Svarbi žinia gabenantiems siuntas – nuo kovo deklaracijos bus pildomos kitaip

Europos Sąjunga (ES) stiprina savo valstybių narių saugumą griežtindama siuntų ir krovinių, pristatomų iš trečiųjų šalių, kontrolę.

Nuo kovo 15 d. oro transportu įvežamas pašto ir skubias siuntas gali pradėti iš anksto deklaruoti pašto paslaugų teikėjai.<br> M.Patašiaus nuotr.
Nuo kovo 15 d. oro transportu įvežamas pašto ir skubias siuntas gali pradėti iš anksto deklaruoti pašto paslaugų teikėjai.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-23 14:54

Europos Komisijos trimis etapais įgyvendinamas projektas „SMK importo kontrolės sistema 2“ (Import Control System 2, ICS2) ir jau pakoreguoti teisės aktai įpareigos visus ekonominės veiklos vykdytojus prekių įvežimo bendrąsias deklaracijas pateikti iš anksto, dar prieš pakraunant prekes gabenimui į ES teritoriją.

Taip siekiama nustatyti tiesioginę riziką ir užkardyti galimybę kartu su prekėmis į krovininį transportą patekti sprogstamiesiems, padegamiesiems užtaisams ir pan.

„Prekių deklaravimo tikslas yra daug platesnis nei vien mokesčių apskaičiavimas, – sako Lietuvos muitinės vadovas Jonas Miškinis. – Europos Sąjungos šalių muitinių tikslas taip pat yra ir stiprinti kovą su nusikalstamumu ir grėsmėmis nacionaliniam ir tarptautiniam saugumui.

Viena iš priemonių šiam tikslui pasiekti yra projektas ICS2. Gaunama išankstinė informacija apie įvežamas prekes bei tinkamai išanalizuota ir įvertinta rizika leis geriau nustatyti galimas grėsmes ir, laiku sureagavus, jų išvengti“.

Pasak J. Miškinio, 2021 m. kovo 15 d. startuoja projekto pirmoji versija, kai oro transportu įvežamas pašto ir skubias siuntas jau gali pradėti iš anksto deklaruoti pašto paslaugų teikėjai, skubių siuntų vežėjai bei trečiųjų šalių pašto paslaugų teikėjai.

Lietuva yra pasirengusi priimti ir apdoroti tokią informaciją. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad verslui gali prireikti kiek daugiau laiko pasirengti dirbti su naująja sistema, ir į ES teisės aktų leidžiamą lankstumą, prievolė teikti išankstines deklaracijas, kai prekės į ES įvežamos per Lietuvą, pašto paslaugų teikėjams ir skubių siuntų vežėjams bus taikoma nuo 2021 m. liepos 1 dienos.

Esant poreikiui jiems galės būti nustatytas ir individualus pereinamasis laikotarpis, tačiau ne ilgiau kaip iki 2021 m. spalio 1 d.

Prieš pakraunant pašto ir skubias siuntas į orlaivius ekonominės veiklos vykdytojai muitinei turės pateikti tik minimalius duomenis – nurodyti siuntos siuntėją, gavėją, pakuočių skaičių, bruto masę, prekių aprašymą ir transporto dokumento registracijos numerį. Kiti muitinės formalumai bus atliekami taip pat, kaip ir iki šiol.

„SMK importo kontrolės sistema 2“ apims ne tik išankstinių įvežimo deklaracijų pateikimą, jų rizikos vertinimą, informacijos apie prekes mainus, bet, prireikus, ir prekių tikrinimą.

Diegiant vėlesnes ICS2 versijas prievolė teikti išankstines prekių įvežimo bendrąsias deklaracijas per naująją sistemą atsiras visiems vežėjams: nuo 2023 m. kovo 1 d. – skraidinant visas prekes oro transportu, o nuo 2024 m. kovo 1 d. – ir vežant visas prekes jūrų, vidaus vandenų ir sausumos transportu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.