Įstatymai galioja ne visiems: kai kurie verslai žada priimti tik nepasiskiepijusius klientus Įspėjo dėl galimų riaušių parduotuvėse

Nuo rugsėjo 13 d. galimybių paso neturintiems asmenims veiklos greičiausiai bus stipriai apribotos. Į tokį Vyriausybės planą sureagavo ir verslai – ėmė prieštarauti ir skelbti, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus. Vis dėlto už tokius veiksmus gresia ir baudos.

Verslai ėmė prieštarauti Vyriausybės sprendimui ir skelbia, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus.<br>Lrytas.lt koliažas.
Verslai ėmė prieštarauti Vyriausybės sprendimui ir skelbia, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus.<br>Lrytas.lt koliažas.
Verslai ėmė prieštarauti Vyriausybės sprendimui ir skelbia, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Verslai ėmė prieštarauti Vyriausybės sprendimui ir skelbia, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Gustuko picerija“ Šiauliuose.<br>R.Vitkaus nuotr.
„Gustuko picerija“ Šiauliuose.<br>R.Vitkaus nuotr.
„Gustuko picerija“ Šiauliuose.<br>R.Vitkaus nuotr.
„Gustuko picerija“ Šiauliuose.<br>R.Vitkaus nuotr.
Verslai ėmė prieštarauti Vyriausybės sprendimui ir skelbia, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Verslai ėmė prieštarauti Vyriausybės sprendimui ir skelbia, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Verslai ėmė prieštarauti Vyriausybės sprendimui ir skelbia, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus.<br>D.Umbraso nuotr.
Verslai ėmė prieštarauti Vyriausybės sprendimui ir skelbia, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Verslai ėmė prieštarauti Vyriausybės sprendimui ir skelbia, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus.<br>Camelia nuotr.
Verslai ėmė prieštarauti Vyriausybės sprendimui ir skelbia, jog nuo rugsėjo vidurio priims tik nepasiskiepijusius klientus.<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Aug 9, 2021, 5:43 PM, atnaujinta Aug 10, 2021, 9:53 AM

Priims nepasiskiepijusius

Dar pavasarį galimybių paso naudojimui kavinėse paprieštaravusi Šiauliuose įsikūrusi „Gustuko picerija“ ir vėl su valdžia nesutinka. Apie tai ji pranešė savo „Facebook“ paskyroje.

„Nuo šių metų rugsėjo 14 dienos visos Lietuvos maitinimo įstaigos savo klientus galės priimti tik su galimybių pasu. Tik šį dokumentą turintys žmonės turės teisę naudotis šiomis paslaugomis.

Taip mūsų Vyriausybė nusprendė apsaugoti dalį visuomenės nuo nepaskiepytų žmonių. Kad apsisaugotume nuo pavojingų kontaktų ir nepaliktume nuskriaustų… Oficialiai pranešame – nuo rugsėjo 14 dienos mūsų picerijoje galės lankytis tik Nepasiskiepiję žmonės. Taip prisidėsime prie visų mūsų saugumo ir išlaikysime galimybę visiems turėti pasirinkimo teisę.

Priimsime ir Pasiskiepijusius, bet tik su asmenine atsakomybe, kad neturėsime vieni kitiems pretenzijų.

Mes, paprastų tėvų paprasti vaikai, pasiliekame galimybę išlikti Žmonėmis Visiems!“ – rašė „Facebook'e“.

Aiškina, kad baudos nesustabdys

Pasak „Gustuko picerijos“ savininko Manto Zemecko, būtų galima kavinėse ir toliau laikytis atstumų, apsaugos ir higienos reikalavimų, tačiau apie tai, jo manymu, dabar visai nekalbama.

„Dabar kalba tik apie vieną galimybę – skiepą“, – portalui lrytas.lt pabrėžė jis.

Visgi, jo nuomone, tai nėra teisinga ir galimybių pasas iš viso neturėtų būti naudojamas ne tik kavinėse, bet ir visur kitur.

„Penktadienį buvau kirpykloje ir kirpėjos akyse mačiau ašaras. Aš paklausiau, kas vyksta, o ji manęs paklausė, ką jai nuo rugsėjo 14 d. reikės daryti, nes pusės klientų negalės priimti, juk apie pusę jų yra nepasiskiepiję.

Ji vieniša dviejų vaikų mama ir nuo tos dienos ji turės tik pusę klientų, bet mokės tuos pačius mokesčius už nuomą, patentą ir visa kita.

Ir jeigu aš jai paskambinsiu, nes norėsiu apsikirpti, ji man pasakys ne. Visą gyvenimą žmogus kaupė savo klientų ratą, per karantinus patyrė milžiniškus nuostolius, niekas jų nekompensavo. Ir dabar žmogus dar turės pasakyti, kad manęs nepriims“, – piktinosi M.Zemeckas.

M.Zemeckas svarstė, jog greitai teks kasdien susidurti su žmogiškumo išbandymais ir kaip pavyzdį jis pateikė galimą tarpmiestinio autobuso vairuotojo situaciją.

„Jis sustos kaime, kur močiutė sėdės stotelėje nepasiėmusi telefono ar popieriuko su galimybių pasu. Vairuotojas ją įsisodinęs į autobusą galės gauti 1,5 tūkst. eurų baudą. Tada jam teks rinktis, ar palikti močiutę stotelėje, ar gauti baudą. Mes pastatome žmones į tokias nemalonias situacijas“, – kalbėjo M.Zemeckas.

„Net su šeima kalbėjome, kad reikės šią savaitę nuvažiuoti į „Akropolį“ porą selfių pasidaryti, nes nebegalėsime ir į „Akropolį“ nueiti. Dabar rodys du įdomius filmus ir mano maži vaikai klausia, ar eisime į kiną, bet aš sakau, kad ne, neisime, negalėsime“, – pasakojo jis.

