E. Čipkutė: svarbiausia – padėti verslui įveikti pandemiją su kuo mažesniais praradimais

Smulkiosios bei vidutinės įmonės, susidūrusios su koronaviruso pandemijos iššūkiais, galės paprasčiau gauti bankinį finansavimą ir sugrįžti į įprastą veiklos ritmą. Specialiai joms skirtos europinio COVID-19 garantijų fondo priemonės, kurios per lengvatines bankų paskolas įmones turi pasiekti šiemet, pranešė Lietuvos bankų asociacija (LBA).

Pasak E.Čipkutės, finansų sektorius vis aktyviau naudojasi tarptautinių institucijų siūlomomis priemonėmis.<br>LBA nuotr.
Pasak E.Čipkutės, finansų sektorius vis aktyviau naudojasi tarptautinių institucijų siūlomomis priemonėmis.<br>LBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2021, 6:13 PM

LBA prezidentės Eivilės Čipkutės teigimu, šiuo metu šalies finansų sektorius ne tik siūlo klientams individualius sprendimus, teikia ekspertinę pagalbą institucijoms kuriant paramos mechanizmus nacionaliniu lygiu, bet ir vis aktyviau naudojasi tarptautinių institucijų siūlomomis priemonėmis.

„Svarbiausias bankų veiklos prioritetas – padėti savo klientams įveikti koronaviruso pandemiją su kuo mažesniais finansiniais praradimais. Tačiau turime žvelgti ir į ateitį. Bendradarbiavimas su ilgametę patirtį turinčia institucija ir jos ekspertais, be kita ko, atveria Lietuvai kelią tapti Šiaurės Baltijos šalių žaliosios ekonomikos lydere. Lietuva turi ne tik įveikti dabartinę krizę, bet ir išeiti iš jos laimėtoja“, – pranešime sakė E. Čipkutė.

Anot EIB grupės atstovybės Baltijos šalims vadovo Marco Francini'o, Europos garantijų fondas – tik dalis viso EIB priemonių portfelio, kuriuo vis aktyviau domisi Lietuvoje veikiantys bankai.

„Siekiame toliau plėtoti mūsų aktyvią partnerystę su šalies ir viso regiono finansų sektoriumi bei dalintis sukaupta ekspertize. Mūsų akiratyje – inovacijų bei infrastruktūros plėtra, smulkiojo bei vidutinio verslo skatinimas, ir, žinoma, klimato veiksmai, vienas didžiausių mūsų iššūkių ir svarbi sudėtinė tvaraus vystymosi dalis“, – teigė M. Francini's.

Fondo, sukurto padėti smulkioms ir vidutinėms Europos įmonėms, nukentėjusioms nuo koronaviruso krizės, priemonės siekia paskatinti privataus skolinimo procesą. Tai šiuo metu aktualu ir Lietuvos kredito įstaigoms, mat bankai, nuo pat pandemijos pradžios padedantys finansinių sunkumų patiriantiems savo klientams, pastebi, kad gerokai sumažėjo verslo kreditavimo paklausa.

Tarp EIB grupės iniciatyva įkurto COVID-19 fondo priemonių yra tokie finansiniai mechanizmai, kaip ribotos ir neribotos garantijos, vertybinių popierių ir rizikos pasidalijimo priemonės, investicijos į akcinį kapitalą ir kitos. Fondas, kurio vertė – 25 mlrd. eurų, mobilizavo daugiau nei 200 mlrd. eurų finansavimą. Didžiąją jo dalį, 65 proc., numatyta skirti mažoms ir vidutinėms įmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.