V. Šapoka tikina, kad turi aiškų planą, kaip stabilizuoti skolos augimą

Finansų ministras Vilius Šapoka, kalbėdamas apie kitų metų biudžetą, sako, kad yra aiškus planas, kaip stabilizuoti skolos augimą, todėl pasirinktas kelias – optimalus.

V.Šapoka.<br>T.Bauro nuotr.
V.Šapoka.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausybė trečiadienį pritarė kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų projektui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vyriausybė trečiadienį pritarė kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų projektui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-10-15 13:21, atnaujinta 2020-10-15 13:52

„Skolos augimas stabilizuosis ties 50 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) ir ateityje mažės. Dėl to manau, kad Seimas ir būsima Vyriausybė be didelių korekcijų šį biudžetą patvirtins, nes jis tikrai yra geras“, – Seime per Vyriausybės valandą ketvirtadienį sakė V.Šapoka.

Finansų ministras teigė, kad biudžeto deficitą galima mažinti tik laipsniškai, priešingu atveju reikėtų nevykdyti prisiimtų įsipareigojimų.

„Kalbant apie kitus metus, svarbu atkreipti dėmesį, kad biudžeto deficitą mes galime mažinti tik laipsniškai, priešingu atveju reikėtų nevykdyti prisiimtų įsipareigojimų. Yra įsipareigojimai, kylantys iš įstatymų, kaip antai pensijų indeksavimas, vaiko pinigai. Yra kolektyvinės sutartys“, – kalbėjo finansų ministras.

Vyriausybė trečiadienį pritarė kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų projektui. 2021 metų valstybės biudžete planuojama gauti 11,384 mlrd. eurų pajamų, o asignavimai sieks 15,49 mlrd. eurų.

Kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis asignavimai viršija pajamas 4,1 mlrd. eurų.

Socialinei apsaugai išlaidos sieks 7,33 mlrd. eurų, ekonomikai – 3,5 mlrd. eurų, švietimui – 3 mlrd. eurų, sveikatos apsaugai – 2,73 mlrd. eurų.

Vaiko pinigai didės 10 eurų nuo 60 iki 70 eurų, neįgaliesiems bei nepasiturinčių šeimų vaikams – iki 110 eurų.

Kitąmet numatytas ne didesnis negu 5 proc. BVP valdžios sektoriaus deficitas.

Vyriausybė taip pat pritarė, kad minimali mėnesio alga nuo kitų metų turėtų didėti iki 642 eurų (iki mokesčių), tačiau paliko galimybę šių metų gruodį dydį persvarstyti.

Ekonomika augo, bet skola nemažėjo

Valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas sako, kad nors ekonomika pastaruosius metus augo, skola nemažėjo.

„Per 2019 metus skola nominalia verte paaugo 872 mln. eurų. Nors pernai mažėjo skolos ir BVP santykis, tačiau dėl 2020 metais kilusių iššūkių dabar jau kalbame apie didesnį nei 50 proc. skolos ir BVP santykį“, – Seime sakė M.Macijauskas.

„Finansų ministerija, manau, pagrįstai kalba apie gerokai mažesnį nei Mastrichto kriterijai priimtiną skolos lygį Lietuvai. Būtų pravartu tai įtvirtinti mūsų teisinėje sistemoje“, – pridūrė valstybės kontrolierius.

Lietuvos banko vertinimu, šių metų biudžeto deficitas bus vienas didžiausių nuo duomenų skelbimo pradžios, o skolos lygis pašoks 10 proc. punktų, artės prie 50 proc. BVP ir bus didžiausias Lietuvos istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.