M.Zemeckas pripažino, kad koronavirusas tikrai egzistuoja, tačiau jis akcentavo ir tai, kad kol dar nebuvo skiepo ir galimybių pasų – visi išgyveno. Tad jis nesupranta, kam imtis ultimatumų dabar, gyventojai turi turėti teisę apsispręsti dėl skiepo patys.

Verslininkas pripažino, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) numatytos baudos nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų už teisės aktuose įtvirtintų nuostatų nesilaikymą yra didelės.

„Tai milžiniški pinigai. Mums po karantino tokios baudos yra neadekvačios“, – sakė M.Zemeckas.

Vis dėlto jis savo savo plano dėl nepasiskiepijusių klientų ketina laikytis ir toliau.

„Turime ir teismus, turime savo teises. Jeigu visos Lietuvos kavinės priims vienus, mes priimsime visus likusius klientus.

Karantiną išgyvenome dėl žmonių, o ne dėl valdžios. Visiškai nebuvo jokios pagalbos: nei už nuomą, nei kita. Tad aš ir pasiliksiu prie žmonių. Nežinau, kiek man tai kainuos. Versle reikia strateguoti, bet dabar net nežinau, kas rytoj bus, kaip viskas atrodys“, – teigė verslininkas.

„Kitko net nereikėjo tikėtis“

„Gustuko picerija“ pasekė ir daugiau Lietuvos verslų – kavinės, grožio salonai, parduotuvės, sporto klubai. Tarp jų ir sporto klubas Vilniuje „The Muscle Makers“.

„Dar su teisininkais iki galo visko nesame suderinę, bet teisininkai rado galimybę, kaip tai įgyvendinti.

Mes nenorime būti tie, kurie skirsto žmones, nemanome, kad turime tokią teisę“, – portalui lrytas.lt kalbėjo sporto klubo savininkas Mantas Karalevičius.

Tokiems galimybių paso ribojimams nepritaria ir opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Agnė Širinskienė.

„Normalu, kad verslai protestuoja visiškai nelogiškoms priemonėms, kurias bandoma taikyti. Dabar Vyriausybė mato, kad su situacija nebesugeba tvarkytis, nesugeba agituoti žmonių skiepytis, arba ta agitacija, kuriai išleisti milijonai, yra visiškai neveiksminga, tad ji imasi prievartos.

Dėl to kyla žmonių nepasitenkinimas ir verslai tai matydami ima protestuoti. Prievarta visada sukelia atoveiksmį. Kitko net nereikėjo tikėtis“, – portalui lrytas.lt patikino Seimo narė.

Anot jos, prie didžiųjų prekybos centrų, tokių kaip „Akropolis“ nusidriektų eilės, kol būtų patikrintas kiekvieno įeinančiojo galimybių pasas ir tapatybės dokumentas. „Kiltų riaušės prie prekybos centrų“, – sakė A.Širinskienė.

Jai nesuvokiamas ir sprendimas naudoti galimybių pasą viešajam transportui. Anot A.Širinskienės, labiausiai nukentės regionų gyventojai.

„Pati gyvenu regione ir matau kaimynų nerimą, nes dalis vyresnio amžiaus žmonių nesinaudoja išmaniaisiais telefonais, e-sveikatos sistema, dažnas neturi ir elektroninės bankininkystės.

Tie žmonės iš vienkiemio turi nuvažiuoti į rajono centrą nusipirkti duonos, o tam reikės galimybių paso, kurio jis negali išsiimti. Tad ir maisto nenusipirks jie.

Ir tikėtina, kad tas žmogus važiuos į kažkurį Registrų centro filialą pasiimti tą galimybių pasą, bet jis negalės nuvažiuoti iki jo, nes neturės galimybių paso. Visi yra išsigandę ir pikti, nes susidaro užburtas ratas“, – komentavo A.Širinskienė.

Anot jos, valdžia padarė prastų sprendimų – orientavo reklaminę vakcinavimo kompaniją į visus Lietuvos gyventojus, o reikėjo agituoti tik abejojančius, pasakoti jiems apie vakcinų saugumą, aiškinti, kas yra komplikacijos. Jos nuomone, tokios informacijos pritrūko.

„Reikėjo ir pasitelkti nuomonių lyderius. Dažniausiai ne Monika Šalčiūtė ar Agnė Jagelavičiūtė yra žmonių, gyvenančių regionuose, nuomonių lyderiai. Įtakingi yra vietų seniūnai, klebonai parapijose, kurie turi svarų žodį. Reikėjo kalbėti su tokiais žmonėmis, kad jie savo vietovėse galėtų pasisakyti apie skiepus ir žmones paraginti“, – tikino Seimo narė.

Sveikatos apsaugos ministerija į verslų nepritarimą Vyriausybės numatomai tvarkai atsakė tik tiek: „Lietuva yra teisinė valstybė, kurioje visiems galioja tie patys teisės aktai. Jeigu jie pažeidžiami, pažeidėjas atsako pagal įstatymą.“

Vyriausybė pirmadienį turėjo spręsti dėl ribojimų galimybių paso neturintiems žmonėms, tačiau sprendimai nukelti į trečiadienį.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, jog planuojama, kad nuo rugsėjo 13 d. nepasiskiepiję ar koronavirusu nepersirgę žmonės be neigiamo PGR testo galėtų apsipirkti tik nedidelėse, iki 1,5 tūkst. kv. metrų ploto, parduotuvėse. Jiems užsivertų didieji prekybos centrai, grožio salonai, viešojo maitinimo įstaigos, pramogų vietos, renginiai, viešasis transportas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.