Vilniaus kogeneracinė jėgainė šilumą vilniečiams pradės tiekti lapkritį

Rugpjūčio pabaigoje karštuosius bandymus pradėjusi Vilniaus kogeneracinė jėgainė (VKJ) sostinės gyventojams šilumą tiekti pradės jau netrukus. VKJ laimėjo lapkričio mėnesiui skelbtą Vilniaus centralizuoto šilumos tiekimo aukcioną, kuriame šilumos gamintojai konkuravo dėl to, kieno pagaminta šiluma bus supirkta šilumos tiekėjo.

VKJ šiuo metu yra derinami technologiniai procesai.<br> Rengėjų nuotr.
VKJ šiuo metu yra derinami technologiniai procesai.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2020, 3:59 PM

VKJ šilumos aukcione pasiūlė mažiausią kainą iš visų dalyvių – 2,18ct/kWh. Planuojama, kad lapkritį VKJ pagamins ir šilumos tiekėjui patieks apie 23 GWh šilumos.

„Vilniaus kogeneracinės jėgainės projektas įgyvendinamas dėl kelių esminių priežasčių, tarp kurių yra ir siekis vilniečiams užtikrinti pigesnę šilumos gamybą. Šis šilumos tiekimo aukcionas, kuriame dalyvavo VKJ, yra pirmas žingsnis šio siekio link“, – teigia VKJ generalinis direktorius Saulius Barauskas.

Atkreipiame dėmesį, kad VKJ šiuo metu intensyviai vyksta dar rugpjūčio pradžioje pradėti karštieji bandymai, kurių metu yra derinami technologiniai procesai, siekiant užtikrinti saugią, efektyvią ir patikimą šilumos ir elektros energijos gamybą. Šiuo metu bandymams naudojamos tik gamtinės dujos, o tinkamai pasiruošus bus atgabentos ir pirmosios komunalinės atliekos.

Nuo rugsėjo 26 d. darbo valandomis iš jėgainės teritorijos gali sklisti neįprasti garsai, kurie primins ypač garsų šniokštimą, taip pat galimai bus matomi baltų dūmų ratilai. Jėgainės atstovai iš anksto atsiprašo už galimus nepatogumus apylinkėse dirbančių ar gyvenančių žmonių.

VKJ pradėjus komercinę veiklą, bendra jėgainės elektrinė galia sudarys apie 100 MW, o šiluminė galia – apie 240 MW. Jėgainėje įdiegti ypač modernūs ir šiuolaikiški dūmų valymo įrenginiai, kurie užtikrins visiškai saugią energijos iš komunalinių atliekų ir biokuro gamybą.

Ši jėgainė per metus galės pagaminti apie 40 proc. Vilniaus miestui reikalingo ir centralizuotai tiekiamo šilumos kiekio.

Užbaigus statybas, pagal pritaikytas aplinkosaugines bei energijos gamybos technologijas, VKJ bus viena moderniausių tokio tipo jėgainių visoje Europoje.

Vilniaus kogeneracinės jėgainės veiklą ketinama pradėti šių metų ketvirtąjį ketvirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.