Rado kaip apeiti mėtinių cigarečių draudimą – net akcizą taiko mažesnį

Nuo praėjusių metų gegužės 20 dienos, įsigaliojus ES direktyvai, Lietuvoje buvo uždrausta prekiauti cigaretėmis su pridėtiniais skoniais. Taip siekta sumažinti cigarečių patrauklumą pradedantiesiems rūkaliams bei tiems, kuriems nepatogus degančio tabako kvapas maskuojamas papildomais skoniais ir kvapais. Buvo bandoma išvengti ribojimų, nes pasaulinė vien mėtinių cigarečių rinka pagal „IMARC Group“ duomenis vertinama beveik 90 mlrd. eurų ir prognozuojama, kad augs 3,2 proc. kasmet.

Tradicinės cigaretės apmokestinamos 108,5 euro už 1000 cigarečių arba 2,17 euro už 20 cigarečių pakelį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tradicinės cigaretės apmokestinamos 108,5 euro už 1000 cigarečių arba 2,17 euro už 20 cigarečių pakelį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Dubnikovas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Dubnikovas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Marius Dubnikovas

Mar 23, 2021, 3:35 PM

Lietuvoje praėjusiais metais buvo bandoma įvesti „leidžiamo“ mentolio kiekio cigaretes, tačiau į tai reagavo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas. Bet viskas tuo nesibaigė. Rinkoje atsirado cigarilės, kurios labai panašios į įprastines cigaretes, tačiau su cigarilės apipavidalinimu ir su kapsuliniu (filtre yra kapsulė, kurią paspaudus išsiskiria skonis) pridėtu skoniu – mėtų arba miško uogų. Žinoma, taip grubiai jos nevadinamos – rūšies pavadinimai apsiriboja „option blue“ arba „purple green“.

Maža to, šie produktai, kurie buvo pritaikyti prie įstatymo raidės, parduodami dvigubai mažesniais pakeliais – po 10 vienetų. Ir kaina gerokai mažesnė, tarsi nutaikyta į pradedantį ir degančio tabako neigiamą kvapą siekiantį maskuoti vartotoją.

Šiuo metu vyksta daug diskusijų ir apie mokesčius. Verta pastebėti, kad tradicinės cigaretės apmokestinamos 108,5 euro už 1000 cigarečių arba 2,17 euro už 20 cigarečių pakelį. Premium klasės cigarečių pakelis šiandien kainuoja beveik 4,5 euro arba net 50 proc. daugiau nei cigarilės, kurios pretenduoja į grynesnį tabako kiekį produkte su mėtų skoniu, vartotojui atsieina vos 1,5 euro už 10 cigarilių pakelį arba 3 eurai už 20 vienetų.

Skirtumas tikėtinai susidaro dėl akcizo skirtumo, nes cigarai ir cigarilės yra apmokestinamos mažiausiu – 48 eurų už kilogramą akcizo mokesčiu. Kaip pavyzdys, rūkomajam tabakui – 78,5 euro/kg, kaitinamajam tabakui – 113,2 euro.

Linksmas posakis sako – dažnai dalykai, kurie krypuoja kaip antis, kreksi kaip antis, ir yra antis. Taigi kyla klausimas, ar produktą, kuris labai panašus į mėtines cigaretes ir būtent vilioja vartotojus, kuriuos buvo noras atriboti nuo pradėjimo rūkyti bei mažinti degančio tabako patrauklumą, galima apmokestinti mažesniais tarifais ir suteikti konkurencinį ir kainos pranašumą? Diskusijos apie mokesčius tęsiasi ir reikėtų atkreipti dėmesį, ar nepažeidžiama ES direktyva, o jei ne, gal reikėtų peržiūrėti mokestinę aplinką.

Komentaro autorius yra Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.