J. Borrellis: ES dėl lėktuvo nutupdymo gali smarkiai smogti Baltarusijos eksportui

ES ketina priversti Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką brangiai sumokėti už priverstinį Europos keleivinio lėktuvo nutupdymą siekiant areštuoti režimo oponentus, naujienų agentūrai AFP sakė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

J.Borrellis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Borrellis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Pratasevičius.<br>AP/Scanpix nuotr.
R.Pratasevičius.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka sukėlė tarptautinį pasipiktinimą sekmadienį pasiųsdamas naikintuvą perimti iš Atėnų (Graikija) į Vilnių skridusio „Ryanair“ lainerio, kuriame buvo opozicijos žurnalistas R.Pratasevičius ir jo draugė S.Sapega.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Lukašenka sukėlė tarptautinį pasipiktinimą sekmadienį pasiųsdamas naikintuvą perimti iš Atėnų (Graikija) į Vilnių skridusio „Ryanair“ lainerio, kuriame buvo opozicijos žurnalistas R.Pratasevičius ir jo draugė S.Sapega.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 1:10 PM, atnaujinta May 27, 2021, 2:41 PM

„Valstybių ir vyriausybių vadovai pirmadienį per viršūnių susitikimą paprašė mūsų pasiūlyti sektorines ekonomines sankcijas, kurių mes ES nepratę taikyti, ir kai kas iš karto ateina į galvą. Baltarusija yra didelė kalio trąšų eksportuotoja: 2,5 mlrd. dolerių (2,04 mlrd. eurų). Viskas keliauja per Baltijos šalis. Tai lengva kontroliuoti, jei tikrai nori“, – sakė J.Borrellis, trečiadienį duodamas interviu Lisabonoje.

Jis kalbėjo užsienio reikalų ministrų neformalaus susitikimo išvakarėse.

„Taip pat galima įsivaizduoti, kad gamtinės dujos, ateinančios į Europą per Baltarusiją, galėtų ateiti į Europą kitu dujotiekiu. Baltarusija prarastų tranzito mokesčius, kurie nėra nereikšmingi“, – pridūrė J.Borrellis.

A.Lukašenka sukėlė tarptautinį pasipiktinimą sekmadienį pasiųsdamas naikintuvą perimti iš Atėnų (Graikija) į Vilnių skridusio „Ryanair“ lainerio, kuriame buvo opozicijos žurnalistas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega.

Dėl šio incidento ES lyderiai sutarė uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti į bloką ir paragino ES oro bendroves neskraidyti Baltarusijos oro erdve.

Lyderiai taip pat pavedė J.Borrelliui parengti tolesnes „tikslines ekonomines sankcijas“ Baltarusijos valdžiai ir išplėsti susidorojimu su opozicija kaltinamų subjektų „juodąjį“ sąrašą. Į šį sąrašą jau yra įtraukti 88 režimo atstovai ir septynios kompanijos.

„Lėktuvo užgrobimas vienam keleiviui sustabdyti – tam reikėjo griežtos reakcijos. Pirmadienį iškart priėmėme sprendimus dėl oro transporto ir jie bus skaudūs. Tačiau Europos lyderiai prašė daugiau. Jei dabar nesiimtume galios kalbos, tai rodytų, kad mes nenorime to daryti“, – sakė J.Borrellis.

„Europiečiai vis dar dvejoja dėl ekonominių sankcijų, bet šį kartą tikrai turime imtis priemonių, kurias Lukašenka pajustų. Nemanau, kad prireiks daug laiko nuspręsti. Jei norime tai padaryti, galime padaryti greitai“, – pabrėžė jis.

ES užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį susitinka Portugalijoje ir turi pradėti diskusijas dėl sankcijų Baltarusijai. Tačiau sprendimų iš karto nesitikima, sakė J.Borrells.

Rusijos klausimas

Nors dėl priverstinio lėktuvo nutupdymo Baltarusija atsidūrė ES darbotvarkės viršuje, J.Borrellis įspėjo, kad ilguoju periodu bloko laukia daugiau problemų dėl to, kaip elgtis su svarbiausia A.Lukašenkos rėmėja Rusija.

„Visko sankcijomis nepasieksi. Su dinamika „aš skelbiu sankcijas tau, tu skelbi sankcijas man“ patenkame į spiralę“, – sakė jis.

„ES lyderiai paprašė mūsų birželį pateikti ataskaitą. Joje turime išanalizuoti, kur esame dėl Rusijos ir ką galime padaryti. Tačiau tvirtinu: sankcijų mūsų neprašoma, – sakė jis. – Santykiai su Rusija yra labai blogi ir dabar esame pasiekę tašką, kai turime nuspręsti, kas bus toliau.“

Pasak J.Borrellio, prezidentas Vladimiras Putinas pasirinko konfrontaciją su ES ir „tampa vis autoritariškesnis“ savo šalyje.

„Tačiau turime būti atsargūs. Dėl Rusijos mums reikia ES vienybės, kad sėkmingai sustabdytume ją, kai ji pažeidžia tarptautinę teisę, tačiau taip pat privalome galėti kalbėtis su ja, – sakė jis. – Deja, ES ne visuomet pavyksta pasiekti vienybę. Kiekviena šalis turi savo interesų, ir kai kam kyla pagunda veikti pačiam, manant, kad padarys geriau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.