Britai išsižada kilogramų – teks pratintis skaičiuoti kitaip

Šešiolika uncijų yra svaras, o 2,2 svaro – kilogramas. Nors Jungtinės Karalystės jaunesni piliečiai jau spėjo pamiršti tokį skaičiavimą, jiems teks pratintis iš naujo.

Prieš europinę matų sistemą pasisakęs B.Johnsonas vėl galės kelti alaus pintą, pažymėtą imperijos karūnos ženklu.<br>„Scanpix“ nuotr.
Prieš europinę matų sistemą pasisakęs B.Johnsonas vėl galės kelti alaus pintą, pažymėtą imperijos karūnos ženklu.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2021, 3:48 PM

Didžiosios Britanijos parduotuvės netrukus turės visišką teisę atsisakyti žemyninėje Europoje naudojamos metrinės sistemos ir vėl galės naudoti senuosius svorio vienetus – uncijas bei svarus.

Tęsdama „Brexit“ įgyvendinimą apie tai paskelbė šalies vyriausybė.

„Briuselis dažnai sumanydavo griežtų taisyklių, kurios neatitikdavo Jungtinės Karalystės nacionalinių interesų.

Dabar turime galimybę elgtis kitaip“, – paskelbė už pasitraukimą iš ES atsakingas lordas Davidas Frostas.

Pasak jo, taip bus panaikinta ES reguliavimo mėsmalė, kuri versdavo britus sutikti su jiems netinkamais kompromisais.

Dabartinis šalies premjeras Borisas Johnsonas britams primestus mato vienetus kritikavo jau ne vieną dešimtmetį.

„Kodėl turime priimti Napoleono laikų išradimus, jei imperinė sistema puikiai prigijo ir gyvuoja Amerikoje?“ – dar būdamas konservatyvaus dienraščio „The Spectator“ redaktoriumi rašė jis.

Tuomet didžiausia pasipiktinimo banga buvo kilusi 2001 m., kai baudos sulaukė prekybininkas Stevenas Thoburnas, pardavęs klientui vos 34 pensų (apie 40 euro centų) vertės bananų. Jo kaltė buvo ta, kad nebuvo nurodytos kainos už kilogramą.

Dabar konservatyvi žiniasklaida skelbia apie metrinės kankinystės pabaigą bei perimtą kontrolę.

Juolab kad ant pintos (0,568 litro) alaus bokalo vėl bus galima dėti britų imperijos karūnos antspaudą.

Jis ištisus šimtmečius buvo naudojamas kaip teisingo mato įrodymas, bet 2007 metais Londonas buvo priverstas pašalinti karūną ir antspauduoti bokalus ES priimtu CE ženklu.

Tačiau nestinga ir tokio Londono sprendimo kritikų. „Mūsų parduotuvių lentynos ir taip tuščios. Bet jei jose būtų apstu visko, galėtume pirkti naudodamiesi tokia sistema, apie kurią niekas negirdėjo nuo mokyklos baigimo praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje“, – rašė vienas „The Times“ skaitytojas.

Dėl „Brexit“ daugelyje Jungtinės Karalystės pramonės sektorių (ypač transporto) stinga darbuotojų, tad tiekimas į prekybos centrus yra sutrūkinėjęs.

Tiesa, net ir būnant ES sudėtyje britams niekas nedraudė alaus pilstyti į pintos dydžio bokalus, o kelio skaičiuoti myliomis. Taip pat ūgis ar kitokie dydžiai čia iki šiol nurodomi pėdomis ar coliais.

Tačiau toks matas kaip uncijos iš esmės jau išnyko iš kasdienio gyvenimo.

Labai mažai jaunų žmonių žino, kiek uncijų sudaro svarą ar koks yra svaro ir kilogramo santykis. Todėl prekybos ekspertai įžvelgė pavojų, kad pradėjus svorius skelbti kitaip kils nemažai sumaišties.

Vis dėlto Didžiosios Britanijos vyriausybė ketina toliau įgyvendinti atsiskyrimo nuo ES dokumentuose numatytus planus, pavyzdžiui, panaikinti Briuselio nustatytas taisykles dėl finansinių paslaugų, duomenų apsaugos ar genetiškai modifikuotų organizmų sertifikavimo. 

Svarbiausi britų matavimo vienetai

Didžiojoje Britanijoje svoris buvo ir kartais tebėra matuojamas svarais. Vienas svaras yra lygus 0,454 kilogramo.

Svarą sudaro šešiolika uncijų (vienos svoris – 28,35 gramo).

Pagrindinis ilgio vienetas yra mylia (1,609 kilometro). Taip pat naudojami coliai (2,54 centimetro), pėdos (12 colių, arba 30,48 cm), jardai (trys pėdos, arba 0,9144 metro), furlongai (660 pėdų, arba 201 metras).

Plotas matuojamas kvadratiniais coliais (6,452 kv. cm), akrais (4,047 kv. m) bei kvadratinėmis myliomis (2,59 kv. km).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.