Prezidentas į Lietuvos banko vadovo pareigas teikia Gediminą Šimkų Įvertino Seimo nariai

Prezidentas Gitanas Nausėda į Lietuvos banko valdybos pirmininko pareigas antradienį pateikė centrinio banko valdybos narį Gediminą Šimkų.

Kandidatą turės patvirtinti Seimas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Kandidatą turės patvirtinti Seimas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>T.Bauro nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 23, 2021, 2:18 PM, atnaujinta Mar 23, 2021, 3:40 PM

Kandidatą turės patvirtinti Seimas. Dabartinio centrinio banko vadovo Vito Vasiliausko kadencija baigiasi balandžio 7 dieną.

G.Šimkus Lietuvos banke pradėjo dirbti 2002 metais ir per aštuoniolika darbo šioje įstaigoje metų nuosekliai kilo karjeros laiptais.

Valdybos nariu jis yra nuo pernai rugsėjo.

Prezidentas G.Nausėda kandidatą apibūdino kaip puikų ekonomikos ir finansų ekspertą, turintį ilgametę darbo Lietuvos banke patirtį.

„Tikiu, kad savo žiniomis ir įgūdžiais jis padės institucijai siekti finansų sistemos stabilumo ir tvarios ekonomikos plėtros“, – pranešime spaudai teigė prezidentas.

Kandidatas į Lietuvos banko valdybos pirmininkus 2002 metais baigė ekonomikos magistro studijas Vilniaus universitete. Nuo 2002 iki 2010 metų G.Šimkus dirbo Lietuvos banke – iš pradžių Kredito įstaigų priežiūros departamento Bankų finansinės veiklos vertinimo skyriuje, vėliau Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriuje.

2010–2012 metais G.Šimkus buvo Europos Centrinio Banko Finansinio stabilumo direktorato finansinio stabilumo ekspertas, 2012 metais grįžo į Lietuvos banką, nuo 2014 metų dirbo Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktoriumi, atstovavo Lietuvos bankui Europos sisteminės rizikos valdybos Patariamajame komitete bei ECB Finansinio stabilumo komitete.

Pernai rugpjūčio 25 dieną prezidentas paskyrė G.Šimkų Lietuvos banko valdybos nariu. Eidamas šias pareigas jis kuravo Bankininkystės tarnybos ir Finansinio stabilumo departamento veiklą, taip pat buvo ECB Bendrosios tarybos pakaitiniu nariu, Europos sisteminės rizikos valdybos Bendrosios valdybos, Bendros pertvarkymo valdybos ir EBA Pertvarkymo komiteto (ResCo) nariu.

Centrinio banko vadovo kadencija tęsiasi penkerius metus.

Lietuvos bankas kartu su Europos Centriniu Banku siekia palaikyti kainų stabilumą euro zonoje, rūpinasi finansų sistemos stabilumu, užsiima ekonomikos analize, išleidžia į apyvartą euro banknotus ir monetas.

Išskiria diplomatiją, kompetenciją, komunikaciją

Parlamentarai, dirbantys Biudžeto ir finansų komitete sako, kad kandidato patirtis leidžia jam užimti šias aukštas pareigas.

Komiteto pirmininko konservatoriaus Mykolo Majausko teigimu, kandidatas į LB vadovus yra diplomatiškas, profesionalus ir atsakingas žmogus. Jis taip pat pabrėžia, kad priimant sprendimą dėl G.Šimkaus kandidatūros, svarbu įvertinti jo požiūrį į bankų sektoriaus problemas.

„Kokiomis priemonėmis planuoja mažinti skandinaviškų bankų monopolį, kaip bus didinamos paskolų apimtys smulkiam verslui ir kaip bus užtikrintos mažesnės bankinių paslaugų kainos vartotojams“, – naujienų agentūrai BNS sakė M.Majauskas.

Valstietis Valius Ąžuolas akcentavo G.Šimkaus kompetenciją: „Labai kompetentingas žmogus. Vertinčiau teigiamai“.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Algirdas Butkevičius išskyrė G.Šimkaus komunikavimo įgūdžius.

„Vadybiniu požiūriu jis yra mokantis komunikuoti tiek su savo kolegomis, tiek su politikais“, – teigė A.Butkevičius.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys sako, kad frakcija būsimame pokalbyje su G.Šimkumi ne tik aiškinsis, kaip jis įsivaizduoja LB veiklą, pokyčius sistemoje, bet ir prašys nuomonės apie sąskaitų atidarymo liberalizavimą, kylančias būsto kainas ir paskolų būstui rinkos priežiūrą, taip pat norės išgirsti jo nuomonę apie tarptautines tendencijas – skaitmeninio euro atsiradimą.

„Neturiu jokių blogų požymių, kad kandidatas negalėtų dirbti“, – sakė „darbietis“.

V.Gapšys akcentavo, kad kandidatas į LB vadovus karjeros laiptais kilo tik dirbdamas centriniame banke.

„Žino visa LB virtuvę. Gal tuo pačiu iš kitos pusės žiūrint norėtųsi, kad jis turėtų platesnį požiūrį, būtų darbavęsis kitose srityse“, – teigė parlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.