EK pasiūlė ES kapitalo rinkų plėtros planą

Europos Komisija pasiūlė Europos Sąjungos kapitalo rinkų sąjungos (CMU) plėtros veiksmų planą, kuris padėtų užtikrinti Europos atsigavimą po COVID-19 pandemijos sukeltos ekonomikos krizės.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2020, 9:10 AM

„Dabar turime 27 nacionalines kapitalo rinkas, kurios nėra labai išvystytos ar integruotos. Tai ypač svarbu atsižvelgiant į „Brexit“, nes didžiausias Europos finansų centras palieka bendrąją rinką. Ir tai yra tikra problema, jei pažvelgsime, tarkime, į JAV, kur įmonės klesti kapitalo rinkose“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo EK pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

Jis išreiškė susirūpinimą, kad sėkmingos įmonės yra linkusios persikelti į kitas šalis dėl finansavimo sunkumų ES – tai lemia darbo vietų praradimą ir ekonomikos plėtros sulėtėjimą, tuo tarpu europiečiai negauna santaupų grąžos, nes jiems trūksta pasitikėjimo investuoti į kapitalo rinkas.

Didelės ir integruotos kapitalo rinkos, EK manymu, prisidės prie ekonomikos atsigavimo, užtikrins įmonėms, ypač mažoms ir vidutinėms, galimybę naudotis finansavimo šaltiniais, o investuotojams suteiks pasitikėjimo.

„Dabartinis veiksmų planas orientuotas į kai kurias likusių kliūčių bendrai kapitalo rinkai pašalinimą“, – pabrėžė V. Dombrovskis.

EK pasiūlė 16 iniciatyvų dėl kapitalo rinkų sąjungos suformavimo. Visų pirma, siūloma sukurti bendrą investuotojų prieigą prie Europos bendrovių duomenų, skatinti draudimo bendroves ir bankus didinti investicijas į ES įmones, stiprinti investicijų apsaugą, atsižvelgiant į užsienio investicijų į ES gausumą, skatinti pensijų pakankamumo monitoringą visoje ES, suderinti nemokumo taisykles visose ES narėse, siekti priežiūros institucijų konvergencijos ir nuoseklaus vienodų taisyklių finansų rinkoms ES laikymosi.

Teisės aktus dėl šių siūlymų įgyvendinimo EK ketina pateikti kitąmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.