A. Armonaitė: yra galimybė, kad Taivano atstovybė Lietuvoje atidarys puslaidininkių gamyklą

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad puslaidininkių paklausai viršijant pasiūlą, yra galimybė, kad Taivano atstovybė Lietuvoje atidarys puslaidininkių gamyklą.

A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Galima tikėtis, kad būtent Taivanas taps vienu iš investuotojų, tačiau neatmetamos ir kitos galimybės.<br>T.Bauro nuotr.
Galima tikėtis, kad būtent Taivanas taps vienu iš investuotojų, tačiau neatmetamos ir kitos galimybės.<br>T.Bauro nuotr.
Galima tikėtis, kad būtent Taivanas taps vienu iš investuotojų, tačiau neatmetamos ir kitos galimybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Galima tikėtis, kad būtent Taivanas taps vienu iš investuotojų, tačiau neatmetamos ir kitos galimybės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 9:30 AM, atnaujinta Oct 27, 2021, 2:14 PM

„Visos galimybės yra realios ir šita galimybė taip pat yra reali: ar Taivano įmonė, ar Lietuvos įmonės, bendradarbiaudamos su Taivano įmonėmis.

Matome, kad paklausa puslaidininkiams pasaulyje yra milžiniška, jau šiandien sutrikusi pasiūla. Ilguoju laikotarpiu paklausa tik augs, plečiantis elektromobilių pramonei, išmaniųjų technologijų pramonei, kompiuteriai vis galingėja ir puslaidininkių reikės“, – trečiadienį Lietuvos ir Taivano prekybos ir investicijų forumo renginyje kalbėjo A.Armonaitė.

Anot ministrės, norint stabilizuoti susidariusią situaciją, geriausia būtų puslaidininkius gaminti Lietuvoje.

„Pastebime, kad tiekimo grandinės yra sutrikusios ir dėl pandemijos, ir dėl energijos išteklių kai kurių sutrikdymų. Tad mums reikia tuos dalykus turėti kuo arčiau savęs, kuo arčiau namų, o geriausia – namuose“, – sakė ministrė.

„Kai 20 proc. sudaro gamyba ir pramonė, reikšminga dalis išmani hitech pramonė, sakyčiau, puslaidininkiai yra Lietuvai ir higiena, ir nemaža ambicija, kur reikia padaryti daug namų darbų“, – pridūrė A.Armonaitė. 

Taivano ekonomikos ministras galimybės taip pat neatmeta

Kaip teigė Taivano ekonomikos ministras Ming-Hsing Kung, jei Lietuva yra susidomėjusi galimybe atidaryti puslaidininkių gamybos įmonę, tikimybė ją įkurti yra. Anot ministro, pirmasis žingsnis būtų talentų pritraukimas.

Taivanas suteiks stipendijas Lietuvos jaunimui studijuoti ar vykdyti tarptautinius mainus į Taivaną mokymosi tikslais“, – kalbėjo Ming-Hsing Kung.

Antrasis žingsnis, ministro teigimu, ekspertų grupės suformavimas, kuri diskutuos apie Lietuvos vaidmenį puslaidininkių tiekimo grandinėje. Ming-Hsing Kung teigimu, jeigu Lietuvai reikės asistentų pagalbos, Taivano atstovybė atsiųs savo pagalbą.

Yra pagrindo tikėti

Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos (LINPRA) direktorius Darius Lasionis mano, kad yra pagrindo tikėti ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės lūkesčiais, jog Taivano įmonės atidarys puslaidininkinių gamyklą Lietuvoje.

Tačiau, anot D.Lasiono, puslaidininkių gamyklos steigimą jau pradėjo inicijuoti technologijų kompanija „Teltonika“, todėl, jo nuomone, Taivano įmonės galėtų tapti potencialiais investuotojais į jau kuriamus projektus.

„Spaudoje daug kalbama, kad „Teltonika“ grupė yra pasirengusi verslo planą iki 2026 m. startuoti su puslaidininkių gamykla. Faktas, kad įmonė planuoja su verslo asociacijų, valdžios institucijų pagalba surasti strateginį investuotoją. Investicija yra gana didelė, netgi milžiniška, todėl vienai įmonei tai padaryti būtų gana didelis iššūkis.

Taivaniečiai turi įmonių, kurios gamina puslaidininkius. Jų turima kompetencija ir patirtis prisidėtų ir padėtų tą tikslą įgyvendinti“, – sakė D. Lasionis. D.Lasionio teigimu, investavimas į „Teltonikos“ puslaidininkių gamyklą būtų naudingas ne tik Lietuvos rinkos ekonomikai, bet ir pačioms Taivano įmonėms.

„Statyti gamyklą kartu su Lietuvos įmone būtų vienas iš verslo plėtros būdų taivaniečiams didinti savo verslo apimtis“, – sakė D.Lasionis. LINPRA direktoriaus teigimu, norint įgyvendinti tikslą, reikia parengti ne tik bendrą projektą, bet ir specialistų. Pasak Taivano ekonomikos ministro Ming-Hsing Kung, Taivanas užtikrintų stipendijas studijoms, tarptautinius mainus į Taivaną bei suburtų ekspertų grupę Lietuvoje.

Anot D.Lasionio, analogiškus lūkesčius yra išsikėlusi ir „Teltonikos“ komanda. „Čia reikalingas tiek verslo, tiek mokslo, tiek švietimo bendras projektas.

„Teltonikos“ grupė irgi planuoja siųsti studentus mokytis, studijuoti į tą patį Taivaną, kad jie įgautų žinių ir kompetencijos. Čia būtų abipusis bendradarbiavimas“, – sakė D.Lasionis.

Jo teigimu, galima tikėtis, kad būtent Taivanas taps vienu iš investuotojų, tačiau, anot D. Lasionio, neatmetamos ir kitos galimybės. „Kad tai bus tikrai Taivanas, aš to negalėčiau tvirtinti. Gal tai bus Taivano kompanijos, gal tai bus Vakarų Europos kompanijos, gal Amerikos kompanijos“, – svarstė LINPRA direktorius.

ELTA primena, išaugus asmeninių elektronikos gaminių paklausai pandemijos metu, pastaruoju metu rinkoje jaučiamas puslaidininkių stygius įvairiose srityse. Anot ministrės, Taivano atstovybės vizitas yra gera proga Lietuvos gamintojams užmegzti glaudžius ryšius aukštųjų technologijų pramonei, ypač puslaidininkių gamybai, Lietuvoje plėtoti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.