Rusijos laivas „Akademik Čerskij“ netrukus kibs į pagalbą tiesiantiems „Nord Stream 2“

Koncernui „Gazprom“ priklausantis vamzdynų jūroje tiesimo laivas „Akademik Čerskij“ netrukus prisijungs prie Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą projekto „Nord Stream 2“ užbaigimo.

„Akademik Čerskij“ yra našesnis laivas už „Fortuna“ (nuotr.), kuris kloja „Nord Stream 2“ dujotiekį Danijos vandenyse.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Akademik Čerskij“ yra našesnis laivas už „Fortuna“ (nuotr.), kuris kloja „Nord Stream 2“ dujotiekį Danijos vandenyse.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-04 16:31

„Vamzdžių klojimo laivas „Akademik Čerskij“ paliko Vismaro uostą ir plaukia link Kaliningrado srities prieigų bandymams jūroje atlikti.

Juos užbaigus laivas pradės kloti vamzdžius Danijos išskirtinėje ekonominėje zonoje. Danijos jūrų administracija (DMA) apie tai oficialiai informuota. Visi darbai bus atliekami vadovaujantis gautais leidimais“, – teigiama projektą vystančios bendrovės „Nord Stream 2 AG“ ketvirtadienio pranešime spaudai.

Kaip jau buvo skelbta, „Akademik Čerskij“ ketvirtadienį ryte išplaukė iš šio Vokietijos uosto, pasirinkdamas kryptį į rytus.

DMA tinklapyje atnaujintame „Nord Stream 2 AG“ pranešime teigiama, kad dujotiekio dviejų gijų tiesimo Danijos išskirtinėje ekonominėje zonoje darbus planuojama atlikti iki 2021 metų rugsėjo pabaigos. Anksčiau skelbtas terminas – balandžio pabaiga.

Nors „Akademik Čerskij“ yra modernesnis ir našesnis laivas už „Fortuna“, kuris dabar visu pajėgumu kloja „Nord Stream 2“ dujotiekį Danijos vandenyse, šio vamzdyno tiesime kol kas nedalyvavo.

Prieš metus „Akademik Čerskij“ iš Nachodkos Rusijos Tolimuosiuose Rytuose pietiniu maršrutu perplaukė į Baltijos jūrą. Danijos ir Vokietijos laivybos agentūros, kurių vandenyse tiesiamos paskutinės „Nord Stream 2“ atkarpos, kol kas nėra įtraukusios „Akademik Čerskij“ į sąrašą laivų, dalyvaujančių baigiant tiesti šį dujotiekį.

Šių metų sausį Vokietijos aplinkosaugos organizacijoms „Nabu“ ir DUH pavyko sustabdyti Federalinės laivybos ir hidrografijos tarnybos (BSH) išduotą leidimą „Nord Stream 2“ tiesimui naudoti pozicionavimo inkaru laivus bet kuriuo metų laiku vietoj iki tol galiojusio penkių mėnesių leistino laikotarpio – nuo gegužės iki rugsėjo. Toks yra JAV sankcijų sulaukusios Rusijos bendrovės KVT-RUS laivas „Fortuna“.

Dinaminio pozicionavimo laivams, koks yra „Akademik Čerskij“, šie ribojimai netaikomi.

„Gazprom“ bando savarankiškai užbaigti „Nord Stream 2“ projektą, rangovei iš Šveicarijos dėl JAV sankcijų grėsmės nutraukus tiesimą 2019 metų pabaigoje.

Iki šiol nutiesta daugiau kaip 2,3 tūkst. iš 2,46 tūkst. kilometrų, tai yra 94 proc., „Nord Stream 2“ dujotiekio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.