaukusi kelionių organizatoriaus paraiškos ir nusprendusi jam suteikti prievolių įvykdymo užtikrinimą, kreipiasi į INVEGĄ, pateikdama visus būtinus dokumentus.

Pagrindinis garantijų tikslas – įmonių tvarumas

Patvirtinta pagalbos schema numato, kad prievolių įvykdymo užtikrinimui skirtos garantijos gali būti naudojamos tiek naujam laidavimo draudimui ar garantijai įsigyti, tiek pratęsti jau galiojančius.

„Rengdami šią priemonę, vertinome skirtingas įmonių situacijas. Pagrindinis siekis yra užtikrinti kelionių organizatorių veiklos tęstinumą ir skatinti draudimo bendroves bei finansų įstaigas aktyviau teikti abiejų tipų prievolių įvykdymo užtikrinimus, pasidalijant riziką su INVEGA,“ – sako INVEGA verslo finansavimo vertinimo skyriaus vadovė, pažymėdama, jog pratęsiant prievolių užtikrinimą bus žiūrima, kad tiesioginę naudą gautų kelionių organizatorius, o ne draudikas ar bankas.

Tokiais atvejais bus vertinama, kaip suteikta garantija kelionių organizatoriui pagerins prievolių įvykdymo užtikrinimo sąlygas. Pavyzdžiui, bus prailginamas turimos prievolių įvykdymo garantijos (jeigu paslaugą suteikia finansų įstaiga) ar laidavimo draudimo (jeigu paslaugą suteikia draudimo įstaiga) galiojimo terminas arba padidinama jų suma, taip pat bus vertinama, ar kelionių organizatoriui pakeitimo metu būtų panaikinimas (sumažintas) esamo užstato dydis.

Reikalingi dokumentai ir kitos garantijų sąlygos

Kreipdamasis į draudimo bendrovę ar finansų įstaigą kelionių organizatorius turi pateikti prašymą suteikti garantiją, užpildytą SVV subjekto statuso deklaraciją, galiojantį kelionių organizatoriaus pažymėjimą ir užpildyti draudimo bendrovės ar finansų institucijos pateiktą atitikties deklaraciją.

INVEGA atkreipia dėmesį, jog „vienai įmonei“, kaip ji apibrėžta Kelionių organizatorių prievolių įvykdymo užtikrinimo garantijų teikimo nuostatuose, patvirtintuose Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministro 2020-07-10 įsakymu Nr. 4-557, teikiamos garantijos suma gali siekti nuo 1,5 iki 800 tūkst. Eur. Minimalus garantijos galiojimo terminas – 3 mėnesiai, ilgiausiai garantija gali būti suteikiama 15 mėnesių.

Atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus bei detalią informaciją apie Garantijų kelionių organizatorių prievolių įvykdymo užtikrinimui sąlygas galima rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.