Vilnius baigia rekordiškai užsitęsusį šildymo sezoną

Vilniuje šildymo sezonas šiemet baigiamas rekordiškai vėlai – gegužės 5 d. Sezonas išsiskyrė dideliu šalčiu ir rekordiniais pagamintos šilumos kiekiais.

Įprastai sostinėje šildymo sezonas baigiamas balandžio mėnesį.<br> E.Lasio nuotr.
Įprastai sostinėje šildymo sezonas baigiamas balandžio mėnesį.<br> E.Lasio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2021, 9:57 AM, atnaujinta May 4, 2021, 9:58 AM

Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas teigia, kad pati šilumos kaina viršijo 4 eurus už kilovatvalandę ir buvo žemiausia per visą dešimtmetį.

Įprastai sostinėje šildymo sezonas baigiamas balandžio mėnesį, pernai šilumos tiekimas sustabdytas balandžio 24 d., o per paskutinius penkerius metus vėliausiai šildymas išjungtas gegužės 4 d., tad šie metai sostinei – rekordiniai.

Paprastai šildymas daugiabučiuose namuose ir administraciniuose pastatuose išjungiamas tuomet, kai bent tris paras iš eilės vidutinė dienos temperatūra yra nemažesnė nei 10 laipsnių. Sprendimą dėl sezono pabaigos priima Vilniaus miesto savivaldybė. Tačiau paankstinti arba pavėlinti šildymo sezono pabaigą savo būste gali ir patys daugiabučių gyventojai. Bendrojo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kuriose vykdoma veikla, ir asmens sveikatos priežiūros įstaigose šildymo sezonas baigiamas įstaigų vadovų nuožiūra pagal poreikį.

„Klientai, įskaitant ir daugiabučius gyvenamuosius namus, laikydamiesi nustatytų higienos normų gali savo nuožiūra pasirinkti šildymo sezono pabaigos datą. Jei daugiau nei pusė daugiabučio namo gyventojų sutinka su sprendimu paankstinti ar pavėlinti šildymo nutraukimą, vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas gali uždaryti šilumos punktų sklendes ir nutraukti šildymą arba atvirkščiai – jį pratęsti.

Bendrijos, namo pirmininkas arba daugiabučio administratorius apie priimtą sprendimą teturi informuoti Vilniaus šilumos tinklus“, – sako Vilniaus šilumos tinklų Klientų aptarnavimo direktorius Laurynas Jakubauskas.

Nors ruduo buvo gana šiltas ir šildymas pradėtas vėliau nei pernai, tačiau žiema buvo gerokai šaltesnė. Šių metų sausio vidutinė temperatūra siekė -4,1 laipsnio, o vasario – -5,9 laipsnio. Tuo tarpu pernai vidutinė sausio temperatūra tais pačiais mėnesiais buvo teigiama. Šiemet vasario šalčiausios paros temperatūros vidurkis buvo beveik šešis kartus žemesnis nei pernai ir siekė -18,5 laipsnio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.