Vandens gertuvių bus daugiau – atsiras ten, kur pernai dar nebuvo

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose netrukus pradės veikti geriamojo vandens fontanėliai – gertuvės. Vandens tiekimo įmonės jau atlieka parengiamuosius darbus. Šiemet lauko vandens gertuvių bus įrengta dar daugiau nei iki šiol.

 Lauko gertuvės Alytuje.<br> Organizatorių nuotr.
 Lauko gertuvės Alytuje.<br> Organizatorių nuotr.
 Panevėžys taip pat apsirūpino lauko gertuvėmis.<br> Organizatorių nuotr.
 Panevėžys taip pat apsirūpino lauko gertuvėmis.<br> Organizatorių nuotr.
 Vandens gertuvė mokykloje, Alytuje.<br> Organizatorių nuotr.
 Vandens gertuvė mokykloje, Alytuje.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 20, 2021, 2:13 PM, atnaujinta Apr 20, 2021, 2:15 PM

Medikai pataria per karščius gerti kuo daugiau vandens, tačiau dažnas dar neturi įpročio nešiotis jo su savimi. Tokiose situacijose gelbsti viešosiose vietose esantys geriamojo vandens fontanėliai, kuriuose galima ir atsigerti, ir prisipildyti gertuves.

Alytus lyderiauja

Vienas lyderių pagal tokių fontanėlių skaičių – Alytus. Anot bendrovės „Dzūkijos vandenys“ bendrojo skyriaus viršininkės Rasos Lukšienės, šiuo metu Alytuje įrengti šeši fontanėliai labiausiai lankomose vietose – prie pėsčiųjų ir dviratininkų tako, didžiausios vaikų žaidimų aikštelės, miesto parkuose.

Pernai šiltojo sezono metu alytiškiai ir miesto svečiai suvartojo daugiau nei 100 kubinių metrų vandens.

„Kiekviename jų yra po tris kranelius, skirtus atsigerti ne tik gyventojams, bet ir suteikiančius galimybę numalšinti troškulį jų keturkojams augintiniams, bei prisipilti vandens į atsineštas daugkartines gertuves.

Kilus poreikiui, šiais metais įmonė numačiusi įrengti dar vieną tokį geriamojo vandens fontanėlį“, – sakė R.Lukšienė.

Vandenpylę keis fontanėliu

Panevėžyje bendrovė „Aukštaitijos vandenys“ dar 2014 metais Laisvės aikštėje įrengė vandenpylę. Tačiau naudotis ja nebuvo labai patogu, kadangi numalšinti troškulį buvo galima tik įsileidus geriamojo vandens į indą.

„Laisvės aikštės atnaujinimo metu 2020 metų pabaigoje įrengtas naujas geriamojo vandens fontanėlis, kurios dėka atšilus orams numalšinti troškulį nemokamai bus galima tiek vietoje, tiek įsileidžiant geriamojo vandens į indą. Taip pat nepamiršti ir augintiniai. Troškulį numalšinti nuo pernai metų galima ir rekonstruotame miesto kultūros ir poilsio parke“, – sakė „Aukštaitijos vandenų“ atstovas Svajūnas Mikeška.

Klaipėdoje bus naudojamos ir mobilios gertuvės. Iki šiol uostamiestyje geriamojo vandens fontanėliai buvo paplūdimiuose, tačiau tik vasaros metu.

Keletas gertuvių yra įrengta nuotykių parke „Kar kar“, o štai šiemet bendrovė „Klaipėdos vanduo“ jau įsigijo dvi mobilias gertuves, kurios bus pastatomos per šventes, tokias kaip Jūros šventė, Vilties bėgimas ir kitas.

„Taip siekiame skatinti gyventojus vartoti vandenį ne iš plastikinių vienkartinių butelių ir prisidėti prie anglies dioksido mažinimo. Taip pat svarstoma galimybė, ateityje uostamiestyje pastatyti ir stacionarias gertuves, kurios bus įrengtos didžiausiose susibūrimo vietose“, – sakė „Klaipėdos vandens“ Komunikacijos vadovė Gintarė Butkienė.

Tuo tarpu Kaune šiuo metu naudojimui ruošiami trys geriamojo vandens fontanėliai.

„Turime du geriamojo vandens fontanėlius Rotušės aikštėje, kur gausiai lankosi ne tik kauniečiai, bet ir turistai, bei vieną šalia bendrovės Žaliakalnyje. Smagu, kad gyventojai pamėgo šias stoteles ir stabteli atsigaivinti“, – sakė įmonės „Kauno vandenys“ atstovas Andrius Nenėnas.

Vanduo mokyklose

Vandens tiekimo įmonių atstovai pastebi, kad vis daugiau gyventojų, o ypač jaunimo, nenorėdami teršti aplinkos naudoja daugkartines gertuves ir atsisako pirkti vandenį plastikiniuose buteliukuose, todėl viešose vietose įrengiami fontanėliai-gertuvės tikrai pasiteisina.

Skatinant vandens iš čiaupo vartojimą, tokius fontanėlius-gertuves „Dzūkijos vandenys“ įrengė visose Alytaus miesto mokyklose. Anot įmonės bendrojo skyriaus viršininkės Rasos Lukšienės, šiemet planuojama įrengti dar 12 tokių gertuvių – 5 iš jų gydymo įstaigose.

Pasak Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos (LVTA) prezidento Broniaus Miežutavičiaus, Lietuvoje geriamo vandens kokybė puiki, tad vandenį iš čiaupo ar viešose vietose įrengiamų fontanėlį gerti visiškai saugu.

„Miestuose centralizuotais vandentiekio tinklais tiekiamas vanduo nuolat tikrinamas ir už jo kokybę atsako vandens tiekimo įmonės.

Nėra daug šalių, kurios gali pasiūlyti puikios kokybės geriamą vandenį, tad viešai prieinamų fontanėlių galėtų atsirasti dar daugiau. Jų įrengimas nėra labai brangus palyginus su nauda, kurią gauna gyventojai ir miestų svečiai“, – sakė B. Miežutavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.