Gyvenantiems Kaune kaimynai pavydi ne tik zoologijos sodo, bet ir dėvėtų drabužių parduotuvių

Pirkiniai bei pramogos labiausiai Kaune vilioja artimiausius kaimynus – Jonavos ir Prienų gyventojus. Jie negailėjo pagyrų Kaunui ir atvirai papasakojo, ko pasigenda savo miestuose, kodėl nuolat vyksta į didmiestį, ko pavydi kauniečiams.

D.Juodsnukienė ir atėjo aplankyti kaunietės.<br> M.Patašiaus nuotr.
D.Juodsnukienė ir atėjo aplankyti kaunietės.<br> M.Patašiaus nuotr.
 M.Andriukevičius pasakojo nuolat su visa šeima susiruošiantis į Kauną pirkinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Andriukevičius pasakojo nuolat su visa šeima susiruošiantis į Kauną pirkinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Jonavoje gyvenanti I.Marcinkevičienė pasiuntė linkėjimų gimtajam Kaunui.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonavoje gyvenanti I.Marcinkevičienė pasiuntė linkėjimų gimtajam Kaunui.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prienų meras A.Vaicekauskas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Prienų meras A.Vaicekauskas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Jonavos meras M.Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonavos meras M.Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Kaunietė D.Narkevičienė kasdien atvyksta į Prienus prekiauti vaisiais ir daržovėmis.<br>  M.Patašiaus nuotr.
 Kaunietė D.Narkevičienė kasdien atvyksta į Prienus prekiauti vaisiais ir daržovėmis.<br>  M.Patašiaus nuotr.
 Prienai.<br>  M.Patašiaus nuotr.
 Prienai.<br>  M.Patašiaus nuotr.
 Prienai.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Prienai.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Prienai.<br>  M.Patašiaus nuotr.
 Prienai.<br>  M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Aug 8, 2021, 2:59 PM

Kalbinti prieniškiai tikino į Kauną važiuojantys pirkinių ir kauniečiams pavydi ne tik didžiųjų prekybos centrų, bet ir prekybos miestelio Taikos prospekte bei dėvėtų drabužių parduotuvių.

Pirkiniai Kaune labiausiai vilioja ir jonaviškius, tačiau jie taip pat lanko kino ir dramos teatrus, norėtų turėti ir zoologijos sodą.

Abiejų miestų gyventojams Kaunas atrodo patrauklus miestas, keliantis malonius prisiminimus, tačiau kai kuriems kaimynams trys dešimtys kilometrų iki Kauno – pernelyg didelis atstumas.

Kaimyninių rajonų merai taip pat atskleidė, ko pavydi Kaunui ir ką pritaikė savo valdose.

Susisiekimas – patogus

Kauno autobusų stotis yra Vytauto prospekte, o prieniškiai, vykdami į kitus miestus, keliauja į Vytauto gatvę, kur stovi 2019 metais atnaujinta šio miesto autobusų stotis.

Stotyje sutikta prieniškė Ona pasakojo, kad Kaunas jai siejasi su maloniais prisiminimais.

Ji Kaune mokėsi agronomijos ir studijų metais lankydavosi įdomiausiose Kauno vietose – Laisvės alėjoje, joje veikusiose kavinėse, Zoologijos ir Botanikos soduose.

„Tai buvo prieš daug metų. Dabar jau Kauno, matyt, nebepažinčiau, nes miestas labai pasikeitęs, pasidairyti būtų įdomu, bet jau bijau pasiklysti. Matau, kad daug žmonių vyksta į tą miestą. Iki koronaviruso pandemijos autobusai į Kauną važiuodavo kas pusvalandį, dabar kas valandą. Nors ir rečiau, bet vis tiek labai patogu, jei tik reikia pasiekti Kauną“, – sakė moteris.

Pavydi prekybos miestelio

Prienų gyventojas Mindaugas Andriukevičius pasakojo nuolat su visa šeima susiruošiantis į Kauną.

„Iki Kauno – tik 39 kilometrai, tad neretai sėdame į automobilį ir lekiame į didmiestį. Kelionės metu deriname pramogas ir praktiškus dalykus. Nors Prienuose yra keli didesni prekybos centrai, Kaune važiuojame į prekybos miestelį Taikos prospekte, nes jame didelis įvairiausių prekių pasirinkimas. Tokios prekyvietės kauniečiams pavydime“, – tikino vyras.

Apsipirkę prieniškiai vyksta į Kauno centrą pasivaikščioti Laisvės alėja ir užsuka į kokią nors kavinę.

