Dėl rekordinių šildymo kainų kreipėsi į I. Šimonytę ir R. Šimašių

Vyriausybei ir toliau nesiimant veiksmų dėl drastiškai augančių gamtinių dujų bei elektros energijos kainų, Seimo narys socialdemokratas Gintautas Paluckas kreipėsi į Ministrų Kabinetą ir Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių.

G.Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
G.Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Dėl rekordinių šildymo kainų kreipėsi į I. Šimonytę ir R. Šimašių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl rekordinių šildymo kainų kreipėsi į I. Šimonytę ir R. Šimašių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 24, 2021, 9:09 AM, atnaujinta Sep 24, 2021, 9:10 AM

I.Šimonytės Vyriausybės ir R.Šimašiaus reikalaujama paaiškinti, kokių priemonių bus imamasi, kad mažiausias pajamas gaunantys asmenys nuo kainų augimo nukentėtų kaip galima mažiau.

„Matant viešas diskusijas apie tai, kaip stipriai augs šildymo kainos, kreipiuosi tiek į premjerę I.Šimonytę, tiek ir į Vilniaus merą R.Šimašių. Situacija yra keista, nes iki šiol nėra matyti jokių planų, kaip amortizuoti augančias šildymo kainas labiausiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms.

Girdėjome tik gana komiškus siūlymus apie tai, kad sąskaitas už šildymą galima būtų išdėstyti per visus metus. Bet juk suma nuo to nesumažėja. Taip, dalį kainos lemia žaliavų kaina rinkose, tačiau galutinei kainai valstybė gali daryti įtaką“, – teigia G.Paluckas.

Kreipimesi nurodoma, kad šildymas yra būtinoji paslauga, o jo kainos augimas „dar labiau augins infliaciją ir taip neleis pajausti teigiamų pokyčių dėl planuojamo minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) augimo“. Taip pat, esant aukštam nedarbo lygiui, o skurdo rizikos lygiui šalyje siekiant 20,9 proc., stipriai išaugusi finansinė našta kai kuriems gyventojams gali būti ir nepakeliama.

„Toks milžiniškas kainų šuolis tokiu įtemptu metu gali grasinti socialine krize ir dar didesniu įtampos visuomenėje augimu. Manome, kad valstybė turi prisiimti pareigą valdyti kylančias kainas, ypatingai dėl labiausiai pažeidžiamų visuomenės narių padėties ir potencialių pasekmių jiems.

Tuo labiau, kad tokios įmonės, kaip „Ignitis“ ar „Vilniaus šilumos tinklai“ turi ne tik finansinių resursų, tačiau ir vėlgi tam tikrą pareigą“, – situaciją apibendrina LSDP „Momentum Vilnius“ judėjimo pirmininkas Lukas Tamulynas.

Kreipimesi siūlomi keletas būdų, kaip amortizuoti augsiančias šildymo kainas, tarp jų – tiesioginės kompensacijos iš „Ignitis“ ir „Vilniaus šilumos tinklų“ dividendų, kvietimas palaikyti Socialdemokratų frakcijos užregistruotą laikiną pridėtinės vertės mokesčio mažinimą buitiniams elektros energijos vartotojams.

G.Paluckas taip pat primena, kad Socialdemokratų partija dar praėjusį trečiadienį Vyriausybei įteikė kreipimąsi dėl augančių kainų – jame išdėstytas 7 siūlymų paketas, ką daryti, kad vartotojai 2022 m. nukentėtų kaip įmanoma mažiau.

G.Palucko kreipimąsi inicijavo tiek viešos diskusijos apie tai, kad kainos augs nuo 30 proc. iki daugiau nei 60 proc. Vilniaus mieste, tiek „Momentum Vilnius“ kreipimasis į Seimo narį dėl padėties Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.