Košmaras Kaune: prie anglių rūšiavimo įmonės – lyg prie pragaro vartų

Anglių dulkėmis nukloti kiemai, sodai, atidaryti langų dėl triukšmo neįmanoma, nebent tik naktį. Tokiomis sąlygomis Kaune ne vienus metus gyvena dvylikoje namų įsikūrusios šeimos. Jų nepavydėtiną kasdienybę sudrumstė ir mįslingas įvykis.

Švenčionių gatvė, anglys, prekyba anglimi, triukšmas, dulkės<br>M.Patašiaus nuotr.
Švenčionių gatvė, anglys, prekyba anglimi, triukšmas, dulkės<br>M.Patašiaus nuotr.
Anglių dulkės ir vandeniu sulietas juodas purvas gula ant Švenčionių gatvės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anglių dulkės ir vandeniu sulietas juodas purvas gula ant Švenčionių gatvės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į įmonės aikštelę atvežamos, joje sandėliuojamos ir rūšiuojamos anglys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į įmonės aikštelę atvežamos, joje sandėliuojamos ir rūšiuojamos anglys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anglių rūšiavimo aikštelėje darbo dienomis kylantis triukšmas piktina ir erzina greta gyvenančius kauniečius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anglių rūšiavimo aikštelėje darbo dienomis kylantis triukšmas piktina ir erzina greta gyvenančius kauniečius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Švenčionių gatvės gyventojai (iš kairės) S.Butėnienė, R.Kalonienė, D.Riautuvienė, V. ir S.Petrikiai bei B.Simanavičienė tvirtino, kad dūsta nuo anglių dulkių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Švenčionių gatvės gyventojai (iš kairės) S.Butėnienė, R.Kalonienė, D.Riautuvienė, V. ir S.Petrikiai bei B.Simanavičienė tvirtino, kad dūsta nuo anglių dulkių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 4, 2021, 11:00 AM, atnaujinta Jul 4, 2021, 4:27 PM

Sovietmečiu daugybė pramoninių objektų Kaune buvo įkurdinta gražiausiose miesto vietose – prie upių. Šis palikimas kai kur neleidžia kauniečiams ramiai gyventi ir dabar.

Žemuosiuose Šančiuose, Švenčionių gatvėje, įsikūrę žmonės skundžiasi, kad jiems nusibodo kentėti dėl priešais namus esančios įmonės „Dameta“ veiklos.

Ši įmonė užsiima anglių prekyba, Švenčionių gatvėje 16-uoju numeriu pažymėtoje aikštelėje jas iškrauna iš geležinkelio vagonų, rūšiuoja ir pakrauna.

Gyventojai tikino, kad dėl to jų kiemai ir namų fasadai bei pati gatvė nuolat nuklota anglių dulkių sluoksniu, žmonėms sunku kvėpuoti ir kęsti darbo dienomis įmonėje tvyrantį triukšmą.

Dar neramiau tapo, kai prieš Jonines įmonės teritorijoje kilo gaisras.

Nors bendrovės „Dameta“ atstovė advokatė Giedrė Kaziliūnaitė teigė, kad įmonės vykdoma veikla atitinka visus teisės aktų reikalavimus ir neviršija teisės aktuose nustatytų higienos normų dėl keliamo triukšmo bei taršos reikalavimų, aplinkosaugininkai kai kurių pažeidimų įmonėje vis dėlto yra radę.

O jūs ar norėtumėte, kad beveik po būsto langais būtų sandėliuojamos ir rūšiuojamos anglys?

Drumsčia ramų gyvenimą

Švenčionių gatvėje, greta Nemuno, nuo pat sovietmečio veikė įmonės, į kurias traukinių vagonais buvo atvežamos anglys. Tokia pat veikla šioje teritorijoje vyksta ir dabar.

Vienoje – Švenčionių gatvės 16-uoju numeriu pažymėtoje aikštelėje – veikia bendrovė „Dameta“.

Priešais šią įmonę yra dvylika privačių gyvenamųjų mūrinių ir medinių namų, juos supa sodai ir daržai. Čia gyvenantys žmonės tikino, kad vieta būtų puiki, nes visai netoli miesto centras, o ant šlaito, kurio papėdėje jie įsikūrę, – Aukštųjų Šančių ąžuolynas.

„Gyvename nuostabioje vietoje, bet kaimynystėje veikianti įmonė gadina ir mūsų sveikatą, ir nervus“, – teigė Švenčionių gatvės 43-iojo namo gyventoja Rasa Kalonienė ir pulkas jos kaimynų.

Tvora nuo dulkių neapsaugo

Kauniečiai pasakojo, kad anksčiau priešais jų namus veikė kita įmonė, į jos aikštelę taip pat buvo atvežamos ir sandėliuojamos anglys.

