Odontologų rūmų vadovė apie FNTT tyrimą: visada pasisakėme už skaidrią veiklą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) trečiadienį paskelbus apie atliekamus tyrimus odontologijos sektoriuje, Odontologų rūmų vadovė, Vilniaus universiteto profesorė Vilma Brukienė sako, kad odontologus ir burnos priežiūros specialistus vienijanti organizacija visuomet pasisakė už skaidrią veiklą.

Priemonių prieš neskaidrią veiklą vykdančius odontologus rūmai negali imtis, kadangi administravimą vykdo Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Priemonių prieš neskaidrią veiklą vykdančius odontologus rūmai negali imtis, kadangi administravimą vykdo Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Priemonių prieš neskaidrią veiklą vykdančius odontologus rūmai negali imtis, kadangi administravimą vykdo Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai.<br>V.Balkūno nuotr.
Priemonių prieš neskaidrią veiklą vykdančius odontologus rūmai negali imtis, kadangi administravimą vykdo Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai.<br>V.Balkūno nuotr.
Priemonių prieš neskaidrią veiklą vykdančius odontologus rūmai negali imtis, kadangi administravimą vykdo Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Priemonių prieš neskaidrią veiklą vykdančius odontologus rūmai negali imtis, kadangi administravimą vykdo Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 28, 2021, 2:47 PM

Odontologų rūmai neturi daugiau informacijos, negu jos buvo paskelbta šiandien žiniasklaidoje, dėlto kažką komentuoti plačiau apie tyrimus negalime. Mūsų požiūris yra vienareikšmiškas – rūmai visada pasisakė už skaidrią veiklą ir rūmai visada dirbo bei dirba prevenciškai“, – BNS sakė rūmų tarybos pirmininkė.

„Bendraujame su Valstybine mokesčių inspekcija, Ligonių kasa. Štai, pavyzdžiui, VMI pas mus nuolat dalyvauja susitikimuose su bendruomene, įvairiuose renginiuose skaito paskaitas, mes konsultuojamės neaiškiais klausimais su VMI, jie konsultuojasi su mumis“, – pridūrė ji.

Organizacijos vadovė taip pat teigė, kad priemonių prieš neskaidrią veiklą vykdančius odontologus rūmai negali imtis, kadangi administravimą vykdo Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai.

„Kadangi iš rūmų yra atimtos viešojo administravimo funkcijos kaip licencijavimas, tai mes esame praradę kažkokias poveikio, bausmės funkcijas, nes tai perduota Akreditavimo tarnybai, mes dirbame prevencinius darbus“, – teigė V.Brukienė.

FNTT trečiadienį pranešė atliekanti du ikiteisminius tyrimus, susijusius su odontologinių prekių naudojimu ir platinimu, taip pat kelių dešimčių odontologijos kabinetų veikla.

„Dėl galimo neteisingų duomenų apie pajamas pateikimo tiriama dviejų įmonių, užsiimančių didmenine dantų implantų ir jų priedų prekyba, veikla. Viename iš tyrimų domimasi galimu dviejų asmenų neteisėtu praturtėjimu. Turimais duomenimis, viena iš įmonių galėjo nesumokėti per 370 tūkst. eurų mokesčių“, – informavo FNTT.

Jos teigimu, atliekant ikiteisminius tyrimus, kuriems vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūra, pastarosiomis savaitėmis visoje Lietuvoje buvo atlikta 50 kratų.

FNTT tvirtina, jog turima medžiaga leidžia įtarti, kad visoje Lietuvoje veikia odontologinių prekių, daugiausia dantų implantų, pardavėjų ir platintojų tinklas, galimai slepiantis pajamas bei mokesčius valstybei.

Įtariama, kad didmenine prekyba užsiimančios įmonės iš Europos Sąjungos (ES) arba trečiųjų šalių importuoja dantų implantus bei jų priedus, produkciją parduoda Lietuvoje, naudodamos kruopščiai sukurtas mokesčių vengimo schemas.

Anot teisėsaugos, dalis pardavimo pajamų gali būti apskaitomos pagal apgaulingą likučių forminimo schemą – susitarus su odontologijos kabinetais, forminami fiktyvūs prekių grąžinimai pardavėjui, nors iš tiesų implantai ir medžiagos jau būna panaudoti, likučiai nesutampa su įrašais apskaitos dokumentuose.

Atlikus kratas odontologijos kabinetuose įtarta, kad didelė dalis odontologijos kabinetų neveda medicinos priemonių apskaitos žurnalų, kurie privalomi pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą. Manoma, kad tokiu būdu mėginama nuslėpti vykdytos veiklos mastą.

V.Brukienė sako, kad jos vadovaujama organizacija apie tokias schemas ir kitus įtarimus iki šiol nėra girdėjusi.

„Mes kaip asociacija kažkokių papildomų žinių negauname nei iš FNTT, nei iš kitų struktūrų, nei tuo labiau iš bendruomenės, jeigu kalbame apie schemas, kurios galėjo būti daromos. Dar norėčiau atkreipti dėmesį, kad eina kalba ir apie prekiaujančias įmones, tad negalima sakyti, kad visas tyrimas susijęs tik su odontologijos klinikomis“, – sakė Odontologų rūmų vadovė.

„Iš tikrųjų labai apmaudu, kadangi nesąžiningų žmonių pasitaiko kiekviename sektoriuje be išimčių ir metamas didelis šešėlis ant visos bendruomenės, kur yra gausu sąžiningai dirbančių žmonių“, – pridūrė ji.

FNTT pareigūnai taip pat tikrina vienos iš įmonių direktoriaus asmenines pajamas įtariant, kad įsigytas turtas ir asmens išlaidos viršija oficialias pajamas. Neaiškumų dėl išlaidų ir oficialių pajamų nesutapimo kilo ir dėl dar vieno asmens, kuris galimai platina dantų implantus bei dirba skyriaus vedėju vienoje iš klinikų. Tiriamas galimas neteisėtas šių asmenų praturtėjimas.

Už mokesčių vengimą teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai mokesčių suma viršija 750 MGL (30 tūkst. eurų , griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Už nusikalstamu būdu gautą didelės vertės turtą griežčiausia gresianti bausmė – laisvės atėmimas iki šešerių metų.

FNTT teigimu, odontologijos sektoriuje naudojamos įtartinos mokesčių slėpimo schemos figūruoja ir kituose ikiteisminiuose tyrimuose, šis sektorius priskiriamas prie rizikingų sričių, kurioms FNTT pastaraisiais metais skiria daug dėmesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.