Susitikimas su kaimynais optimizmo neįkvėpė – galbūt dėl prekybos elektra susitars iki Joninių

Trečiadienį įvykus pirmajam Baltijos šalių ir Europos Komisijos atstovų susitikimui dėl naujos trišalės prekybos elektra metodikos, energetikos viceministras Albinas Zananavičius sako, kad Lietuvos tikslas yra dėl jos susitarti iki Joninių.

Pirmas susitikimas su latviais ir estais dėl prekybos elektra metodologijos optimizmo neįkvėpė.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmas susitikimas su latviais ir estais dėl prekybos elektra metodologijos optimizmo neįkvėpė.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak A.Zananavičiaus, susitikimo metu buvo pasikeista informacija apie elektros tinklų sinchronizacijos su trečiosiomis šalimis projektą.<br> Energetikos ministerijos nuotr.
Pasak A.Zananavičiaus, susitikimo metu buvo pasikeista informacija apie elektros tinklų sinchronizacijos su trečiosiomis šalimis projektą.<br> Energetikos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 17, 2021, 2:36 PM, atnaujinta Mar 17, 2021, 2:43 PM

„Lietuvos tikslas yra susitarti derybose iki Joninių. Suprasdami, kokios apimties ir sudėtingumo dokumentai yra, kiek ekonominių ir kitokių interesų yra po jais palindę, manome, kad terminas yra ambicingas.

Bet dėsime visas pastangas, kad būtų susitarta“, – trečiadienį po Baltijos energijos rinkos jungčių plano (angl. Baltic Energy Market Interconnection Plan, BEMIP) posėdžio sakė A. Zananavičius.

Jis pripažino, kad pirmas susitikimas didelio optimizmo neįkvėpė.

„Pirmas susitikimas kažkokio didelio optimizmo man neįkvėpė. Aš tikiuosi, kad rasime bendrą kalbą su latviais ir estais.

Kol kas viskas vyksta pagal planą, natūraliai pernelyg didelio entuziazmo iš Latvijos ir Estijos pusės mes neregistruojame, bet derybos tam ir yra derybos, kad tas interesas būtų sužadintas“, – teigė energetikos viceministras.

Energetikos viceministras nurodė, kad turi įsipareigojimą neatskleisti diskusijų turinio, nes klausimas „pakankamai politizuotas“.

„Yra problemų pripažinti visiškai be jokių komentarų tą informaciją, kurią mes pateikėme. Be abejo, kai susitiks operatoriai, jiems bus prieinamas daug didesnis ratas informacijos.

Lietuva pateikė tik tą informaciją, kuri viešai prieinama. Aš negaliu teigti, kad tai galėjo niekam nesukelti abejonių ir klausimų, todėl ir buvo pavesta operatoriams kalbėtis“, – sakė A. Zananavičius.

„Mūsų tikslas neįsivelti į diskusijas apie statistiką, mes turime ir kitų klausimų, kuriuos reikia išspręsti šitose derybose. Kol kas negirdėjome pasakymo, kad nesiderėsime, kad nesame suinteresuoti derėtis“, – pridūrė viceministras.

Pasak A. Zananavičiaus, susitikimo metu taip pat buvo pasikeista informacija apie elektros tinklų sinchronizacijos su trečiosiomis šalimis projektą.

„Kažkokių grėsmių, kad terminas, kurį esame nusimatę – 2025 metų pabaiga, būtų praleistas, nėra. Keletas sunkumų, kurie buvo ištikę projektą, sėkmingai pašalinti.

Vienas iš sunkumų, kad Švedija gana ilgą laiką nesuteikė leidimo laivui, kuris tiria jūros dugną, norint nutiesti elektros liniją „Harmony Link“ tarp Lenkijos ir Lietuvos.

Švedijos Vyriausybė ilgokai neišdavė leidimo vykdyti dugno tyrimus, bet po įvairių politinių kontaktų, įskaitant prezidento lygiu, leidimas suteiktas“, – nurodė viceministras.

„Sutarta, kad dėl sinchronizacijos projektų eigos bus nuolat keičiamasi nuomonėmis, derinamasi, ką būtų galima padaryti anksčiau“, – teigė A. Zananavičius.

Jo teigimu, kitas derybininkų susitikimas įvyks kovo 30 dieną.

Pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos prezidento vyriausiasis patarėjas aplinkos ir infrastruktūros klausimais Jaroslavas Neverovičius sakė, kad Baltijos šalims reikėtų kuo skubiau susitarti dėl trišalės metodikos, kuri užkardytų prekybą nesaugia baltarusiška elektra.

Jo teigimu, taip pat reikėtų spartinti sinchronizaciją ir 2023 metais įgyvendinti izoliuoto Baltijos šalių elektros energetikos sistemų darbo bandymą.

Pasak jo, dar vienas ketvirtas sprendimas susijęs su valstybės veiksmais įgyvendinant savarankiškos elektros gamybos projektus ir užtikrinimu, kad Lietuvoje būtų gaminama pakankamai elektros savarankiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.