Bet, gyventojų teigimu, prieš trejus metus toje teritorijoje įsikūrė bendrovė „Dameta“. Nuo to laiko į aikštelę anglys ne tik atvežamos traukinių vagonais, iškraunamos, bet ir rūšiuojamos. Tai atliekama naudojant konvejerinį aparatą, kuris, pasak gyventojų, kelia didžiulį triukšmą, o nuo anglių kyla daugybė jų dulkių.

„Anglių dulkėmis nukloti mūsų kiemai, sodai, langus galima atidaryti tik labai anksti ryte, kol įmonė dar nedirba, vėliau dienomis negalime išeiti nei į savo kiemus, nei praverti langų, nes neįmanoma iškęsti triukšmo ir dulkių“, – tvirtino Birutė Simanavičienė ir Sofija Butėnienė.

Gyventojai pasakojo, kad įmonės teritoriją juosė tik sena tinklo tvora.

Kai jie įvairioms institucijoms pradėjo skųstis dėl taršos ir triukšmo, buvo pastatyta aklina skardinė tvora, bet, pasak kauniečių, ji vis tiek nelabai apsaugo nuo įmonės veiklos padarinių.

Švenčionių gatvės gyventoja Dalia Riautuvienė tikino, kad bendrovė savo teritorijoje esančias anglis privalo laistyti, bet vandens srovės, pasak jos, labai silpnos.

Išgąsdino nemažas gaisras

Švenčionių gatvės gyventojams ypač neramu tapo gyventi, kai naktį iš birželio 22-osios į 23-iąją „Dametos“ teritorijoje kilo gaisras.

„Anglys degė atvira liepsna. Laimei, tą naktį buvo ramu, nevėjuota. Bet jei būtų pūtęs vėjas, kažin ar ugnis nebūtų persimetusi į namus.

Artimiausias medinis namas nuo gaisro vietos stovi vos už kelių dešimčių metrų“, – nuogąstavimais dalijosi R.Kalonienė.

Birželio 23-iąją pusę antros nakties ugniagesiai gavo pranešimą, kad kilo gaisras Švenčionių gatvės 16-ajame sklype, kur veiklą vykdo bendrovė „Dameta“. Atvira liepsna degė anglių rūšiavimo aparatas.

Per gaisrą išsilydė ir į anglių krūvas sukrito guminės aparato dalys, todėl anglys buvo perkasamos ir perliejamos. Perkasta ir perlieta buvo 90 tonų anglių.

Gaisras užgesintas pusę trečios nakties.

Kauniečiai stebėjosi ir tuo, kad įmonei leidžiama dirbti, nors visai greta yra Aukštųjų Šančių ąžuolynas, kuris įtrauktas į tarptautiniu mastu saugomų teritorijų „Natūra 2000“ sąrašą.

Po gaisro Švenčionių gatvės gyventojai kreipėsi į Aplinkos ministeriją, jai pavaldų Aplinkos apsaugos departamentą ir į Kauno savivaldybę, kad šios institucijos tikrintų, ar „Dameta“ nedaro pažeidimų, bet atsakymo negavo.

Aikštelė veiklai pritaikyta

Bendrovei „Dameta“ atstovaujanti advokatė G.Kaziliūnaitė sakė, kad konflikto tarp įmonės ir kaimynų nėra – kaimynai niekada tiesiogiai, raštu ar žodžiu nėra kreipęsi į bendrovės „Dameta“ darbuotojus ar atstovus su skundais, pageidavimais ar pasiūlymais dėl šios įmonės vykdomos veiklos.

Pasak G.Kaziliūnaitės, „Dameta“ daug metų nuomojasi aikštelę, esančią Švenčionių g. 16, ji yra komerciniame-pramoniniame miesto rajone. Be bendrovės „Dameta“, šiame rajone komercinę, pramoninę veiklą vykdo baldų gamybos, chemijos pramonės, metalo laužo, medienos apdirbimo ir kitos įmonės, taip pat analogiška veikla – kietojo kuro prekyba – užsiimanti įmonė.

„Šioje aikštelėje yra specialiai įrengtas geležinkelis – aikštelė pritaikyta būtent kietojo kuro iškrovimo, rūšiavimo ir pakrovimo veiklai. Paminėtina, kad prieš porą metų valstybės įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ už Europos Sąjungos lėšas iš esmės rekonstravo šį geležinkelio ruožą ir įsipareigojo dėl tolesnės komercinės plėtros“, – sakė advokatė.

Pasak bendrovės atstovės, „Dametos“ vykdoma veikla atitinka visus teisės aktų reikalavimus ir neviršija teisės aktuose nustatytų higienos normų dėl keliamo triukšmo bei taršos reikalavimų. „Dameta“ darbus aikštelėje vykdo tik darbo valandomis ir nevykdo savaitgaliais.

