Seimas po prezidento veto vėl svarstys įstatymo projektus dėl valstybės valdomų įmonių valdymo organų

Seimas po Prezidento veto priėmė pakartotinai svarstyti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo ir Valstybės bei savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo pakeitimus.

G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2020, 12:46 PM

Anksčiau Seimo pateiktame įstatymo projekte buvo siūloma įtvirtinti nuostatą, kad nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių kolegialiuose priežiūros ar valdymo organuose turėtų būti bent vienas valstybės tarnautojas.

Šiame įstatymo projekte taip pat buvo numatyta, kad įmonių kolegialūs priežiūros ir valdymo organai turėtų būti iš naujo suformuoti artimiausiu įmonės akcininkų susirinkimo metu arba įmonės savininko teises ir pareigas įgyvendinančios institucijos sprendimu iki lapkričio 1 dienos.

Kitu Seimo įstatymo projektu buvo numatyta, kad valstybės ir savivaldybių valdomų bendrovių kolegialiuose priežiūros ar valdymo organuose turi būti bent po vieną valstybės tarnautoją. Be to, ne mažiau kaip pusę visų narių skaičiaus turėtų sudaryti nepriklausomi nariai, o minėtų bendrovių antrinių bendrovių organuose nepriklausomų narių turėtų būti ne mažiau kaip trečdalis visų narių skaičiaus.

Prezidentūra dekretu šiuos įstatymų pakeitimus vetavo ir grąžino svarstyti Seimui. Dekrete pažymėta, kad Seimo pasiūlyti valstybės ir savivaldybių valdomas įmones ir jų antrines bendroves turintys apimti pokyčiai galėtų sukelti grėsmę šių bendrovių kolegialių priežiūros ir valdymo organų efektyviai ir sklandžiai veiklai. Jie galėtų neigiamai paveikti ir bendroves, turinčias nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių statusą. Seimo siūlyti pokyčiai, tikėtina, sutrikdytų bendrovių veiklą, pakenktų jų įgyvendinamiems strateginiams projektams, padidintų bendrą valstybės, visuomenės pažeidžiamumą.

Dėl poreikio nesibaigus kadencijai atšaukti ir iš naujo išrinkti keičiamų kolegialių organų narius gali būti pažeisti esamų narių teisėti lūkesčiai, sumažėti potencialių naujų, kompetentingų narių siekiai kandidatuoti ir eiti atitinkamas pareigas, pažymi Prezidentūra.

Be to, dekrete teigiama, kad pokyčiams įgyvendinti gali reikėti atlikti bendrovių įstatų ir kitų jų veiklą reglamentuojančių vidaus teisės aktų pakeitimus. Tokiu būdu atliekami pokyčiai gali sudaryti prielaidas skubotiems, neskaidriems, abejonių dėl kokybės, pagrįstumo ir teisėtumo keliantiems sprendimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.