I. Šimonytė: sušvelninti dujų ir elektros kainų augimą valstybės biudžeto lėšomis būtų kvaila

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tikisi, kad gamtinių dujų kainų augimo tendencijos nesitęs iki pat pavasario. Pasak jos, dabar susiklostė kelios aplinkybės, lėmusios tokį augimą, tačiau premjerė neabejoja, kad rinkoje išaugus šių išteklių pasiūlai, kainų augimas turėtų nuslūgti.

I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tikisi, kad gamtinių dujų kainų augimo tendencijos nesitęs iki pat pavasario.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tikisi, kad gamtinių dujų kainų augimo tendencijos nesitęs iki pat pavasario.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tikisi, kad gamtinių dujų kainų augimo tendencijos nesitęs iki pat pavasario.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tikisi, kad gamtinių dujų kainų augimo tendencijos nesitęs iki pat pavasario.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 12:10 PM, atnaujinta Sep 30, 2021, 2:16 PM

„Galima dabar spekuliuoti visus blogiausius scenarijus, bet mes gi žinome, kad paprastai rinka tokiais atvejais ateina į pagalbą. Tai vienas dalykas. Antras dalykas, yra labai daug nesėkmingai supuolusių aplinkybių, dėl kurių tas kainų šuolis dabar yra toks didelis. Tai yra ir situacija Azijoje, ir situacija su neužpildytomis saugyklomis Europoje, vėlgi turbūt labiausiai dėl Azijoje išaugusios paklausos. Ir tam tikri Rusijos Federacijos sprendimai dėl tiekimo spotinėmis kainomis“, – ketvirtadienį atsakydama į žurnalistų klausimus Seime sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė mano, kad kainų situacija turėtų stabilizuotis, išaugus gamtinių dujų pasiūlai.

„Tai vis tiek atsiras papildomos pasiūlos rinkoje anksčiau ar vėliau ir tikrai tas spaudimas kainoms turėtų nuslūgti“, – tikino I. Šimonytė.

Alternatyva – nedaryti nieko

Alternatyva Vyriausybės sprendimui švelntinti augančių dujų ir elektros kainų augimą fiksuojant kainas vartotojams ir išdėstant jas per 5 metus yra nedaryti nieko, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Alternatyva yra nedaryti nieko ir tik mokėti kompensacijas, kurių našta užklups tuos pačius jaunus žmones. Tai nebandykim kurti iliuzijos, kad yra šventas sprendimas, kuris niekam nieko nekainuos“, – ketvirtadienį per Vyriausybės valandą kalbėjo ministrė pirmininkė.

Jos teigimu, atsižvelgus į dabartinę valstybės finansinę būklę sušvelninti kainų augimą valstybės biudžeto lėšomis būtų kvaila. Premjerė ragino parlamentarus neieškoti sprendimų, kurie „niekam nieko nekainuos“.

„Turėdami deficitinį biudžetą, net jeigu pasakysime, kad mes visas kainas apmokėsime iš biudžeto, kas, suprantate, kad yra kliedesys, šita našta yra tam pačiam jaunimui, kuris pradės mokėti mokesčius“, – į parlamentaro Tomo Tomilino klausimą atsakė I. Šimonytė.

„Mūsų tikslas (...) yra kuo sklandžiau tą kalną išdėstyti. Niekada nebūna taip, kad viskas čia labai tiksliai kaip vaistinėje sukliūtų, bet jeigu mes leistume įmonei veikti nuostolingai, nuostolius dengtume visi, jeigu mokėtume iš biudžeto, lygiai tie patys visi“, – kalbėjo premjerė.

ELTA primena, kad energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį sakė, jog elektros ir gamtinių dujų kainų kilimas bus suvaldytas kainas išdėstant per penkerius metus. Ministro teigimu, elektra ir gamtinės dujos vartotojams nebebrangs jų kainų augimui pasiekus tam tikrą ribą.

„Kainų šoko suvaldymui mes planuojame „nupjauti“ kainų kilimo piką, kad išdėstytumėme jį per ateinančius penkerius metus. Manome, kad šitas pikas yra laikinas, jis tikrai labai didelis ir jį būtina suvaldyti. Tiek su įmonėmis, tiek su reguliuotoju tie dalykai yra aptarti ir suderinti“, – spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio teigė D. Kreivys.

Anot ministro, kitą savaitę tam reikalingi įstatymų projektai bus svarstomi Vyriausybėje, o dar po savaitės – Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.