Vyksta dėvėtų drabužių

Dar viena Prienų gyventoja Edita Sabaliauskienė sakė, kad į Kauną važiuoja bent kelis kartus per mėnesį.

„Važiuoju apsipirkti į dėvėtų drabužių parduotuves. Prienuose tokių yra kelios, bet nėra vieno populiaraus dėvėtos aprangos tinklo parduotuvių.

To kauniečiams labai pavydžiu, nes jie turi ne vieną tokią įvairiose Kauno vietose. Važiuoju, kai jose atsiranda nauja prekių kolekcija, ir po kelių savaičių, kai drabužių galima įsigyti už kelis eurus“, – pasakojo prieniškė.

Moteris sakė, kad jai patinka Kauno viešasis transportas, ji yra įsigijusi elektroninį bilietą ir Kaune apvažiuoja didelę miesto dalį.

„Tada drabužių nuperku ir savo šeimai, ir kaimynams. Žmonės išsidalija, kas kam tinka, ir dar man padėkoja“, – pasakojo E.Sabaliauskienė.

Moteris sakė, kad jos sūnus nuolat vyksta į Kauną, nes ten dirba.

„Sūnus dirbo Prienuose, vienoje didelėje statybinių ir buities prekių parduotuvėje. Kaune tokioje pat parduotuvėje jam pasiūlytas šiek tiek didesnis atlyginimas, todėl ir susigundė. Jis visą savaitę gyvena Kaune, o savaitgaliais grįžta padėti man. Sūnus pasakojo, kad iki koronaviruso pandemijos kartais lankydavosi naktiniuose klubuose. Tokių vietų Prienuose nėra, jaunimas pramogų ieško didesniame mieste“, – sakė E.Sabaliauskienė.

Pasigedo geranoriškumo

Prienuose, gražioje pagrindinėje Laisvės aikštėje, pavyko sutikti ir kaunietę Iną Petkevičienę. Moteris sėdėjo ant suolo ir kažko laukė. Paaiškėjo, kad ji čia paskyrė pasimatymą savo vyrui.

„Vyras dirba Prienuose, baldų įmonėje. Prienų baldžiai yra garsūs ir čia veikianti bendrovė pasiūlė geras darbo sąlygas. Todėl vyras kasdien važinėja iš Kauno į Prienus ir atgal. Aš dabar pati ieškau darbo, todėl turėdama laiko paskyriau vyrui pasimatymą Prienuose“, – pasakojo kaunietė.

Moteris vis apsilankydama šiame mieste pastebėjo, kad nors jis sparčiai tvarkomas, stinga kai kurių paslaugų.

„Pavyzdžiui, norėjau atsigerti šaltos kavos. Teko apeiti didelę dalį Prienų centro, kad jos rasčiau. Atrodo, tai nedidelė bėda, bet tokių paprastų, reikalingų paslaugų labai trūksta“, – sakė moteris.

I.Petkevičienė pastebėjo ir tai, kad kai kurie prieniškiai dar gana uždari ir nelinkę bendrauti.

„Keliaujant po kitas šalis mažų miestelių gyventojai yra labai paslaugūs, noriai parodo kelią, pasakoja apie savo gyvenvietę, nori, kad jų aplinka būtų patraukli ir įdomi atvykėliams. Vakariečiai geriau suvokia, kad kuo daugiau turistų sužinos apie mažus miestelius ir juose apsilankys, tuo jiems patiems bus naudingiau“, – pasakojo I.Petkevičienė.

Prienuose tokio žmonių palankumo moteris pasigedo.

Moteris rado naują bičiulę

Greičiausiai prieniškiai nėra pikti, o tik uždaroki žmonės, širdį atvykėliams atveria ne iš karto. Tai paliudijo kita Prienuose, Kauno gatvėje, sutikta kaunietė – Daiva Narkevičienė.

Kauno gatvė yra vienas pagrindinių Prienų kelių, prasidedantis vos įvažiavus į šį miestą. Gatvė gana plati, greta jos stovi tik sodų apsupti privatūs namai, veikia kelios parduotuvės bei smulkieji verslai, pavyzdžiui, antkapių dirbtuvė.

Patys prieniškiai šią arteriją, matyt, dėl jos pločio, vadina Kauno plentu.

Prie vieno Kauno gatvėje esančio prekybos centro vaisius ir daržoves pardavinėjanti kaunietė D.Narkevičienė taip pat kasdien atvyksta į darbą Prienuose ir vakare važiuoja į Kauną.

