G. Landsbergis apie valdančiųjų planą indeksuoti pensijas: tai – mina kitai Vyriausybei

Valdančiųjų valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad kitų metų biudžetas nebus deficitinis, o pensijų indeksavimo įstatymas, esant reikalui, gali būti pakeistas.

 Iš kairės: S.Skvernelis, G.Landsbergis, R.Karbauskis.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Iš kairės: S.Skvernelis, G.Landsbergis, R.Karbauskis.<br> Lrytas.lt fotomontažas
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 10, 2020, 11:19 AM

„Lietuvos situacija yra tikrai gera, pensijos Lietuvoje bus indeksuojamos. Jei kažkokie ekonominiai rodikliai neatitiks mūsų dabar jau egzistuojančio įstatymo normų, mes šitoje kadencijoje dar tikrai tą įstatymą sutvarkysime, kad jis galėtų veikti ir kitomis aplinkybėmis“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė R.Karbauskis.

Jis tikino, kad biudžetas bus perteklinis.

„Biudžetas daromas sąžiningai, jis nėra populistinis, bet bus perteklinis, nebus deficitinis. Kitaip daryti negalime, jeigu norime sėkmingo Lietuvos vystymosi“, – sakė valstiečių lyderis.

Indeksuos pensijas

Premjeras Saulius Skvernelis taip pat teigia, kad ekonominiai rodikliai leidžia indeksuoti pensijas.

„Sodros“ duomenimis, vidutinė senatvės pensija liepą siekė 377 eurus, turint būtinąjį stažą – 400 eurų.

Lietuvoje pensijos indeksuojamos išvedant vidurkį iš pastarųjų 7 metų duomenų apie darbo užmokesčio didėjimą.

Anot S.Skvernelio, kitų metų biudžetas bus socialiai orientuotas bei dar kartą pakartojo, kad pensijos bus indeksuojamos.

„Elgsimės atsakingai, vykdysime įsipareigojimus, kurie jau yra numatyti įstatymuose. Jis bus socialiai orientuotas, nukreiptas į pagrindinių problemų sprendimą.

Bandoma paleisti antį, kad pensijos nebus indeksuojamos. Jos tikrai bus indeksuojamos, mūsų ekonominiai rodikliai leidžia tai daryti ir mes tai padarysime“, – sakė S.Skvernelis.

Anot jo, po rinkimų dėl biudžeto gali susidaryti įtempta situacija.

„Kito Seimo ir Vyriausybės bus labai įtempta situacija, nes prieš ketverius metus su tuo pačiu ir aš susidūriau. Bus laiko minimalioms korekcijoms, bet reikės suspėti patvirtinti biudžetą“, – teigė premjeras.

„Laukia tikrai sunkus laikotarpis po rinkimų“, – pridūrė jis.

S.Skvernelis trečiadienį teigė, kad pensijos bus indeksuojamos ir galimai augs iki 7 proc.

300 mln. eurų jau išleista

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sako, kad „Sodros“ rezervas, iš kurio turėjo būti indeksuojamos pensijos, didžiąja dalimi išnaudotas. Jis taip pat priduria, kad norint indeksuoti pensijas gali tekti keisti įstatymą.

„Įstatyme numatytas pensijų indeksavimas. Lygiai taip pat numatyta, kad jeigu bendrasis vidaus produktas krinta ir pasiekia neigiamas reikšmes, arba planuojamos neigiamos reikšmės, indeksavimas turi būti stabdomas. Šitą problemą iškėlė prezidentas, dėl to, kad matyti, jog tokia problema gali iškilti. Tam reikia taisyti įstatymą. Tai buvo galima numatyti anksčiau. Su tuo yra susijusių daugiau problemų“, – kalbėjo jis.

Anot G.Landsbergio, daugiausia problemų kelia didžiąja dalimi išleistas „Sodros“ rezervas, kurį pasitelkus buvo planuojama indeksuoti pensijas.

„Kitaip tariant, „Sodros“ rezerve metų pradžioje buvo daugiau kaip 400 mln. eurų. Dabar yra, bent jau mūsų paskutinėmis žiniomis, likę kiek daugiau nei 100 mln. eurų. Vadinasi, 300 mln. eurų jau trūksta. Iš tų pinigų turėjo būti daromas indeksavimas, – sakė jis. – Akivaizdu, kad valdantiesiems tai yra didelė problema, nes skolinti pinigai lygiai taip pat išleisti. Tai – mina kitai Vyriausybei“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.