Skiepų sertifikatas kuriamas taip, kaip reikia, bet ES skuba labiau

Pasiruošimas lietuviškojo skiepų sertifikato, galiosiančio visoje Europos Sąjungoje (ES), kūrimui vyksta sklandžiai, sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis. Pasak jo, planuojama, kad imuniteto pasą atstosiantis dokumentas ES pradės galioti birželį, tačiau jis abejoja, ar bus suspėta tam pasirengti.

Kelionės turint imuniteto pasą bus paprastesnės, bet kol jis bus sukurtas, ateis ir vasara.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Kelionės turint imuniteto pasą bus paprastesnės, bet kol jis bus sukurtas, ateis ir vasara.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-10 16:59

„Bendraudami su koordinatoriais išsisaiškinome, kad Lietuva sertifikatui rengiasi sklandžiai. Iš mūsų pusės kažkokių problemų neturėtų kilti“, – Seimo Ekonomikos komitete trečiadienį pareiškė V.Jurgutis.

„Pagal dabartinę informaciją imuniteto pasas turėtų galioti nuo birželio. Tačiau žinodamas, kaip viskas vyksta, matau, kad trijų mėnesių yra per mažai. Birželis skamba kaip iššūkis žinant, kiek dalyvaus šalių ir kokia bus europinė biurokratija“, – pridūrė V. Jurgutis.

Užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius sako, kad imuniteto paso veikimas pasiteisins, kai ES bus masinė žmonių vakcinacija.

„Tas imuniteto pasas taps reikšmingu ir svarbiu, kai daugelyje valstybių pasieksime masinį vakcinacijos lygį, tai yra po 2-3 mėnesių, ne anksčiau“, – teigė jis.

Dabar numatoma, kad lietuvišką sertifikatą gautų ir pasiskiepiję, ir neskiepyti, bet turintys imunitetą žmonės.

Sveikatos apsaugos viceministrės Živilės Simonaitytės teigimu, tokios plačios informacijos kaupimas šiame dokumente reikš, kad jis turėtų būti vadinamas ne skiepo, o imuniteto pasu.

Tokiame dokumente būtų pateikiamas minimalus duomenų rinkinys, kuris bus vienodas visose ES šalyse.

Bandomosios sertifikato lietuviškosios versijos kūrėjas yra Registrų centras pagal Europos Komisijos rekomendacijas. Ir valdžia, ir verslas sutinka, kad šis dokumentas leistų ne tik palengvinti keliones, bet ir priimti šalių ūkiams svarbius atlaisvinimus.

Komiteto pirmininkas konservatorius Kazys Starkevičius BNS sako, kad neturint „žaliojo paso“ šalis gali patirti neigiamų ekonominių pasekmių dėl suvaržyto judėjimo, strigsiančios gamybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.