„Pabrėžtina, kad bendrovės „Dameta“ veiklą aikštelėje nuolat tikrina Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyrius, kitos institucijos, patikrinimų metu pažeidimų nėra nustatoma“, – teigė advokatė.

Tiria gaisro priežastis

G.Kaziliūnaitė pasakojo, kad „Dameta“ savanoriškai investavo papildomai lėšų ir ėmėsi priemonių iki minimumo sumažinti keliamą triukšmą ir dulkėtumą: ant rūšiuotuvų įrengė garso slopinimo barjerą iš specialaus audinio, pastatė skardinę tvorą vietoj tinklinės, kad sumažintų triukšmą ir dulkėtumą. Taip pat nuolat laisto akmens anglis vandeniu, ypač karštomis dienomis, reguliariai atlieka matavimus dėl keliamo triukšmo ir dulkėtumo, kad tai atitiktų higienos normas.

„Birželio 23-iosios naktį buvo galimai tyčia padegtas ir sunaikintas didelės vertės bendrovės „Dameta“ turtas – rūšiuotuvas. Kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas, daugiau nieko komentuoti apie tyrimą ir padegimo aplinkybes negalime“, – sakė advokatė.

Taip pat G.Kaziliūnaitė pasakojo, kad šiuo metu aikštelėje sustiprinta bendrovės „Dameta“ turto apsauga – pastatytos papildomos vaizdo kameros, nusamdyta apsauga.

„Paminėtina, kad, kiek mums žinoma, būtent dėl rūšiuotuvų skleidžiamo triukšmo pagal gyventojų skundus į aikštelę kelis kartus patikrinti buvo atvykę Sveikatos apsaugos skyriaus darbuotojai“, – sakė advokatė.

Nurodė intensyviau laistyti vandeniu

Jurgita Jasiūnienė, Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė:

„Kauno aplinkos apsaugos inspekcija 2019 metais pagal gautą pranešimą atliko patikrinimą bendrovėje „Dameta“. Dėl aplinkos oro taršos šaltinių inventorizacijos ataskaitos neturėjimo įmonės atsakingam asmeniui buvo skirta administracinė nuobauda ir įpareigota ją atlikti.

Įmonė įpareigojimą įvykdė, parengė ir suderino su Aplinkos apsaugos agentūra aplinkos oro taršos šaltinių inventorizacijos ataskaitą. Pagal mūsų turimą informaciją, atsižvelgiant į suderintus ataskaitos – išmetimo į aplinkos orą duomenis įmonei taršos leidimas nereikalingas.

Praėjusią savaitę Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai telefonu gavo pranešimą dėl padidėjusio dulkėtumo įmonės teritorijoje. Kauno inspekcijos pareigūnams skubiai nuvykus į vietą nustatyta, kad įmonės teritorija drėkinama vandeniu specialia įranga.

Atsakingiems asmenims aplinkosaugininkai davė griežtą žodinį įspėjimą, kad vykdant anglių krovos darbus laistymas vandeniu įmonės teritorijoje būtų suintensyvintas.

Žemės sklypas, kuriame vykdoma veikla yra komercinės paskirties ir ji vykdoma jau nuo sovietinių laikų, infrastruktūra yra pritaikyta geležinkelio vagonams iškrauti.“

Skundų gavo, bet nagrinėti negali

Radeta Savickienė, Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja:

„Verslo įmones dėl aplinkosauginių klausimų išimtinai kontroliuoti, bausti ar įeiti į jų teritoriją gali tik Aplinkos apsaugos ministerijai pavaldus Aplinkos apsaugos departamentas ir jame dirbantys inspektoriai.

Kauno miesto savivaldybė tokių įgaliojimų neturi. Miesto savivaldybė kontroliuoti gali nebent juridinius arba fizinius asmenis, tik jei yra pažeidžiamos taisyklės, kurias inicijavo pati savivaldybė, – švaros ir tvarkos, atliekų tvarkymo, želdinių priežiūros ir panašiai.

Tokio pobūdžio skundą dėl bendrovės „Dameta“ Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius yra gavęs birželio 25 dieną, tačiau ar įmonės veikla atitinka aplinkosauginius reikalavimus, gali pakrinti tik jau minėtas Aplinkos apsaugos departamentas.

Savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Kuzminienė informavo, kad yra gavusi gyventojų pareiškimą dėl įmonės „Dameta“ veiklos. Šis pareiškimas perduotas nagrinėti Aplinkos apsaugos departamentui.

Sveikatos apsaugos skyrius pats patikrinimų nevykdė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.