Vien leidimo veikti sporto klubams negana – nesulaukia žadėtos paramos

Vyriausybei nuo balandžio 26 d. leidus veiklą sveikatingumo ir sporto klubams, pastarieji sveikiną tokį žingsnį, tačiau veiklos atnaujinimo laukia su nerimu.

Nors sporto klubai su nuostolinga veikla vasaros sezono metu jau susitaikė, tačiau su nerimu laukia rudens.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Nors sporto klubai su nuostolinga veikla vasaros sezono metu jau susitaikė, tačiau su nerimu laukia rudens.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2021, 1:51 PM

„Pirmas dalykas, kuris mus labai neramina ir jaudina – kiek klubų atnaujins veiklą. Gegužės mėnesį matysim aiškiau, kiek aukų pareikalavo Vyriausybės politika sektoriui, kuris prisideda prie visuomenės fizinės ir emocinės sveikatos gerinimo“, – teigia Lietuvos sveikatingumo klubų asociacijos vadovas Vidmantas Šiugždinis.

Anot jo, veiklos atnaujinimas prieš pat vasaros sezoną – pats blogiausias įmanomas scenarijus. Nors sporto klubai su nuostolinga veikla vasaros sezono metu jau susitaikė, tačiau su nerimu laukia rudens.

„Žinome, jog dalis klubų vasarą net nesvarsto atsidaryti, kiti veiks, teikdami apribotas paslaugas ir tikėdamiesi tolimesnių laisvinimų bei rudeninio klientų pagausėjimo.

Ruduo – labiausiai bauginantis laikas, kurio laukiam su dideliu nerimu. Jeigu Premjerė Ingrida Šimonytė pati nesiims rūpinti sveikatingumo sritimi arba nepaves to kažkuriam iš ministrų, toliau liksim be mūsų sektorių kuruojančio ministro.

Tai reiškia, jog per vasarą nebus pasiruošta rudens sezonui pandemijos metu. Jeigu per artimiausius metus sveikatingumo ir sporto klubams vėl tektų užverti duris, daugiau jos niekada ir nebeatsivers“, – sako V. Šiugždinis.

Dar vienas sveikatingumo sektorių neraminantis klausimas – valstybės parama. Remiantis 2018 m. tyrimu, kurį atliko Pasaulinis sveikatingumo institutas, Lietuvoje 10,1 proc. visų suaugusiųjų gyventojų yra sveikatingumo rinkos dalyviai. To paties tyrimo duomenimis, vidutinės metinės išlaidos, tenkančios vienam šio sektoriaus dalyviui, yra 330 eurų. Skaičiuojant sveikatingumo sektoriaus dydį, jis Lietuvoje iki pandemijos sudarė 93 mln. eurų bei įtraukė apie 270 000 žmonių.

Remiantis LSKA skaičiavimais, Lietuvos sveikatingumo segmentas iki pandemijos sudarė 7,8 proc. Lietuvos paslaugų įmonių apyvartos ir augo apie 15 proc. per metus. Nuo 2020 m. lapkričio 7 d. uždarius sporto klubus, per paskutinius 12 mėnesių paslaugos nebuvo teikiamos daugiau nei pusę metų, o visą likusį laikotarpį paslaugos buvo apribotos.

„Mūsų sektoriaus veikla yra labai sezoniška ir pagrindiniai metų pardavimai vykdomi spalio-kovo mėnesiais. 2021 m. nei lankytojų, nei pajamų srautas neatsistatys. Jeigu valstybė įvykdys savo finansinius pažadus, anksčiausiai į vėžes galime planuoti sugrįžti 2022 m. pabaigoje, bet iki tol reikia išgyventi – tam būtinos sektorinės subsidijos ir pagalba“, – pasakoja V. Šiugždinis.

Sveikatingumo klubai prisideda prie fizinės bei emocinės visuomenės sveikatos gerinimo ir gyventojų imuniteto stiprinimo. Todėl tikimasi deramo valstybės institucijų palaikymo atstatant sektoriaus veiklą ir išvengiant masinių bankrotų bei darbuotojų atleidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.