„Achemos“ darbuotojai vėl ėmė bruzdėti: tik ar šįkart darbdaviai nebekaišios pagalių į jų ratus?

Vienoje didžiausių šalies bendrovių vėl bręsta nemalonumai – Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.

Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
2018 metais „Achemoje“ jau vyko protesto akcija dėl menkų atlyginimų. O pagrindinei koncerno akcininkei L.Lubienei, pasirodo, labiau rūpi įmonės įvaizdis.<br>M.Patašiaus nuotr.
2018 metais „Achemoje“ jau vyko protesto akcija dėl menkų atlyginimų. O pagrindinei koncerno akcininkei L.Lubienei, pasirodo, labiau rūpi įmonės įvaizdis.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Achema“ streikas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Achema“ streikas.<br>M.Patašiaus nuotr.
L.Lubienė<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
L.Lubienė<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.<br>D.Umbraso nuotr.
Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.<br>D.Umbraso nuotr.
Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonavos „Achemos“ darbuotojai jau užsiminė apie rengiamą streiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 5, 2021, 5:59 AM, atnaujinta Mar 5, 2021, 11:40 AM

„Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė siekia, kad per kolektyvines derybas įmonės savininkai įsipareigotų padidinti darbuotojams algas.

Ji jau susisiekė su „Achemos“ koncerno įmonėms priklausančių profesinių sąjungų atstovais ir iš daugelio jų gavo pritarimą pradėti streiką. Tik ar darbdaviai nebandys streiko organizatoriams kaišioti pagalius į ratus?

Praėjusiais metais tokį spaudimą patyrė ne viena „Achemos“ koncernui priklausanti bendrovė, o antrinės įmonės „Transachema“ darbuotojams net teko kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

Kauno apylinkės teismas už spaudimą išstoti iš profsąjungos jau nubaudė „Transachemos“ logistikos tarnybos vadovę Virginiją Čubukiną.

Nors baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukta tik ši moteris, manoma, kad jai nurodymus galėjo duoti gerokai aukštesni koncerno darbuotojai.

Ėmė spausti darbuotojus

Konfliktas tarp „Transachemos“ darbuotojų ir darbdavių prasidėjo, kai paaiškėjo, jog įmonės ir koncerno vadovai atkakliai vengia pasirašyti kolektyvinę sutartį. Pastaroji darbuotojams turėtų garantuoti darbo ir poilsio sąlygas.

Į derybas atvykę „Achemos“ koncerno atstovai siūlė įvairias lojalumo programas, tačiau nieko nenorėjo girdėti apie sutarties pasirašymą. Kai pagaliau pavyko suderinti visus sutarties punktus, darbdaviai netikėtai atsisakė pasirašyti protokolą.

Galutinai paaiškėjus, kad kolektyvinės sutarties darbdaviai nepasirašys, profsąjunga pradėjo ruoštis streikui.

Savo ruožtu darbdaviai pradėjo spausti aktyviausius jų narius, kad šie išstotų iš organizacijos. Priešingu atveju buvo grasinama atleisti iš darbo.

Tai davė vaisių – vienas po kito darbuotojai ėmė išstoti iš profsąjungos. Daugelis prašymų buvo surašyti pagal vieną šabloną ir išsiųsti iš bendrovės padalinių vadovų kompiuterių. Tarp darbuotojų sklido kalbos, kad gautas nurodymas iš aukščiau visai panaikinti šią organizaciją.

Įkaltis – garso įrašas

Tačiau ir profsąjungos nariai nenuleido rankų. Pasipiktinę jie kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Prie pareiškimo buvo pridėtas ir įrodymas apie grasinimus, mat įmonės darbuotoja Nina Kveraga įrašė savo pokalbį su tiesiogine viršininke – logistikos tarnybos vadove V.Čubukina.

Kai N.Kveraga pasakė viršininkei, kad iš profsąjungos neišstos, V.Čubukina pareiškė: „Tai nepykit, kad bus kratos popieriuose.“

V.Čubukina dar paaiškino, kad ne ji pati tai sugalvojo, bet generalinis direktorius liepė. „Jis mane verčia, kad jūs išstotumėte“, – pasakė tarnybos vadovė.

Kai N.Kveraga pasidomėjo, kas laukia tų, kurie neišstos iš profsąjungos, jos vadovė tėškė: „Kokį aš nurodymą gausiu, toks ir bus.“

Vėliau V.Čubukina savo pavaldinei aiškino, kad yra gavusi paliepimą padaryti taip, jog padaliniuose nebeliktų profsąjungos, tvirtino, kad neapsimoka būti šioje organizacijoje.

„Nina, tu paprastas profsąjungos narys, tavęs niekas negins.

Profsąjunga atstovauja žmogui tik tada, kai jis priklauso tarybai“, – aiškino V.Čubukina.

Įtarimai – tik vienai

Gavusi šį garso įrašą prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą. Kai kurie bendrovės darbuotojai patvirtino, kad buvo spaudžiami palikti profesinės sąjungos gretas.

