S. Skvernelis: vakcinai reikalingos išlaidos bus dengiamos iš skolintų lėšų

Laikinai premjero pareigas einantis Saulius Skvernelis sako, kad vakcinos nuo koronaviruso įsigijimui reikalingos išlaidos bus dengiamos iš skolintų lėšų.

Vakcinos nuo koronaviruso įsigijimui reikalingos išlaidos bus dengiamos iš skolintų lėšų.<br>123rf nuotr.
Vakcinos nuo koronaviruso įsigijimui reikalingos išlaidos bus dengiamos iš skolintų lėšų.<br>123rf nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
V.Šapoka.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Šapoka.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
A.Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-12-02 16:15, atnaujinta 2020-12-03 16:10

„Šiandien negaliu atsakyti į klausimą, kokia suma turėtų būti numatyta. Nėra tos sumos. Žinosime sumą tada, kai pirma partija vakcinų vienos ar kitos įmonės pasieks Lietuvą. Tikimės, kad tai bus iki gruodžio pabaigos, iki Kalėdų galbūt“, – sakė S.Skvernelis.

„Reikalinga infrastruktūra, kuri dar trūkstama, yra perkama, bet bus išnaudojami ir tie pajėgumai, kurie yra mūsų gydymo įstaigose ir tada matysime, kokia suma yra reikalinga ir tą sumą reikės dengti iš skolintų lėšų. Tą mes darėme daugelį metų tais atvejais, kai išlaidos, kurios bus reikalingos, nėra žinomos. Kitokio varianto tiesiog nėra“, – pridūrė laikinasis premjeras.

Premjero teigimu, anksčiau įvardyti 125 mln. eurų, kurių gali prireikti vakcinos įsigijimui, yra maksimali suma.

„125 mln. eurų yra maksimali suma, bet jei bus pateiktos dviejų gamintojų vakcinos ir tais kiekiais, kurie numatyti, tai gali būti ir keli milijonai eurų, o jei visos, visa apimtimi, tai maksimali suma yra siekianti virš 100 mln. eurų, bet jos nereikia iš karto ir pagal klinikinius tyrimus tai gali išsidėstyti net ne per vienerius metus“, – sakė S.Skvernelis.

Laikinasis finansų ministras Vilius Šapoka tikino, kad nėra jokios rizikos, kad valstybė negalėtų įsigyti vakcinų, o pasirinktas mechanizmas, kai už jas bus apmokama skolintomis lėšomis, yra pats lanksčiausias.

„Tikrai noriu nuraminti – ar reikėtų mokėti šiemet ar kitais metais, valstybė ir pajėgi, ir numatyti visi mechanizmai, kad nedelsiant būtų atsiskaitoma tiek už visą logistiką, tiek už vakciną. Biudžetas nėra vien tik išlaidų ir pajamų eilutės, tai visa sistema, asignavimai, rezervai, fondai.

Pats paprasčiausias būdas, kai iš pradžių nežinome net apytiksliai, kokie yra įsipareigojimai, tokiu atveju numatoma, kad prireikus gali būti naudojamos skolintos lėšos. Tas ir yra numatyta projekte. Tai tikrai nėra jokios rizikos, kad valstybė negalėtų tų vakcinų įsigyti“, – sakė V.Šapoka.

„Toks mechanizmas pats lanksčiausias, nes norime būti tarp pirmųjų valstybių, kurios bus ją įsigijusios“, – sakė laikinasis ministras.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad jau ketvirtadienį vakcinacijos tvarkos aprašas gali būti pateiktas viešam derinimui.

„Yra parengtas vakcinacijos veiklos vykdymo planas, kur yra detaliai sudėliota, ką kiekviena institucija turi padaryti, kaip pasiruošti ir jau yra praktiškai baigtas ruošti vakcinacijos tvarkos aprašas,. Gali būti, kad jis rytoj bus paskelbtas viešam derinimui, kur išvardytos ir rizikos grupės, ir kaip būtų elgiamasi gavus tam tikrą kiekį vakcinų“, – sakė A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.