Įvardijo banką, kurį nupirkusi valstybė galėtų paversti valstybiniu

Finansų analitikas Marius Dubnikovas, komentuodamas ekonomikos ir inovacijų ministro Rimanto Sinkevičiaus idėją, kuriant nacionalinį plėtros banką, svarstyti galimybę įsigyti ir jau veikiantį Lietuvoje banką, sako, kad kol kas dar nėra aišku, kokio modelio banko valstybė apskritai norėtų. Vis dėlto M.Dubnikovas tarp potencialių bankų, kuriuos būtų galima įsigyti, įvardijo Medicinos banką, kuris šiuo metu yra vienintelis parduodamas bankas.

Marius Dubnikovas<br>T.Bauro nuotr.
Marius Dubnikovas<br>T.Bauro nuotr.
Šiaulių bankas galbūt gali turėti naują akcininką.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šiaulių bankas galbūt gali turėti naują akcininką.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Medicinos bankas – vienintelis šiuo metu parduodamas bankas.<br>M.Astrausko nuotr.
Medicinos bankas – vienintelis šiuo metu parduodamas bankas.<br>M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lukas Blekaitis, ELTA

Aug 5, 2020, 4:40 PM, atnaujinta Aug 5, 2020, 4:42 PM

„Tai, kaip vyksta veiksmai, tarsi vežimas yra pastatytas prieš arklį. Visų pirma reikia atsakyti į klausimą, kokio banko valstybei reikia, kad ji galėtų atlikti funkcijas, kurių iki šiol negali atlikti. Šito atsakymo kol kas nebuvo. Iš Seimo girdime, kad reikia mažmeninio banko, iš R.Sinkevičiaus girdime, kad reikia banko, kuris dalina paskolas, iš prezidento girdime, kad reikia banko, kuris padeda verslui“, – naujienų agentūrai „Elta“ teigė M.Dubnikovas.

„Pradedant verslą, visada pradedama nuo verslo plano, o ne nuo įsteigimo ir svarstymo, ką darytume su tuo verslu. Dar baisiau būtų, jei valstybė nusipirktų banką ir svarstytų, kokio reikia ir ar jo apskritai reikia. Turėtų prasidėti diskusija normaliomis sąlygomis“, – kalbėjo analitikas.

M.Dubnikovas teigė, kad jeigu valstybei reikia komercinio banko, yra vienas pasirinkimų, kurį būtų galima svarstyti įsigyti.

„Lietuvoje viešai paskelbta apie vienintelio banko pardavimą – Medicinos bankas yra ant prekystalio. Tai galėtų būti taikinys, bet grįžtame prie to paties klausimo – ar tokio banko reikia valstybei ir ar jis atliks funkciją, kurios iki šiol jis neatliko. Manau, kad į Medicinos banko derybas dar būtų galima įsiterpti, nes sandoris dar neįvykęs. Kitų bankų, bent jau viešai prieinamoje informacijoje apie galimus pardavimus, nėra.

Lieka dar Šiaulių bankas, vienas tų, kuris galbūt gali turėti naują akcininką, nes apie tai buvo kalbėta, finansų rinkoje to buvo laukta 10 metų, kai vis laukiama Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko pasitraukimo iš Šiaulių banko.

Investuotojai tai prognozuoja, bet reikia suprasti, kad tai jau bus ne Medicinos banko dydžio pirkinys. Baugu, jei dar apie kažkokį didesnį darinį būtų galima kalbėti ir tai būtų atliekama labai sunkiu laikotarpiu – iki šių rinkimų“, – komentavo M.Dubnikovas.

Jis teigė pasigendantis profesionalios diskusijos, kokio banko valstybė norėtų.

„Jeigu iki rinkimų neįvyksta joks sandoris, tai sandorį svarstys nauja Vyriausybė. Tos diskusijos atrodo ganėtinai keistai. Iki šiol diskusija yra neprofesionali, virpinamas oras, o naudos iš to jokios negauname. Banko pirkimas yra ilgalaikis procesas, kuriam reikia pasirengti. Labai abejoju, ar fiziškai įmanoma pirkimą atlikti normaliai iki spalio mėnesio rinkimų. Mes dar neturime atsakymo, ko mums reikia. Tai labiau panašėja į dar vieną rinkiminį šūkį arba veiklos imitaciją susirinkti tam tikro elektorato balsus“, – sakė analitikas.

Tuo tarpu Lietuvos bankas laikosi pozicijos, kad diskusijos dėl valstybinio banko turėtų prasidėtų nuo kaštų ir naudos analizės.

„Manome, kad diskusija dėl valstybės dalyvavimo kredito įstaigų kapitale visų pirma turėtų prasidėti nuo išsamios kaštų ir galimos naudos analizės, atsižvelgiant į planuojamų valstybės investicijų dydį ir į tai, kaip šios investicijos pakeistų kredito įstaigų akcininkų arba pajininkų struktūrą.

Steigiama nauja kredito įstaiga galėtų prisidėti prie didesnės konkurencijos sektoriuje, tačiau valstybinio banko išlaikymo išlaidos, tikėtina, būtų didelės, o susijusios rizikos, kaip rodo Lietuvos ir užsienio šalių patirtys, – reikšmingos“, – kiek anksčiau sakė Lietuvos bankas.

Seimas nutarimu Vyriausybę yra įpareigojęs pradėti konsultacijas su Europos Komisijos Europos struktūrinių reformų paramos direktoratu dėl techninės pagalbos Valstybinio plėtros banko steigimo klausimais ir svarstyti dėl galimybės valstybei dalyvauti kredito įstaigų kapitale.

Anot projekto rengėjų, Lietuvoje veikiančių bei garantijas teikiančių agentūrų pagrindu gali būti steigiamas Valstybinis plėtros bankas, kuris galėtų siekti bankinės licencijos ir būtų prižiūrimas Lietuvos banko.

Planuojama, kad Vyriausybei išvados dėl kreipimosi į Europos Komisiją dėl techninės pagalbos steigiant Valstybinį plėtros banką bus pateiktos iki rugpjūčio pabaigos, „Eltai“ teigė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Ligija Kliunkienė.

Šiuo metu sudaryta sutartis dėl Medicinos banko 100 proc. akcijų pardavimo. Skelbta, kad jas įsigijo verslininkas iš Jungtinių Arabų Emyratų Nitinas Shelke, valdantis investicijų ir finansinių paslaugų grupę „Growmore Group“. Sandorį dar turi patvirtinti Lietuvos bankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.