JAV atsisako sankcijų „Nord Stream 2“ operatorei Ukraina: sankcijų dujotiekiui „Nord Stream 2“ panaikinimas būtų Rusijos pergalė

JAV vyriausybė oficialiai atsisako sankcijų prieštaringai vertinamo dujotiekio „Nord Stream 2“ operatorei „Nord Stream 2 AG“ ir jos vadovui Matthiasui Warnigui. JAV Kongresui perduotoje ataskaitoje JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas rašo, kad baudžiamųjų priemonių atsisakymas atitinka „JAV nacionalinius interesus“.

JAV atsisako sankcijų „Nord Stream 2“ operatorei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV atsisako sankcijų „Nord Stream 2“ operatorei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 20, 2021, 8:13 AM, atnaujinta May 20, 2021, 4:37 PM

Tačiau sankcijos bus taikomos vamzdžius klojantiems Rusijos laivams, sakoma toliau ataskaitoje. Atitinkamas sprendimas paskelbtas paraleliai Reikjavike vykstant A.Blinkeno susitikimui su kolega iš Rusijos Sergejumi Lavrovu.

Rusija pasveikino sprendimą, apie kurį amerikiečių žiniasklaida pranešė jau antradienio vakarą, ir kalbėjo, kad JAV politikoje atsiranda „šiek tiek normalumo“.

Vašingtonas yra griežtai prieš 1 200 km ilgio dujotiekį Baltijos jūros dugnu, kuris smarkiai padidins rusiškų gamtinių dujų tiekimo Vokietijai potencialą.

Prezidentas J.Bidenas, kaip jau jo pirmtakas Donaldas Trumpas, argumentuoja, kad taip Vokietija taps vis labiau priklausoma nuo Rusijos ir pakenks dujų tranzitui per Ukrainą. Dujotiekis jau beveik baigtas tiesti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad JAV sankcijų dujotiekiui „Nord Stream 2“ panaikinimas reikštų Rusijos pergalę.

„Tai bus didelė geopolitinė pergalė Rusijos Federacijai“, – spaudos konferencijoje sakė V.Zelenskis, JAV prezidento Joe Bideno administracijai trečiadienį nusprendus netaikyti sankcijų Šveicarijoje įsikūrusiai įmonei, koordinuojančiai „Nord Stream 2“ dujotiekio iš Rusijos iki Vokietijos tiesimą, kurios vienintelis akcininkas – Kremliaus kontroliuojamas „Gazprom“.

Šalis tokiu žingsniu siekė sumažinti įtampą su Berlynu dėl 10 mlrd. eurų vertės projekto, kurį Vokietija ir kai kurios Europos šalys laiko itin svarbiu užsitikrinant ilgalaikį energijos tiekimą.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas teigė, kad J.Bideno administracija „toliau priešinsis šio projekto užbaigimui“, argumentuodama, kad jis susilpnins Europos energetinį saugumą.

Rusijos kaimynės Ukraina, Lenkija ir Baltijos šalys priešinasi dujotiekio projektui, baimindamosi, kad jis padidins Maskvos politinį svertą regioninėje politikoje.

Ketvirtadienį kalbėdamasis su reporteriais V.Zelenskis teigė esąs sunerimęs, kad Vašingtonas gali visiškai atšaukti dujotiekiui taikomas sankcijas.

„Manau, kad yra didelė rizika, jog Rusija gali daryti spaudimą Jungtinėms Valstijoms atšaukti sankcijas „Nord Stream 2“, – teigė V.Zelenskis.

„Tai būtų pralaimėjimas Jungtinėms Valstijoms ir Joe Bidenui asmeniškai“, – pridūrė prezidentas.

Apie JAV sankcijų „Nord Stream 2“ atšaukimą paskelbta Maskvai ir Vašingtonui mėginant sušvelninti didžiausią dvišalių santykių krizę per daugybę metų.

Trečiadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir A.Blinkenas susitiko Reikjavike vykusio Arkties tarybos susitikimo kuluaruose. Tai buvo pirmasis abiejų diplomatijos vadovų susitikimas nuo J. Bideno kadencijos pradžios.

Jie, be kita ko, aptarė Vašingtono siūlymą birželį suorganizuoti J.Bideno ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą.

„Tai yra teigiamas signalas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, omenyje turėdamas JAV sankcijų „Nord Stream 2“ atšaukimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją