Šiauliai mėgins atsigriebti – prireikė 15 metų suprasti, kad pinigus reikia pasiimti patiems

15 metų prireikė Šiaulių miesto valdžiai, kol ji suprato, kad ne savininkas turi sumokėti arenos koncesininkui, o patiems reikia pasiimti pinigus.

Naujojoje sutartyje nėra numatytos sumos, kurią koncesininkas privalės mokėti už naudojimąsi Šiaulių arena.<br>G.Šiupario nuotr.
Naujojoje sutartyje nėra numatytos sumos, kurią koncesininkas privalės mokėti už naudojimąsi Šiaulių arena.<br>G.Šiupario nuotr.
Naujojoje sutartyje nėra numatytos sumos, kurią koncesininkas privalės mokėti už naudojimąsi Šiaulių arena.<br>T.Bauro nuotr.
Naujojoje sutartyje nėra numatytos sumos, kurią koncesininkas privalės mokėti už naudojimąsi Šiaulių arena.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 9:00 AM

Tiesa, mokestis bus imamas ne iš dabartinio koncesininko, o iš kitų metų pabaigoje veiklą pradėsiančio operatoriaus. Jis bus išrinktas paskelbus tarptautinį viešąjį konkursą.

Šiam konkursui jau ruošiamasi dabar, o savivaldybės pasamdyti teisininkai paruošė naują koncesijos sutartį bei jos priedus. Ji buvo pristatyta Šiaulių miesto tarybai, kuri nusprendė, kad pasirinktas tinkamas kelias.

Naujojoje sutartyje nėra numatytos sumos, kurią koncesininkas privalės mokėti už naudojimąsi Šiaulių arena.

Mokesčio dydis bus nustatytas per viešąjį konkursą. Tačiau šis dydis lems net 80 proc. konkursinio balo.

Be to, į koncesininkus pretenduojantis operatorius privalės prisiimti ir 200 tūkstančių eurų netesybų riziką ir kasmet pateikti garantą tokiai pat sumai.

Savivaldybė galės tokios sumos pareikalauti, jei koncesininkas neįvykdys išankstinių sutarties įsigaliojimo vykdymo sąlygų, – tai bus laikoma atsisakymu sudaryti sutartį.

Šiaulių valdžia apsisprendė, kad šįsyk arenos valdytojas bus renkamas trumpesniam laikotarpiui – 5 metams. Tad koncesininkui suteikta teisė neinvestuoti nė cento į kapitalinius remontus.

Tiesa, operatorius privalės kasmet surengti ne mažiau negu 50 renginių, kuriuose privalės apsilankyti ne mažiau kaip po 2 tūkst. žiūrovų. Šis reikalavimas nebus taikomas ne mažiau kaip 5 renginiams, kurie įtraukti į Šiaulių miestą reprezentuojančių renginių sąrašą.

Nors vienas Šiaulių valdžios mėgstamiausių šūkių – skaidrumas, visuomenei nebus lemta sužinoti visų smulkmenų, kaip konkurse bus parinktas naujasis arenos operatorius.

Mat viešai prieinama tik privačios teisininkų kontoros nuo vidurvasario rengta sutartis, o 100 puslapių apimties konkurso sąlygų dokumentas nebus viešinamas. Būtent šiame dokumente numatyta, kaip bus vertinama pretendentų kvalifikacija ar netinkamai dirbančio koncesininko nušalinimas.

Administracijos direktorius Antanas Bartulis tiktai pažadėjo, kad bus atkreiptas dėmesys ir į pretendentų apyvartą, darbuotojų skaičių, kitus rodiklius.

Dėl sutarties termino – neaiškumai

Neįmintų paslapčių lieka ir dėl dabartinės Šiaulių arenos koncesijos sutarties, mat 15 metų nuo jos pasirašymo sukako šių metų birželį. Tačiau buvo nuspręsta, kad terminas baigiasi kitų metų gruodį, todėl į koncesininko kišenę pinigai plauks nebe 15, o 1,5 metų ilgiau.

Šiaulių miesto valdžia sutartį su vienintele pretendente viešąja įstaiga „Pramogų sala“ pasirašė ir koncesijos mokestį ėmė mokėti nuo 2006 m. birželio.

Tačiau tikinama, kad 15 metų valdymo terminas skaičiuojamas nuo tos dienos, kai koncesininkui oficialiai perduotas turtas. Toks dokumentas pasirašytas tik 2007 m. gruodį.

Anksčiau koncesininkui kasmet buvo mokama po beveik 215 tūkst. eurų, o pastaraisiais metais mokestis sumažintas iki 160 tūkst. eurų.

Pakeitus sutartį įvyko stebuklas – net per karantiną arenos valdytojas ėmė dirbti pelningai, nors prieš tai daug metų jo veikla buvo nuostolinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.