A. Armonaitės kalbos verčia kraipyti galvą: „Skamba kaip pasiūlymas laikinai penkmečio emigracijai“

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė prasitarė, kad siekiant susigrąžinti į Lietuvą kvalifikuotus emigrantus svarstoma idėja jiems taikyti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą.

A.Armonaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Armonaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
I.Genytė-Pikčienė.<br>T.Bauro nuotr.
I.Genytė-Pikčienė.<br>T.Bauro nuotr.
 Tokie ministrės siūlymai skamba kaip raginimas emigruoti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Tokie ministrės siūlymai skamba kaip raginimas emigruoti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
I.Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I.Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 23, 2021, 10:52 AM, atnaujinta Sep 23, 2021, 1:40 PM

„Mums reikia galvoti apie paskatas, kaip susigrąžinti talentus, kurie yra išvažiavę, todėl kvalifikuotiems darbuotojams, kurie penkerius metus nedalyvavo Lietuvos darbo rinkoje, GPM galėtų būti sumažintas iki 8 proc.“, – teigė A.Armonaitė, kurią citavo naujienų agentūra BNS.

Pasak, jos kol kas ši idėja svarstoma tik tarp koalicijos partnerių ir Vyriausybėje, konkrečių projektų nėra.

Į tokius siūlymus sureagavo turto valdymo bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

„Tai labai keista žinutė talentams, kurie nebuvo išvažiavę. Ji žeidžia tuos specialistus, kurie pasirinko likti Lietuvoje, čia kurti savo gyvenimus, verslus, o drauge ir Lietuvą savo talentu, idėjomis ir mokamais mokesčiais, – feisbuke rašė ekonomistė. -

Šiais galimybių laikais tai net skamba kaip pasiūlymas laikinai penkmečio emigracijai. Ypač galintiems dirbti nuotoliu tai gali pasirodyti visai patrauklu. Penkmetis Kanaruose, o vėliau lengvatinis GPM grįžus, why not?

Pati priemonė kreiva – ne ta tikslinė grupė. Kvalifikuotiems specialistams reikia gerokai daugiau nei nuolaidos „tėvynės išparduotuvėje“.

Ji siūlė: geriau veiktų stabili, paprasta, teisinga ir nediskriminuojanti mokesčių aplinka, kokybiškos viešosios paslaugos, efektyvus jų valdymas.

„Bet tam reikia politinio stuburo, pastangų. Bet, žinoma, lengviau žaidžiant tarifais pasirankioti populiarumo taškų“, – komentavo I.Genytė-Pikčienė.

Ekonomistę stebino tokie Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymai, kai tuo metu Finansų ministerijos sutelkta darbo grupė jau daugiau nei pusmetį bando išravėti lengvatas ir mokesčių sistemą paprastinti.

I. Šimonytė: siūlyti lengvatas – populiaru, bet viešasis sektorius veikia iš mokesčių

„Man atrodo, kad Lietuvoje siūlyti lengvatas spręsti visiems gyvenimo klausimams yra labai populiaru, bet reikia suprasti vieną labai paprastą dalyką: viešasis sektorius, o tai yra švietimas, sveikata, socialinė apsauga, krašto apsaugos reikalai, veikia tik iš mokesčių mokėtojų sumokėtų mokesčių.

Todėl, jeigu grįžtantys lietuviai nori kokybiškos sveikatos apsaugos ir kokybiško švietimo, natūralu, kad tam finansuoti reikalingi mokesčiai“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime apie A.Armonaitės iškeltą idėją taikyti GPM lengvatą grįžtantiems emigrantams sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Ji teigė, kad kai kuriais atvejais mokesčių lengvatos turi teigiamą antrinį efektą, tarp tokių ji minėjo lengvatą kino pramonei.

Tačiau ministrė pirmininkė sakė nesiimanti vertinti, „kokią čia problemą norima konkrečiai spręsti (su GPM lengvata emigrantams) ir kaip konkrečiai kokia lengvata gali padėti ją spręsti“.

Vyriausybės vadovė taip pat pažymėjo, kad A.Armonaitės siūlymas Ministrų kabinete dar nesvarstytas, o Finansų ministerija „kaip tik yra lengvatų peržiūros procese“ ir pateiks savo siūlymus Seimui dar per rudens sesiją.

A.Armonaitė šią savaitę iškėlė idėją, jog siekiant susigrąžinti į Lietuvą kvalifikuotus emigrantus būtų galima jiems taikyti 8 proc. GPM tarifą.

Pasak jos, kol kas ši idėja svarstoma tik tarp koalicijos partnerių ir Vyriausybėje, konkrečių projektų nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.