TVF: vakcinacija palanki ekonomikos ateičiai, bet vien ji neapsaugos nuo ilgalaikių randų

Spartėjančios vakcinavimo nuo COVID-19 kampanijos ir didesnės vyriausybių išlaidos, ypač Jungtinėse Valstijose, sustiprino pasaulinės ekonomikos perspektyvas, tačiau reikia padaryti daugiau, kad būtų išvengta ilgalaikių randų, antradienį pareiškė Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

Anot G.Gopitah, sveikatos krizė išlieka svarbiausiu ekonomikos atsigavimo veiksniu.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Anot G.Gopitah, sveikatos krizė išlieka svarbiausiu ekonomikos atsigavimo veiksniu.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2021, 5:28 PM

TVF prognozuoja, kad pasaulio ekonomika šiais metais ūgtels 6 proc., po 3,3 proc. siekusio nuosmukio 2020–aisiais, kai prasidėjo COVID-19 pandemija, sukėlusi didžiausią taikos metu užfiksuotą nuosmukį nuo prieš beveik šimtmetį įvykusios Didžiosios depresijos.

„Greitas vyriausybių atsakas užkirto kelią daug blogesniam rezultatui, nes nuosmukis galėjo būti bent tris kartus didesnis,“ – pažymėjo TVF vyriausioji ekonomistė Gita Gopinath. 

Gaivinimo paketas

Fondas tikisi, kad Jungtinės Valstijos, praėjusį mėnesį patvirtinusios dar 1,9 trln. JAV dolerių dydžio ekonomikos gaivinimo paketą, turėtų fiksuoti 6,4 proc. siekiantį ekonomikos augimą.

Tai būtų vienas sparčiausių augimų pasaulyje ir 1,3 procentinio punkto didesnis, nei prognozuota sausio mėnesį.

Tuo tarpu Kinijos ekonomika, tapusi viena iš nedaugelio pernai augusių ekonomikų, 2021 metais ūgtels 8,4 proc., skaičiuoja TVF.

Euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) padidės 4,4 proc. – irgi šiek tiek geriau, nei buvo prognozuota anksčiau.

Pasak G. Gopitah, net ir esant dideliam neapibrėžtumui dėl pandemijos eigos, vis aiškiau regima išeitis iš šios sveikatos ir ekonomikos krizės.

Vis dėlto ekonomistė pabrėžė, kad sveikatos krizė išlieka svarbiausiu ekonomikos atsigavimo veiksniu, o lėtas skiepijimas daugeliui besivystančių šalių gresia ne tik didėjančiu COVID-19 protrūkiu, bet ir didesniu nerimu dėl ateities, didėjant atotrūkiui nuo turtingų šalių.

„Perspektyvos numato bauginančius iššūkius, susijusius su atsigavimo greičio skirtumais įvairiose šalyse ir jų viduje, taip pat dėl galimos tęstinės ekonominės žalos, kurią lemia krizė“, – pranešime teigė ji.

Kadangi pandemija lėmė verslo ir prekybos sustabdymą, besivystančių tautų ekonomikai padaryta žala sumažino pajamas, tenkančias vienam gyventojui ir panaikino pažangą kovoje su skurdu.

TVF skaičiuoja, kad 2020 metais dar 95 mln. žmonių atsidurs žemiau skurdo ribos, o 80 mln. daugiau žmonių neužteks lėšų tinkamai prasimaitinti.

Blogas vakcinacijos prieinamumas

„Norint užkirsti kelią tokiems skirtingiems rezultatams, pirmiausia reikės išspręsti sveikatos krizę“, – pažymėjo G.Gopinath.

Tam reikalingas bendradarbiavimas, siekiant užtikrinti didelio masto vakcinaciją visame pasaulyje ir išspręsti „labai neteisingą“ vakcinacijos prieinamumą, kai turtingos šalys sunaudoja didžiąją tiekiamų vakcinų dalį.

Nors tikimasi, kad JAV šiais metais viršys iki pandemijos buvusį BVP lygį, kaip kad pernai tai pavyko pasiekti Kinijai, visgi manoma, kad daugelis besivystančių šalių šios ribos nepasieks iki 2022 arba 2023 metų.

TVF perspėjo vyriausybes neskubėti atšaukti paramos per anksti ir paragino politikos formuotojus apsaugoti ekonomikos atsigavimą įgyvendinant politiką, skirtą remti įmones, įskaitant pakankamos kredito pasiūlos užtikrinimą, o darbuotojams siūlant atlyginimo išlaikymo programas ir persikvalifikavimo galimybes.

Tam taip pat reikalingi ištekliai, skirti padėti vaikams, kurie per pandemiją atsiliko nuo švietimo, pažymėjo TVF.

„Be papildomų pastangų suteikti visiems žmonėms teisingą paramą, tarpvalstybiniai gyvenimo lygio atotrūkiai gali gerokai padidėti, o dešimtmečius trunkančios pasaulinės skurdo mažinimo tendencijos gali pasikeisti“, – įspėjo G.Gopinath.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.