„Mano darbdaviai tokias pat prekybos palapines turi įvairiuose miesteliuose. Prienuose šioje vietoje, kur dirbu aš, yra pelningiausia vieta. Vietiniai gyventojai yra dosnūs ir geri žmonės. Dirbdama čia susipažinau su prieniške Danute. Ji, sužinojusi, kad kasdien važinėju namo, pasiūlė pas ją apsigyventi. Kai nesutikau, pradėjo ruošti maistą ir man atneša pietus“, – pasakojo kaunietė.

Kalbantis ta pati Danutė Juodsnukienė ir atėjo aplankyti kaunietės. Moteris sakė, kad Kaune lankėsi jau senokai. Jei jau vysta, tai taip pat į prekybos miestelį apsipirkti. Bet jei Daiva pakvies į svečius, į Kauną būtinai važiuos, nes šis miestas yra patrauklus.

Ieško įvairesnių prekių

Iš Jonavos autobusų stoties, esančios Turgaus gatvėje, pasiekti už 31 kilometro esantį Kauną taip pat labai paprasta, nes į laikinąją sostinę važiuoja ne tik tiesioginiai, bet ir daug pravažiuojančių tarpmiestinių autobusų.

Vieno tokio laukianti jonaviškė Laura Mikalauskienė sakė, kad vyksta apsipirkti į Kauno centre esantį prekybos centrą.

„Jonavoje taip pat yra prekybos centrų, bet jų negalima lyginti su garsiausiu Kauno prekybos centru. Pavyzdžiui, vaikų drabužių ar kitų vaikiškų prekių pasirinkimas Kaune kur kas didesnis. Be to pasivaikščioti po vėsų prekybos centrą smagu, yra į ką pasidairyti. Norėčiau, kad toks atsirastų ir Jonavoje“, – sakė moteris.

L.Mikalauskienė užsiminė, kad Jonavoje galėtų vykti ir daugiau koncertų. Nors Jonų mieste yra moderni arena, ji labiau skirta sporto varžyboms.

„Į mūsų areną buvo atvykusi Džordana Butkutė, bet norint pamatyti daugiau kokių nors kitų žvaigždžių riekia važiuoti į Kauno „Žalgirio“ areną“, – pasakojo Jonavos gyventoja.

Trūksta vietinės legendos

Kita jonaviškė Edita, taip pat laukianti autobuso vykti į Kauną, sakė, kad tai daro bent kartą per mėnesį. Per tokias ekskursijas moteris ieško pramogų.

„Jonavos kultūros centre sezono metu, ne vasarą, vyksta daug ir įvairių renginių. Bet, pavyzdžiui, kino seansai šiame centre kažkodėl nėra populiarūs, neprigijo, todėl norėdama aplankyti tikrą kino teatrą vykstu į Kauną. Taip pat aplankau ir įvairius kitus teatrus“, – pasakojo moteris.

Pasak jos, kavinių bei restoranų pasirinkimas Kaune taip pat kur kas didesnis.

„Žinoma, pasivaikštau ir po Laisvės alėją, būtinai apžiūriu joje esantį garsųjį fontaną. Nors Jonavoje jų taip pat yra, Kauno Laisvės alėjos fontanas juk legendinis, tokios legendos norėtųsi ir Jonavoje“, – sakė moteris.

Jonaviškė svajoja apie teatrą

Jonavoje taip pat yra Kauno gatvė. Tai viena gražiausių ir seniausių šio miesto gatvių. Jonava nuo seno buvo judrus prekybinis daugiatautis miestas, kuriame dar nuo XVIII amžiaus telkėsi daug žydų.

Jie kūrėsi ir Kauno gatvėje, kurioje dalis senųjų pastatų išlikę iki šiol, o greta stovi jau sovietmečiu pastatyt daugiabučiai.

Kauno gatvėje sutikta Zita Goštautienė sakė, kad kai tik ją aplankys anūkė, abi drauge lėks į Kauną, nes siautėjant koronavirusui to padaryti negalėjo.

„Anūkė negali gyventi be vieno garsaus prekės ženklo parduotuvės, o tokios aprangos parduotuvė yra Kaune. Man labiau patinka kultūrinis laisvalaikis, kuris pas mus nėra toks įdomus. Jonavos kino teatras dabar paverstas prekybos centru. Į Jonavą atvyksta įvairios populiarios teatro trupės, bet man labiau patinka profesionalus akademinis teatras. Todėl į Kauną vykstu pamatyti profesionalių aktorių ir jų vaidybos. Būtų smagu, jei Jonavoje būtų įkurtas teatras“, – sakė Z.Goštautienė.

Norėtų zoologijos sodo

Kauno gatvės gyventoja Igita Marcinkevičienė šypsojosi dėl to, kaip susiklostė jos gyvenimas.

