A. Armonaitė: konfliktas tarp kūdikių maisto gamintojų ir VMVT – tragikomiškas

Reaguodama į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pastabas kūdikio maisto gamintojams „Marmaluzi“ dėl klaidinamų ir netikslių produktų aprašymų, kuriuose naudojami pasakų motyvai, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad, siekiant apsisaugoti nuo panašių „tragiškomiškų“ situacijų ateityje, būtinas proporcingesnis ir protingiau taikomas VMVT nuostatų reglamentavimas.

Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, VMVT<br>V.Balkūno nuotr.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, VMVT<br>V.Balkūno nuotr.
Motinystė,kūdikis,mama,motina,vaikas,rankos...<br>P.Lileikio nuotr.
Motinystė,kūdikis,mama,motina,vaikas,rankos...<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 3, 2021, 4:52 PM

„Situacija (...) galėtų būti labai komiška, tačiau yra tragikomiška. Nes vėlgi VMVT pareigūnų darbo laiką gaištame ir leidžiame resursus tokioms mažareikšmėms situacijoms. Man atrodo, kad mums reikia sisteminio požiūrio, ir mes Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje to ir imamės, geresnio reglamentavimo ir geresnio reguliavimo pertvarkos“, – teigė ji.

A. Armonaitė pažymėjo, kad VMVT reguliavimas turėtų būti taikomas protingiau.

„Norime imtis lyderystės, kad kontroliuojančios institucijos, visų pirma, konsultuotų prevenciškai, visų antra, – proporcingai ir protingai taikytų reguliavimą, ir neužgniaužtų žmonių iniciatyvos, kas, pavyzdžiui, šiuo atveju yra tokie kūrybingi produktų aprašymai, kurie tarsi traktuojami kaip klaidinami. Manau, reikėtų turėti daugiau fantazijos ir protingumo proporcingumo kriterijais vadovautis inspektoriams.

VMVT: „Marmaluzi“ ne kartą buvo nustatyta ir maisto saugos pažeidimų

Reaguodama į jai reiškiamą kritiką, VMVT teigė, kad per šešerius veiklos metus „Marmaluzi“ ne kartą buvo nustatyta ne tik maisto produktų ženklinimo, bet ir maisto saugos pažeidimų.

„Nors „Marmaluzi“ gamintojai save pozicionuoja kaip smulkią, išskirtinai lietuvišką produkciją gaminančią įmonę, VMVT pastebi, kad nemažą dalį žaliavų gamintojas importuoja iš trečiųjų šalių, pvz., Baltarusijos.

Per šešerius veiklos metus ne kartą buvo nustatyta ne tik maisto produktų ženklinimo ar reklamos, bet ir maisto saugos pažeidimų, pavyzdžiui, „Marmaluzi“ bulvių košėje su žuvies gabaliukais nustatyta akrilamidų, cukinijų tyrelėje – nitratų“, – rašo VMVT.

Anot tarnybos, „patikrinimo metu nustatyta pažeidimų 60 skirtingų produktų pavadinimuose ar jų pristatyme naudojamuose teiginiuose ir reklamoje“.

„Dar 2020 metais atliktų patikrų metu VMVT buvo nustačiusi, kad įmonės maisto produktų aprašymuose vartojami draudžiami teiginiai, kuriais buvo užsimenama apie žmogaus ligų ir profilaktines savybes, pavyzdžiui: „itin tolygus ir užtikrintas įsisavinimas, naudojant ožkų pieną ir jo produktus“, „viena iš profilaktikos priemonių nuo kūdikių/mažų vaikų viduriukų užkietėjimo“.

Be to, įmonės maisto produktų aprašymuose vartojami griežtai ribojami teiginiai apie maistingumą ir sveikumą, pavyzdžiui, „šios sultys – puikus energijos šaltinis, jose gausu geležies, kuri skatina hemoglobino gamybą organizme, kalio, vitamino B6“, taip pat – apie maistingumą, pvz., „turtinga vitaminų, antioksidantų ir mineralinių medžiagų, skatinanti virškinimą,“ – praneša VMVT.

Kaip teigia VMVT, įmonė atsižvelgė ne į visas jai pateiktas pastabas, t. y. teiginiai apie maistingumą ir sveikatingumą buvo ir toliau vartojami, pažeidžiant teisės aktuose nustatytas jų vartojimo sąlygas.

Tarnyba taip pat atkreipė dėmesį, kad minima įmonė buvo susipažinusi ir konsultuota dėl informacijos apie maistą pateikimui keliamų reikalavimų. Todėl, VMVT nuomone, turėjo turėti pakankamai informacijos apie specialiųjų teiginių maisto produktų ženklinime naudojimo taisykles ir tvarką.

VMVT laikosi pozicijos, kad šiuo atveju įmonės išsakyti skundai dėl pernelyg biurokratiško požiūrio yra nepagrįsti, nes jai buvo suteiktas pakankamai ilgas (apie pusę metų) terminas trūkumams pašalinti, be to, įmonei nebuvo taikytos jokios administracinio poveikio priemonės laukiant konkrečių korekcinių veiksmų.

„Marmaluzi“: VMVT tarnautojų elgesys yra nesusipratimas

Savo ruoštu bendrovė „Marmaluzi“ savo tinklapyje rašo nepasiduosianti VMVT keliamiems biurokratiniams trukdžiams.

„Pastaraisiais mėnesiais mes, kaip ir kai kurie kiti nedideli lietuviško maisto gamintojai, susiduriame su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) keliamais biurokratiniais trukdžiais, tačiau neketiname pasiduoti!“ – „Marmaluzi“ interneto puslapyje rašo bendrovė.

Anot jos, VMVT linkusi pernelyg uoliai taikyti reglamentus, susijusius su produktų ženklinimu.

„Tikrintojams užkliuvo mūsų žaismingu pasakų stiliumi pateikiama informacija apie „Marmaluzi“ galaktiką. Jie nori uždrausti pasakiškas mintis, pavyzdžiui, apie serbentus, kurie skleidžia planetoms C energiją. Juos piktina mūsų apdainuoti chia sėklų meteorai, kurie neša skaidulas, užtikrinančias žemės apsivalymą. Geležinę stiprybę turinčio burokėlio planetų išsidėstymas trapuko žemėje jiems, žinokit, yra nepriimtinas.

Pasipylus pirmiesiems kaltinimams rudenį manėme, kad toks VMVT tarnautojų elgesys yra nesusipratimas, kylantis per daug uoliai taikant reglamentų raidę. Teikėme teisininkų paaiškinimus ir gydytojų komentarus, tačiau VMVT į juos nereaguoja, maža to, nesiliauja kabinėtis toliau. Laukiame baudos, tačiau dar tikimės, kad sveikas protas nugalės“, – rašoma tinklaraštyje.

Bendrovė „Marmaluzi“ taip pat pažymėjo, kad kyla įtarimas dėl sąmoningo VMVT kenkimo mažoms lietuviškoms įmonėms.

„Keisti ir pasikartojantys biurokratiniai trukdžiai mums kelia įtarimų, kad taip siekiama ne apsaugoti vartotojus nuo klaidinimo, o VMVT tiesiog sąmoningai kenkia nedidelei lietuviškai įmonei, kuri sugeba susilaukti vis didesnio pripažinimo“, – teigė bendrovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.