Siuntų gabentojai ruošiasi chaosui – nuo liepos 1 d. rimti pokyčiai palies daugybę gyventojų

Nuo liepos 1 d. ES nebelieka pridėtinės vertės mokesčio lengvatos mažavertėms siuntoms, kurios Bendriją pasiekia iš trečiųjų šalių. Tai reiškia, kad tokios siuntos mums ne tik brangs, bet jas dar turėsime deklaruoti.

Pasak SSGA vadovės, diskusijose su MD daug iečių laužoma ne tik dėl stringančio portalo projekto, bet ir dėl departamento reikalavimo pateikti atsisiunčiamų prekių aprašus lietuvių kalba.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Pasak SSGA vadovės, diskusijose su MD daug iečių laužoma ne tik dėl stringančio portalo projekto, bet ir dėl departamento reikalavimo pateikti atsisiunčiamų prekių aprašus lietuvių kalba.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2021, 11:20 AM, atnaujinta May 19, 2021, 11:22 AM

Tam Muitinės departamentas (MD) žada parengti savitarnos portalą, tačiau siuntų gabentojai perspėja – portalo rengimas vėluoja, todėl sunku prognozuoti, kas bus su mūsų siuntomis prasidėjus pokyčiams.

Kas dieną Lietuvą pasiekia kelios dešimtys tūkstančių mažaverčių siuntų, atkeliaujančių iš už ES ribų. Po pusantro mėnesio kiekvieną tokią siuntą turėsime deklaruoti patys arba šitą paslaugą užsisakyti iš siuntų gabentojų muitinės tarpininkų.

„Tačiau tai – tik planai. Siuntų vežėjai perspėja, kad MD pokyčiams ruošiasi labai vangiai ir dėl to nuo liepos 1 d. gali prasidėti didžiulė sumaištis, – spaudos pranešime teigia Skubių siuntų gabentojų asociacijos (SSGA) vadovė Rasa Čėsnienė. – Pokyčiai dideli, jie palies ne tik verslus, bet ir daugybę šalies gyventojų ir kol kas panašu, kad sklandaus perėjimo prie naujos tvarkos Lietuvoje nebus.

Jos teigimu, kitos ES šalys, pavyzdžiui, Vokietija ar Švedija, jau turi pasiruošusios planus nenumatytiems atvejams ir todėl žinoma, kas bus daroma, jeigu įvykiai nesiklostys kaip suplanuota. Tuo metu Lietuvoje ne tik tokių planų nėra, bet net neaišku, kaip naujoji sistema veiks ir ar ji veiks iš viso.

Anot R.Čėsnienės, siuntų gabentojai nori pasiruošti pokyčiams ir kuo greičiau susipažinti su portalu, kad prie jo galėtų priderinti savo sistemas bei laiku sužinoti, kad klientas siuntą deklaravo ir ją galima perduoti į pirkėjo rankas. Jiems kyla ir daugybė kitų techninių klausimų į kuriuos MD atsakyti kol kas nepavyksta, todėl į liepos 1 d. žvelgiama su dideliu nerimu.

Pasak SSGA vadovės, diskusijose su MD daug iečių laužoma ne tik dėl stringančio portalo projekto, bet ir dėl departamento reikalavimo pateikti atsisiunčiamų prekių aprašus lietuvių kalba.

„Dėl galimų netikslumų automatinio vertimo programų pasitelkti negalime, todėl tam tektų samdyti žmones, kurie kasdien išverstų dešimtis tūkstančių siuntų aprašų į lietuvių kalbą. Akivaizdu, kad tai didins siuntos savikainą, juolab, kad netiksliai versti negalima, mat už tai numatyta atsakomybė“, ─ komentavo R.Čėsnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.