Vyriausybė uždraudė į Lietuvos erdvę įskristi Baltarusijos oro vežėjams

Vyriausybė trečiadienį uždraudė į Lietuvos oro erdvę įskristi Baltarusijos oro vežėjams. Draudimas įsigalioja nuo gegužės 27 dienos 3 val. nakties.

Vyriausybė uždraudė į Lietuvos erdvę įskristi Baltarusijos oro vežėjams.<br>V.Balkūno nuotr.
Vyriausybė uždraudė į Lietuvos erdvę įskristi Baltarusijos oro vežėjams.<br>V.Balkūno nuotr.
M.Skuodis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Skuodis.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausybė uždraudė į Lietuvos erdvę įskristi Baltarusijos oro vežėjams.<br>V. Balkūno nuotr.
Vyriausybė uždraudė į Lietuvos erdvę įskristi Baltarusijos oro vežėjams.<br>V. Balkūno nuotr.
Vyriausybė uždraudė į Lietuvos erdvę įskristi Baltarusijos oro vežėjams.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Vyriausybė uždraudė į Lietuvos erdvę įskristi Baltarusijos oro vežėjams.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 26, 2021, 12:44 PM, atnaujinta May 26, 2021, 2:36 PM

Jis galioja pirmiausia valstybinei oro bendrovei „Belavia“, kuri pirmadienį pranešė jau sustabdžiusi skrydžius į Lietuvą.

„Čia yra pilnos apimties Europos Vadovų Tarybos sprendimo įgyvendinimas“, – posėdyje kalbėjo susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Europos Sąjungos aviacijos saugos agentūra antradienį rekomendavo visoms Bendrijos bendrovėms vengti Baltarusijos oro erdvės. Savo ruožtu Lietuva viena pirmųjų nuo antradienio jau uždraudė atvykti į Lietuvos oro uostus ir išvykti iš jų, jeigu skrendama per Baltarusijos skrydžių erdvę.

„Vis dėlto tranzitiniai skrydžiai šiuo metu Lietuvoje yra galimi, pavyzdžiui, iš Baltarusijos skrenda kažkas į kitą šalį ir kerta Lietuvą“, – pridūrė ministras.

Visi sprendimai priimti po to, kai sekmadienį Minsko oro uoste priverstinai buvo nutupdytas keleivinis „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių bei sulaikytas jame buvęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas Ramanas Pratasevičius.

Bendrovės „Belavia“ skrydžių jau neįsileidžia Latvija, Ukraina, Švedija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Čekija.

Vakarai pasmerkė tokį Baltarusijos režimo elgesį, taip pat ėmėsi skrydžių ribojimų lėktuvams, skrendantiems virš Baltarusijos. Lietuva viena pirmųjų nuo antradienio uždraudė atvykti į Lietuvos oro uostus ir išvykti iš jų, jeigu skrendama per Baltarusijos skrydžių erdvę.

Švedijos transporto valdyba priėmė sprendimą laikinai atšaukti Baltarusijos aviacijos kompanijai „Belavia“ leidimą vykdyti skrydžius tarp Švedijos ir Baltarusijos. Tai sakoma antradienį paskelbtame žinybos pranešime.

Sprendimas priimtas dėl gegužės 23 d. incidento, kai Minske buvo nutupdytas Airijos aviacijos bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, ir „civilinės aviacijos saugumo“.

„Tai profilaktinis sprendimas. Esant dabartinei situacijai mes nematome garantuoto saugaus transporto judėjimo valdymo, – cituojami pranešime Laivybos ir aviacijos skyriaus vadovo Gunnaro Ljungbergo žodžiai. – Mes puikiai suprantame, kad tai gali sudaryti keblumų keliautojams. Bet keleivių saugumas yra svarbiausia, todėl mes nusprendėme laikinai nutraukti skrydžius“.

Valdyba „stebi situacijos raidą“ ir rekomenduoja nukentėjusiems keleiviams susisiekti su savo aviacijos kompanijomis.

Latvijos vyriausybė antradienį vakare apribojo skrydžių leidimų išdavimą Baltarusijoje registruotiems oro vežėjams, taip pat uždraudė jiems skraidyti Latvijos oro erdvėje ir naudotis šalies oro uostais, pranešė Susisiekimo ministerija.

Taip pat buvo apriboti Latvijos lėktuvų skrydžiai Baltarusijos oro erdvėje, jiems uždrausta naudotis Baltarusijos oro uostais. Sprendimas įsigaliojo iš karto.

Apribojimai buvo įvesti reaguojant į sekmadienį įvykusį incidentą.

Latvijos vyriausybės sprendimu, šalies oro uostai taip pat neaptarnaus kitų valstybių lėktuvų, skraidančių per Baltarusijos oro erdvę.

Tai reiškia, kad Susisiekimo ministerija pristabdys baltarusių nacionalinei vežėjai „Belavia“ suteikto skrydžių leidimo galiojimą ir neišduos baltarusių oro vežėjams leidimų nereguliariems skrydžiams. Taip pat bus pristabdytas Latvijos oro vežėjai „Air Baltic“ išduoto leidimo skrydžiams į Minską galiojimas.

Civilinės aviacijos agentūra pripažino Baltarusijos oro erdvę nesaugia civilinių orlaivių skrydžiams. Latvijos oro vežėjams rekomenduojama nesinaudoti Baltarusijos oro erdve.

Civilinės aviacijos agentūra priėjo prie išvados, kad esama įvairių potencialių grėsmių aviacijos saugumui, įskaitant galimą civilinio lėktuvo ir karinio orlaivio susidūrimą, galimą ginklo panaudojimą prieš civilinį lėktuvą, taip pat galimą orlaivių įgulos ar keleivių sulaikymą.

Taip pat galimi nepagrįsti reikalavimai keisti skrydžio kryptį, provokacijos skrydžio metu ir kitos šiuo metu nenuspėjamos grėsmės. Latvijos oro vežėjai nevykdo skrydžių per Baltarusijos oro erdvę nuo sekmadienio popietės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?