E. Muskas, J. Bezosas ir kiti milijardieriai ištisus metus nemokėjo pajamų mokesčio

JAV antradienį paskelbta ataskaita parodė, kad buvo metų, kai keli turtingiausi amerikiečiai visai nemokėjo pajamų mokesčio.

 E.Muskas (kairėje) ir J.Bezosas. <br> Lrytas.lt fotomontažas
 E.Muskas (kairėje) ir J.Bezosas. <br> Lrytas.lt fotomontažas
E.Muskas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bezosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bezosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bezosas.<br>X03730/Scanpix nuotr.
J.Bezosas.<br>X03730/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 9, 2021, 3:59 PM

Niujorko žurnalistų ne pelno organizacijos „ProPublica“ parengta ataskaita parodė, jog „Amazon“ vadovas Jeffas Bezosas pajamų mokesčio nemokėjo 2007 ir 2011 metais, o „Tesla“ vadovas Elonas Muskas jo išvengė 2018-aisiais.

Kai kurie turtingiausi amerikiečiai „moka labai nedaug pajamų mokesčio, palyginti su didžiuliu valdomu turtu – o kartais ir visai nieko“, – pareiškė „ProPublica“, neatskleidusi, kaip gavo konfidencialią mokesčių informaciją.

Tarp turtuolių, kurie ne visada mokėjo mokesčius, buvo naujienų pramonės milijardierius ir buvęs Niujorko meras Mike'as Bloombergas, aktyvistas investuotojas milijardierius Carlas Icahnas bei filantropas ir finansų guru George‘as Sorosas.

„ProPublica“ teigimu, milijardieriai neklastojo savo mokesčių deklaracijų, tačiau pasitelkė mokesčių vengimo strategijas, „neprieinamas paprastiems žmonėms“.

Jiems taip pat buvo naudinga tai, kaip apmokestinamosios pajamos apibrėžiamos JAV mokesčių kodekse, nes jose neatsižvelgiama į didėjančią turto, pavyzdžiui, akcijų ir turto, vertę, o mokesčiai skaičiuojami tik iš pajamų, gautų pardavus šį turtą.

Ataskaita paskelbta praėjus kelioms dienoms po to, kai Didžiojo septyneto (G7) šalių finansų ministrai patvirtino mažiausiai 15 proc. bendrą minimalų pelno mokesčio tarifą. Tai yra vienas iš kelių mokesčių pasiūlymų, kuriais siekiama užtikrinti, jog didžiosios tarptautinės įmonės sumokėtų sąžiningą mokesčių dalį.

Tarp kitų pasiūlymų yra demokratų senatorės Elizabeth Warren iniciatyva apmokestinti pačius turtingiausius gyventojus, įskaitant jų akcijų ir namų vertę, o ne sutelkti dėmesį tik į pajamas.

„Mūsų mokesčių sistema skirta milijardieriams, kurie uždirba ne iš pajamų, skirtingai nuo dirbančių šeimų“, – kalbėjo E.Warren, pasidalindama „ProPublica“ straipsnio savo paskyroje tviteryje.

„Atėjo laikas per #TurtoMokestį užtikrinti, kad Amerikos turtingiausieji pagaliau sumokės teisingą mokesčių dalį“, – pridūrė ji.

„ProPublica“ ataskaitoje remiamasi Mokesčių tarnybai pateiktomis mokesčių deklaracijomis, kurias labai turtingi gyventojai pateikė daugiau nei per 15 metų.

„Kartu tai griauna kertinį Amerikos mokesčių sistemos mitą, kad visi moka savo teisingą dalį, o turtingiausi amerikiečiai moka daugiausiai“, – sakoma ataskaitoje.

J.Bezosas 2011 metais pranešė, kad jo investiciniai nuostoliai viršijo pajamas, o tai reiškia, kad turėjo teisę pranešti apie metinius nuostolius. Tais metais jis taip pat gavo 4 tūkst. JAV dolerių mokesčių kreditą už savo vaikus, sakoma ataskaitoje.

Naujienų agentūrai AFP iš karto nepavyko gauti J.Bezoso, E.Musko, M.Bloombergo, C.Icahno ir G.Soroso atstovų komentarų.

G.Soroso atstovas spaudai pareiškė „ProPublica“, kad verslininkas 2016–2018 metais nebuvo skolingas mokesčių, nes jo investicijos buvo nuostolingos, tačiau kad G.Sorosas palaiko idėją didinti mokesčius turtingiesiems, apie ką yra kalbėjęs ir viešai.

M.Bloombergas ir G.Icahnas teigė sumokėję visus reikalingus mokesčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.