Aiškina, kaip atrodys privaloma lankytojų registracija – pateikti vien pavardę nepakaks

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad, nuo pirmadienio pradedant registruoti maitinimo įstaigų klientus, duomenų apsauga bus užtikrinta.

A.Veryga sako, kad, nuo pirmadienio pradedant registruoti maitinimo įstaigų klientus, duomenų apsauga bus užtikrinta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Veryga sako, kad, nuo pirmadienio pradedant registruoti maitinimo įstaigų klientus, duomenų apsauga bus užtikrinta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2020, 1:34 PM, atnaujinta Oct 22, 2020, 2:28 PM

„Duomenų apsauga tikrai bus užtikrinta, juolab bus tikrai stengiamasi rinkti minimalią informaciją, kuri iš esmės leistų tik rasti tą žmogų, jei paaiškėtų, kad buvo užsikrėtusių asmenų, reikėtų išsiaiškinti, koks ten yra židinys. Pildyti bus galima tiek vieną, tiek kitą formą, priklausys nuo to, kokią formą pasiruoš maitinimo įstaiga“, – sakė A.Veryga.

„Pateikti, tikėtina, reikės vardą, pavardę ir telefono numerį. Bet šiuo metu minimalus duomenų paketas dar yra aptarinėjamas ir derinamas“, – pridūrė jis.

Lankytojų registracija nuo pirmadienio nustatyta laisvalaikio, pramogų, renginių, viešojo maitinimo ir kitose vietose.

Tuo metu viešojo maitinimo įstaigos, registruojančios klientus, privalės užtikrinti tinkamą jų duomenų apsaugą. Tą naujienų agentūrai BNS nurodė Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI).

„Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas asmens duomenų tvarkymo nedraudžia, tačiau nustato reikalavimus, kurių būtina laikytis, siekiant užtikrinti, kad asmens duomenys būtų tvarkomi teisėtai“, – sakė VDAI Teisės skyriaus patarėja Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

„Prastėjanti epidemiologinė situacija reikalauja imtis papildomų priemonių ir nors tai savaime nereiškia, kad minėtos priemonės turi būti susijusios su asmens duomenų tvarkymu, bet tam tikrais atvejais tai išties neišvengiama“, – komentavo inspekcijos atstovė.

VDAI atkreipia dėmesį, kad viešojo maitinimo įstaigos rinkti galės tik tuos asmens duomenis, kuriuos būtina, o juos tvarkyti galės tik teisės akte nustatytu tikslu.

„Pavyzdžiui, šie asmens duomenys negalės būti naudojami tiesioginei rinkodarai“, – teigė R.Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Be to, surinkti asmens duomenys turės būti saugomi tik tam tikrą nustatytą laikotarpį, o įmonės privalės užtikrinti tinkamą jų apsaugą, nustatant, kas ir kaip duomenis rinks, kur ir kaip jie bus saugomi, kas turės prie jų prieigą bei kam jie galės būti perduoti.

Taip pat asmenims turės būti pateikta informacija apie jų asmens duomenų tvarkymą.

Vyriausybės nutarime numatyta, kad tiksli informacija apie būtinus rinkti duomenis bus pateikta Operacijų vadovo sprendime. Toks sprendimas kol kas dar nėra priimtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.