Vietoj planuoto pelno – nuostoliai: bendrovė be pajamų liko ne dėl savo kaltės

Vietoj planuoto pelno – skaičiai su minuso ženklu. Taip 2020-uosius užbaigs „Palangos vandenų“ bendrovė, kuri ne dėl savo kaltės šįmet liko be pajamų už paviršinio vandens nuotekų surinkimo tinklų priežiūrą.

Už paviršinių nuotekų surinkimo tinklų priežiūrą Palangoje mokesčio nebuvo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Už paviršinių nuotekų surinkimo tinklų priežiūrą Palangoje mokesčio nebuvo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Už paviršinių nuotekų surinkimo tinklų priežiūrą Palangoje mokesčio nebuvo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Už paviršinių nuotekų surinkimo tinklų priežiūrą Palangoje mokesčio nebuvo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Už paviršinių nuotekų surinkimo tinklų priežiūrą Palangoje mokesčio nebuvo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Už paviršinių nuotekų surinkimo tinklų priežiūrą Palangoje mokesčio nebuvo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2020, 5:42 PM

Kurorto įmonė negalėjo rinkti mokesčio už šią paslaugą, nes suderinti pateiktai jo kainai Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) neužteko ir dešimties mėnesių.

Už paviršinių nuotekų surinkimo tinklų priežiūrą Palangoje jokio mokesčio iki šiol nebuvo.

Po visą kurortą išraizgytą daugiau nei 50 kilometrų ilgio nuotekų vamzdyną anksčiau prižiūrėdavo miesto komunalininkai.

Jiems už avarijų likvidavimą ar skubų remontą pagal sutartį savivaldybė kasmet mokėdavo apie 15 tūkst. eurų.

Pernai gegužę Palangos miesto taryba šių tinklų priežiūrą paskyrė bendrovei „Palangos vandenys“, ir ji vamzdynu pradėjo rūpintis nuo šių metų pradžios.

Pagal teisės aktus, už paviršinio vandens nuotekas moka juridiniai asmenys, kurių naudojami sklypai prijungti prie savivaldybei priklausančios paviršinių nuotekų infrastruktūros.

Per daugiau nei pusmetį buvo surinkta informacija apie būsimus abonentus ir apie jų valdomų sklypų paviršiaus dangą – atsižvelgiant į tai taikomas nustatyto mokesčio koeficientas.

Įmonės skaičiavimai VERT buvo pateikti dar kovo pradžioje, tačiau iki šiol kaina nėra suderinta, o „Palangos vandenys“ už tinklų priežiūrą negali gauti pajamų.

„Požeminio vamzdyno remontas, gedimų taisymas, tinklams prižiūrėti skirtų darbininkų išlaikymas šiemet mums jau kainavo per 50 tūkst. eurų. Šias išlaidas turėjo padengti mokestis, kurio planavome gauti beveik 60 tūkst. eurų.

Bet dabar patyrėme tik išlaidų, nes iki šiol neturime suderintų kainų, nors teisės aktai VERT tai įpareigoja padaryti per du mėnesius“, – dėstė bendrovės „Palangos vandenys“ direktorius Virgilijus Beržanskis.

Prisidėjus papildomo objekto priežiūrai pastaruoju metu pelningai dirbanti kurorto įmonė neišvengiamai patirs nuostolių. Pernai įmonė baigė su 15 tūkst. eurų pelno, o 2018 metais uždirbtas pelnas siekė 40 tūkst. eurų.

VERT „Lietuvos rytui“ teigė, kad 2 mėnesių bazinių kainų projekto derinimo terminas skaičiuojamas iš naujo, jei prireikia tikslinti įmonės pateiktus duomenis. Su „Palangos vandenų“ pateikta informacija būtent taip ir atsitikę.

Tačiau, V.Beržanskio teigimu, per visus metus įmonė kartkartėmis iš VERT vis sulaukdavusi nereikšmingų paklausimų, kuriuos buvo galima pateikti ir vienu metu.

„Greičiausiai šitaip visus metus buvo vilkinamas laikas, kad būtų galima vis pratęsti derinimo terminą. Esminių paaiškinimų buvo paprašyta tiktai gruodžio 3 dieną.

Galima spėti, kad VERT tiktai tuomet ėmėsi iš esmės nagrinėti pateiktą kainų projektą“, – svarstė kurorto įmonės vadovas.

Nemokamai paviršinio vandens nuotekų tinklus teks prižiūrėti ir kitų metų pradžioje, nes VERT suderinti kainą žada ne anksčiau kaip vasarį.

Tuomet miesto taryba ją patvirtinti galėtų tik kovo pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.