Europos Parlamentas patvirtino prekybos su JK po „Brexit“ susitarimą

Europos Parlamentas antradienį nubalsavo už Europos Sąjungos prekybos su Jungtine Karalyste po „Brexit“ susitarimo ratifikavimą, tačiau griežtai įspėjo, kad Briuselio ir Londono santykių laukia problemos.

Europos Parlamentas patvirtino prekybos su JK po „Brexito“ susitarimą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Europos Parlamentas patvirtino prekybos su JK po „Brexito“ susitarimą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nors premjeras B.Johnsonas žadėjo, kad po „Brexit“ verslo santykiai su Europos Sąjunga nenukentės, kol kas sandoris nėra naudingas prekybai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nors premjeras B.Johnsonas žadėjo, kad po „Brexit“ verslo santykiai su Europos Sąjunga nenukentės, kol kas sandoris nėra naudingas prekybai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2021, 10:42 AM, atnaujinta Apr 28, 2021, 11:04 AM

Susitarimas patvirtintas 660 europarlamentarų balsavus už, 5 prieš ir 32 susilaikius, pranešė Europos Parlamento biuras Lietuvoje.

Jis įsigalios po to, kai iki šio mėnesio pabaigos jį galutinai patvirtins ES Taryba.

„Šiandien Europos Parlamentas balsavo dėl plačiausio susitarimo, kokį tik ES yra sudariusi su trečiosiomis šalimis“, – sakė EP pirmininkas Davidas Sassoli.

„Tai gali sudaryti pagrindą, kuriuo remdamiesi kursime naujus į ateitį orientuotus ES ir JK santykius“, – sakė jis, bet įspėjo, kad europarlamentarai stebės susitarimo įgyvendinimą ir „nesutiks su jokiu JK vyriausybės atsitraukimu“.

„Negalima naudotis narystės ES privalumais nepriklausant blokui. Tačiau šiuo susitarimu labai stengiamasi sušvelninti blogiausias pasekmes“, – sakė EP pirmininkas.

Balsavimu ratifikuotas prekybos susitarimas, pasiektas per Kūčias po devynis mėnesius trukusių sudėtingų derybų. Šis susitarimas taps pagrindu naujiems Britanijos santykiams su 27 narių ES, penkeri metai po pasaulį sukrėtusio britų rinkėjų sprendimo nutraukti 47 metus trukusią šalies narystę Bendrijoje.

Tačiau EP balsavo vykstant ginčams dėl to, kaip JK įgyvendina „Brexit“ susitarimus, ir skambant piktiems kaltinimams dėl „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19 tiekimo.

„Naujo skyriaus pradžia“

„Žinome, kad ne visada bus lengva, ir mums reikės būti labai budriems, uoliems, sunkiai dirbti“, – prieš balsavimą Europos Parlamentui sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Tačiau nors šiandieninis balsavimas akivaizdžiai yra pabaiga, tai yra ir naujo skyriaus pradžia“, – sakė ji.

JK išstojo iš ES 2020 metų sausio 30 dieną, tačiau jos naujas gyvenimas su Europa prasidėjo tik po pereinamojo laikotarpio pabaigos gruodžio 31 dieną – nuo to laiko Londono nebesaisto bloko įstatymai ir taisyklės.

Sudarytas paktas, oficialiai vadinamas Prekybos ir bendradarbiavimo susitarimu, numato nulinius muitus ir nulines kvotas produkcijai, kuria prekiaujama tarp ES ir JK.

Tačiau šis dokumentas yra ne toks ambicingas, kokio tikėjosi daugelis europiečių: jame nieko nesakoma apie užsienio politiką ir gynybą, taip pat apie įsipareigojimus glaudžiai derinti teisės aktus ekologijos, sveikatos apsaugos ir kitose srityse.

Labiau suderintos taisyklės leistų išvengti dalies muitinės patikrinimų ir kai kurių biurokratinių reikalavimų, galiojančių tarp ES ir JK gabenamoms prekėms – tai yra naujoji realybė, apsunkinusi komercinę veiklą ir sukėlusi neramumų Šiaurės Airijoje.