Jie teigė, kad iš pradžių buvo liepta išstoti administracijos darbuotojams, o tuomet kiekvienas jų turėjo siekti, kad profsąjungos atstovų neliktų jų vadovaujamuose padaliniuose.

Tiems, kurie atsisakydavo išstoti, buvo skiriamos nuobaudos, grasinama atleisti iš darbo.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad iš V.Čubukinos elektroninio pašto net keli įmonės darbuotojai išsiuntė prašymus išstoti iš profesinės sąjungos.

Visi prašymai buvo surašyti ant kompiuteriu parengto ir išspausdinto vienodos formos blanko. Skyrėsi tik asmens duomenys, pareigos ir data.

Paaiškėjus šiems faktams V.Čubukinai buvo pareikšti įtarimai, kad ji trukdo profesinių sąjungų veiklai.

Savininkei rūpėjo įvaizdis

Nors buvo duomenų, kad V.Čubukina galėjo vykdyti bendrovės generalinio direktoriaus ar netgi koncerno vadovų nurodymus, niekas iš jų nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Jau baigiantis ikiteisminiam tyrimui į „Transachemą“ atvyko „Achemos grupės“ valdybos pirmininkė Lyda Lubienė.

Sukvietusi profsąjungos aktyvistus koncerno savininkė bandė juos auklėti, kad šie blogai pasielgė kreipęsi dėl ikiteisminio tyrimo. „Kaip jūs nesuprantate, kad tai kenkia bendrovės reputacijai“, – aiškino L.Lubienė.

Valdybos pirmininkė niekaip negalėjo suprasti, kam profsąjungai prireikė kolektyvinės sutarties. „Juk jūs ir taip turite tokias pat sąlygas ir garantijas, kokių prašote kolektyvinėje sutartyje“, – stebėjosi L.Lubienė.

Direktorius tyliai pasitraukė

Nepaisant visų pastangų užgniaužti bręstantį skandalą, ikiteisminis tyrimas buvo baigtas ir byla perduota Kauno apylinkės teismui, tačiau į teisiamųjų suolą sėdo vienintelė V.Čubukina.

Tuometis „Transachemos“ generalinis direktorius Arūnas Mirinavičius, kurį slapta įrašytame pokalbyje kaltinamoji įvardijo kaip pagrindinį užsakovą, net nebuvo įtrauktas į liudytojų sąrašą.

Paaiškėjus, kad byla perduota teismui, A.Mirinavičius buvo tyliai atleistas iš „Transachemos“ generalinio direktoriaus ir kitų su „Achemos grupe“ susijusių pareigų.

Advokatės versija neįtikino

Teismo proceso metu kaltinamąją gynė advokatė Lina Balčiūnė. Ji dirba „Achemos“ koncerno valdybos pirmininkės pavaduotojo Gintaro Balčiūno advokatų kontoroje „Leadell“.

Nors advokatė mėgino įrodyti, kad V.Čubukina niekam nedarė spaudimo išstoti iš profsąjungos, o tik pareiškė savo nuomonę, teismas tuo nepatikėjo.

Kauno apylinkės teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį ir už trukdymą profesinių sąjungų veiklai V.Čubukiną nubaudė 2,5 tūkst. eurų bauda.

Be to, ji privalės „Transachemos“ darbuotojų profesinei sąjungai atlyginti beveik 3 tūkstančių eurų neturtinės žalos ir proceso išlaidų.

„Teisiamoji nurodė, kad veikia direktoriaus vardu, todėl tiek tiesioginės, tiek netiesioginės užuominos pavaldiems darbuotojams apie atleidimą iš darbo vertinamos kaip realus grasinimas“, – teigiama Kauno apylinkės teismo nuosprendyje.

Dėl algų protestuodavo ir anksčiau

2018 metų lapkritį „Achemos“ darbuotojai buvo surengę protesto akciją dėl darbdavių sprendimu pakeistos apmokėjimo tvarkos bei mažų atlyginimų. Tąsyk profesinės sąjungos vadovai tvirtino, jog jie šio protesto nerengia, viskas vyksta pačių darbuotojų iniciatyva.

Atvykstančius žurnalistus prie įmonės administracinio pastato pasitiko apsaugos darbuotojai. Jie uždraudė filmuoti ir nurodė išvis palikti bendrovės teritoriją.

„Tai ne atlyginimas, o stipendija“, – eidamas į protesto akciją tuomet kalbėjo jau keliolika metų „Achemoje“ dirbantis Vytautas Kližentis.

2018-aisiais akcijoje dalyvavę žmonės kalbėjo per mėnesį uždirbantys 600–700 eurų.

Portalo rekvizitai.lt duomenimis, šių metų sausį „Achemos“ gamykloje dirbo 1134 darbuotojai, vidutinis atlyginimas siekė 2,1 tūkst. eurų (neatskaičiavus mokesčių).

Galima palyginti, kad kitoje trąšų gamykloje – Kėdainiuose įsikūrusioje „Lifosoje“ tuo pat metu dirbo 1027 žmonės, o vidutinė alga siekė 3192 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti