Milijoninių investicijų saulės elektrinė įplieskė architekto ir valdžios konfliktą

Lazdijų rajone – precedento neturintis atvejis. 4,8 MW saulės elektrinės nuomojamuose privačiuose žemės sklypuose Panarvės kaime statymui ir naujoms darbo vietoms rajono vadovai ir sudaryta speciali komisija pritarė, tačiau tam pasipriešino savivaldybės vyriausiasis architektas Ričardas Vyšniauskas.

UAB „Egrupė“ vadovaujantys verslininkai Vilpišauskai jau yra pastatę vieną 1,6 MW saulės elektrinę Lazdijų rajone, Buktos kaime, šalia Ladijų hipodromo.<br>„Dzūkijos veido“ archyvo nuotr.
UAB „Egrupė“ vadovaujantys verslininkai Vilpišauskai jau yra pastatę vieną 1,6 MW saulės elektrinę Lazdijų rajone, Buktos kaime, šalia Ladijų hipodromo.<br>„Dzūkijos veido“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Baliukonienė, www.dzukijosveidas.lt

2020-07-26 13:30

Nemažas investicijas Lazdijų rajone suplanavę verslininkai sakė, kad keista, jog vyksta diskusijos dėl nemažų investicijų, kurių šiame krašte ir taip stinga.

„Laukiame išaiškinimo, kodėl negalime tame sklype statyti saulės elektrinės ir tikimės teigiamo atsakymo“, – vylėsi vienas iš projekto iniciatorių Povilas Vilpišauskas.

UAB „Egrupė“ vadovaujantys verslininkai jau yra pastatę vieną 1,6 MW saulės elektrinę Lazdijų rajone, Buktos kaime, šalia Ladijų hipodromo. Be to, jie yra investatvę ir į saulės jėgainių parką Lenkijoje. Nuo 2011 m. veikianti minėta įmonė iš viso jau išvystė 20 MW saulės parkų.

Tie patys verslininkai, vadovaujantys ir UAB „Megaparkas“, Lazdijų rajono savivaldybei teikė prašymą dėl ketinimo statyti 4,8 MW saulės elektrinę Lazdijų rajono Panarvės kaime privačiam savininkui priklausančiuose keturiuose žemės sklypuose, kurių bendras plotas – beveik 18 ha.

Šis prašymas buvo nagrinėtas savivaldybėje ir vadovų bei specialios tam sudarytos komisijos palaimintas, tačiau tam pasipriešino Lazdijų rajono savivaldybės vyriausiasis architektas R.Vyšniauskas. Jis atsisakė savo parašu patvirtinti projektą, esą tai nesuderinama nei su normatyviniais dokumentais, nei su architekto profesine atsakomybe.

Kaip vieną iš argumentų viešai jis yra nurodęs šiuo metu galiojantį Bendrąjį planą, pagal kurį nėra numatyta keisti saulės elektrinei numatyto ploto paskirtį. Žemės ūkio paskirties sklypą norima keisti į susisiekimo ir inžinerinių komunikacijų aptarnavimo objektų teritoriją.

Esą būtent ši teritorija patenka į numatytą Geoekologinę takoskyrą, kuri dėl saulės elektrinės statybos gali būti suardyta, sugadintas gamtinis kraštovaizdis bei dėl taršos padaryta neįkainojama žala gamtai, aplinkai ir žmonėms.

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Saulius Petrauskas vadovavo komisijai, kuri buvo sudaryta svarstant saulės elektrinės statybos Panarvės kaime klausimą. Pasak jo, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorės Ilonos Šaparauskienės sudaryta komisija aiškinosi aplinkybes, ar yra galimybė statyti saulės elektrinę nurodytose vietose. Komisijoje dalyvavo ir regioninių parkų vadovai.

„Mes analizavome, ar yra teisinio pagrindo atmesti verslininkų prašymą, ar ne, ir teisinių argumentų neradome. Emocine prasme, sutinkame, kad visuomenei informacijos apie šį projektą pateikta mažai.

Visai kitas klausimas, kokias procedūras turi atlikti verslininkai, norint pastatyti elektrines. Prieštaravimas kyla tarp komisijos ir savivaldybės vyriausiojo architekto išvadų. Esame įsitikinę, kad toje vietoje žemės paskirtį keisti galima.

Nenorėčiau komentuoti architekto nuomonės, nes tai jau kitokį pagreitį įgavęs konfliktas. Jeigu vyriausiasis architektas norėjo pateikti savo argumentus, tai jis per tą laikotarpį galėjo užklausti įvairių Lietuvos institucijų, susijusių su statybomis, ir gauti visus atsakymus.

Dabar tą darome mes. Šiuo metu išsiųsti prašymai Aplinkos ministerijai, Teritorijų planavimo inspekcijai, kad padėtų išaiškinti, išspręsti šį konfliktą“, – sakė S.Petraukas ir pridūrė, kad šiai situacijai aiškintis jau yra sudaryta ir savivaldybės tarybos komisija.

Kada galima tikėtis atsakymų iš institucijų ir komisijos, pavaduotojas konkretizuoti nesiryžo.

S.Petraukas patikslino, kad planuojamos verslininkų investicijos svyruoja nuo 1,5 iki 4 milijonų eurų.

„Lazdijų rajonui tai ženkli suma. Dėl darbo vietų skaičiaus irgi tėra prielaidos – skirtingais etapais skirsis ir jų skaičius. Vykstant statyboms planuojama iki 20 darbo vietų, o vėliau jų sumažėtų iki kelių.

Naudą gyventojams mes matome iš kitos pusės. Iki 2022 metų daugiabučiuose neturi likti dujinių suskystintų gamtinių dujų balionų. Lazdijų rajonas kitos alternatyvos be elektros energijos vartojimo maisto gamybai neturi. Gyventojai galėtų vartoti pigesnę elektros energiją savo gyvenamuose namuose.

Mūsų rajonas, deklaruojantis, kad bus investuojama į inovatyvias technologijas, kad bus kuriamos nuotolinės darbo vietos, skatinama žalios energijos atsinaujinančių šaltinių plėtra, ir ketina ta kryptimi eiti. Tai atrodytų tinkama kryptis“, – sakė S.Petrauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.