Dėl šios priežasties nukentėjo prekyba apibus Lamanšo: per pirmuosius du sutarties taikymo mėnesius ES importas iš JK sumažėjo beveik perpus, o eksportas į Britaniją susitraukė penktadaliu.

Susitarime taip pat nėra su finansinėmis paslaugomis susijusių nuostatų, o tai kelia grėsmę Londono Sičio, kaip Europos kapitalo rinkų, bankininkystės ir investicijų centro, statusui.

„ES apsidraudimas“

Europarlamentarai pareikalavo papildomo laiko, norėdami išnagrinėti sutartį, be kita ko, apimančią ir sunkiai pasiektą žvejybos sandorį, dėl kurio ES šalys prarado reikšmingą dalį prieigos prie žuvies gausių JK vandenų.

Europos Parlamentas vėliau dar kartą atidėjo balsavimą dėl ratifikavimo – iš dalies norėdamas pareikšti nepritarimą vienašališkam Londono sprendimui vykdyti muitinės patikrinimus Šiaurės Airijoje, kurie yra vienas iš labiausiai ginčytinų „skyrybų“ klausimų.

Briuselis ėmėsi teisinių veiksmų Londono atžvilgiu dėl Airijos problemos, o didelis ginčas dėl JK įsikūrusios bendrovės „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso tiekimo dar labiau pablogino ryšius abipus Lamanšo sąsiaurio.

Tačiau nepaisant įtampos, Europos Komisija, palaikanti santykius su JK europiečių vardu, paprašė EP narių uždegti žalią šviesą prekybos paktui, teigdama, kad toks žingsnis padėtų geriau kontroliuoti Britaniją.

Londonas savo ruožtu leido aiškiai suprasti, jog nepritars jokiems tolesniems atidėjimams – taigi, kilo pavojus, kad susitarimas bus atšauktas, jeigu europarlamentarai jo nepatvirtins iki balandžio 30 dienos.

EP pranešėjas Christophe'as Hansenas iš Liuksemburgo pažymėjo „Ratifikavimas nereiškia aklo pasitikėjimo JK vyriausybės ketinimais sąžiningai įgyvendinti susitarimus – tai veikiau ES apsidraudimas nuo tolesnių vienašališkų nukrypimų nuo jų.“

„Parlamentas išliks budrus. Siūlau sukviesti Parlamentinę partnerystės asamblėją tam, kad galėtume toliau tiesti tiltus per Lamanšą“, – pridūrė jis.

Balsavimas vyko antradienio vakarą Briuselyje po kelių valandų plenarinės diskusijos.

„Mes turime daugiau bendro nei to, kas mus skiria“, – pareiškė buvęs ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier.

Ši frazė pasiskolinta iš JK leiboristų parlamentarės Jo Cox, kurią nužudė ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas prieš 2016 metų referendumą dėl JK narystės ES.

Londonas trečiadienį pasveikino žinią, kad Europos Parlamentas išvakarėse nubalsavo už Europos Sąjungos prekybos su Jungtine Karalyste po „Brexito“ susitarimo ratifikavimą.

Britų premjeras Borisas Johnsonas pavadino tai „galutiniu žingsniu ilgoje kelionėje“.

Pasak B.Johnsono, ratifikavimas suteiks „stabilumo“ JK ir ES santykiams.

Tuo metu vyriausiasis JK derybininkas Davidas Frostas sakė, jog Prekybos ir bendradarbiavimo susitarimo ratifikavimas atnešė „užtikrintumo ir leidžia mums koncentruotis į ateitį“.

Balsavimu ratifikuotas prekybos susitarimas, pasiektas per Kūčias po devynis mėnesius trukusių sudėtingų derybų. Šis susitarimas taps pagrindu naujiems Britanijos santykiams su 27 narių ES, penkeri metai po pasaulį sukrėtusio britų rinkėjų sprendimo nutraukti 47 metus trukusią šalies narystę Bendrijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.