„Esu kaunietė. Kai sukūriau šeimą, norėjome gyventi atskirai nuo tėvų. Kaune gauti butą buvo sunku, o Jonava tuo metu statėsi, plėtėsi, todėl prieš 30 metų ir atsikraustėme čia. Taip ir likome, o dabar gyvenu Kauno gatvėje“, – pasakojo moteris.

Kai I.Marcinkevičienė įsikūrė Jonavoje, jai čia gyventi nebuvo malonu, nes miestas buvo pramoninis, neįdomus. Dabar jis jau kur kas labiau tvarkomas ir vis gražėja. Jame jau gerai jaučiasi ir I.Marcinkevičienės vaikai, jie nepabėgo į motinos gimtąjį miestą.

„Dabar drauge su jais į Kauną vystame pramogauti. Žinoma, aplankome didžiausius prekybos centrus. Bet man labiausiai patinka Nemuno ir Neries santaka, Senamiestis. Tuo kauniečiai turėtų didžiuotis. Taip pat norėčiau, kad Jonavoje būtų ir toks zoologijos sodas kaip Kaune“, – sakė I.Marcinkevičienė.

Gražus „Girstučio“ baseinas įkvėpė darbams

Mindaugas Sinkevičius, Jonavos rajono meras

„Mano žmona ir uošviai yra kauniečiai, todėl šiame mieste lankausi neretai. Mėgstu Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklius, pasivaikščioti po Laisvės alėją. Kauno prekybos centruose ieškau naujų drabužių, nes pasirinkimas, žinoma, didesnis.

Kadangi užsiimu triatlonu, iki šiol važinėju ir į Kauno „Girstučio“ baseiną, nes jo takelio ilgis tinkamas treniruotėms, patikdavo pabūti ir šio sporto komplekso pirtyse.

Tokio baseino kauniečiams iki šiol pavydėjau, tad nusprendėme, kad jo reikia ir Jonavoje. Netrukus jis bus baigtas įrengti.

Tiesa, Kaune, Nemuno saloje, statomas dar vienas modernus ir didelis baseinas, tad kauniečių čia nepranoksime, bet tiems jonaviškiams, kurie nėra mobilūs, apsilankyti Jonavos baseine bus patogu.

Mes kauniečius galime pakviesti į slidinėjimo trasą, kurios Kaunas neturi. Taip pat netrukus natūralaus miško apsuptyje bus įrengta greitojo nusileidimo dviračiais trasa. Nežinau, ar Kaune tokia yra.

Manau, kad galynėtis su Kaunu Jonavai nereikia, nes piniginės storis skirtingas. Vis dėlto būtų gerai įgyvendinti bendrus projektus, nutiesti mus jungiančius dviračių takus, bendrai išnaudoti vandens telkinius.

Norėčiau, kad Jonavoje būtų modernus kino teatras, daugiau pramogų, bet verslininkai perspektyvų šioje srityje kol kas neįžvelgia, o savivaldybė investuoti į komercinius projektus neturėtų.

Bet manau, kad 30 kilometrų yra nedidelis atstumas, jį įveikus per pusvalandį galima pasinerti į Kauno naktinį gyvenimą, kuris yra kokybiškas. Lieka tik dar labiau gerinti susisiekimą tarp Jonavos ir Kauno.“

Prieniškiai labiausiai pavydi kokybiškų kelių

Alvydas Vaicekauskas, Prienų rajono meras

„Kaip ir visiems prieniškiams, man Kaune tenka dažnai apsilankyti, nes didesniame mieste yra daugiau renginių ir pramogų.

Kaip merui man Kaunas yra pavyzdys, kaip tvarkyti gatves. Kai gyventojų klausiame, kokias problemas reikia spręsti labiausiai, visi pamini kelių ir gatvių sutvarkymą.

Mums rūpi ne tik pačių Prienų, bet ir viso rajono keliai. Deja, šiais metais finansavimas tokiems darbams sumažintas, o liūtys gadina dar gerus kelius.

Kartais kai kas sako, jog per daug investuojama į mieste klojamas trinkeles. Bet patirtis rodo, kad kai tvarkoma miesto infrastruktūra, jis tampa patrauklesnis, jame nori gyventi daugiau jaunimo.

Norėčiau, kad Prienuose kaip tik jauniems žmonės atsirastų daugiau darbo vietų, nes dabar nemažai žmonių dirbti važiuoja būtent į Kauną. Taip pat norėčiau, kad atsirastų ir daugiau pramogų, skirtų jauniems žmonėms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.