Prancūzijos farmacijos milžinė „Servier“ pripažinta kalta dėl šimtų mirčių

Prancūzijos teismas pripažino farmacijos milžinę „Servier“ kalta dėl šimtų mirčių, kurias lėmė gamintojos vaistai, skirti diabeto ir antsvorio gydymui.

Iš pradžių skirtas antsvorį turintiems žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, „Mediator“ vėliau buvo plačiai skiriamas sveikiems žmonėms kaip apetito slopinimo priemonė.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Iš pradžių skirtas antsvorį turintiems žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, „Mediator“ vėliau buvo plačiai skiriamas sveikiems žmonėms kaip apetito slopinimo priemonė.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-29 14:35

Vieno didžiausių sveikatos skandalų Prancūzijoje centre atsidūrusios bendrovės vaistas „Mediator“ rinkoje buvo 33 metus ir jį vartojo maždaug 5 mln. žmonių. 2009 metais vaistas buvo atšauktas nerimaujant, kad jis gali sukelti rimtų širdies problemų – praėjus daugiau nei dešimtmečiui po to, kai tokie nuogąstavimai buvo išsakyti pirmą kartą.

Bendrovė „susilpnino žmonių pasitikėjimą sveikatos sistema“, paskelbdama nuosprendį teigė teismo pirmininkė Sylvie Daunis.

„Nors įmonė daugelį metų žinojo apie riziką niekada nesiėmė reikiamų priemonių“, – pridūrė ji. Vietoj to, bendrovė „klaidino“ vartotojus, pridūrė teisėja.

Teismas gamintojai skyrė 2,7 mln. eurų baudą, pripažindamas ją kalta dėl apgaulės, netyčinio nužudymo ir netyčinės žalos.

Buvęs „Servier“ vadovo pavaduotojas Jeanas-Philippe'as Seta buvo nuteistas lygtine ketverių metų laisvės atėmimo bausme. Bendrovės valdybos pirmininkas, įtakingasis Jacquesas Servieris mirė 2014 metais.

Tuo tarpu Prancūzijos vaistų agentūra buvo nubausta 303 tūkst. eurų bauda už vėlavimą sustabdyti vaisto vartojimą. Teismas pripažino reguliuotoją kalta dėl netyčinio nužudymo ir netyčinio sužalojimo.

Iš pradžių skirtas antsvorį turintiems žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, „Mediator“ vėliau buvo plačiai skiriamas sveikiems žmonėms kaip apetito slopinimo priemonė.

Pirmieji su šiuo vaistu susiję širdies ligų atvejai iškilo į viešumą 1999 metais – dešimt metų iki vaisto atšaukimo. Daugiau nei 6,5 tūkst. ieškovų, įskaitant Prancūzijos ligonių kasas, siekia milijardo eurų žalos atlyginimo. Manoma, kad dėl vaisto vartojimo mirė apie 500 žmonių, nors ekspertai tvirtina, kad tikrasis skaičius gali siekti 2,1 tūkst. mirčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.