V. Mitalas apie visuotinį NT mokestį: atrodo, kad kartais jį siūloma įvesti iš desperacijos

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas skeptiškai vertina pasigirdusius siūlymus įvesti visuotinį nekilnojamojo turto (NT) mokestį. Parlamentaro požiūriu, tai, kad, ir toliau augant būsto kainoms, NT paklausa tik didėja, yra ne trūkumas, bet priešingai – privalumas.

Teigiama, kad NT mokestis leistų sumažėjusią paklausą priartinti prie pasiūlos.<br>V.Balkūno nuotr.
Teigiama, kad NT mokestis leistų sumažėjusią paklausą priartinti prie pasiūlos.<br>V.Balkūno nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
I.Šimonytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teigiama, kad NT mokestis leistų sumažėjusią paklausą priartinti prie pasiūlos.<br>V.Balkūno nuotr.
Teigiama, kad NT mokestis leistų sumažėjusią paklausą priartinti prie pasiūlos.<br>V.Balkūno nuotr.
V.Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 24, 2021, 10:10 AM

„Manęs neįtikina tie argumentai, kurie sakomi, kad štai dabar įvesime NT mokestį ir NT kainos galės aprimti ar būsto įperkamumas padidėti. Aišku, kad ekonominė situacija pakankamai nebloga ir tikrai žmonės perka, NT rinka yra aktyvi, bet tai yra ne trūkumas, o tai privalumas“, – „Žinių radijui“ sakė V.Mitalas.

Seimo pirmininkės pavaduotojas pabrėžia, kad bandymai vėsinti aktyvią NT rinką, įvedant visuotinį NT mokestį, jo vertinimu, būtų netikslingi.

„Tikėtis, kad įvestas NT mokestis padės šitą rinką užgesinti, sutvarkyti ar kažkaip kitaip pagerinti įperkamumą, yra netikslu“, – įsitikinęs jis.

Laisvės frakcijos seniūnas laikosi požiūrio, kad politikai tokias idėjas neretai išsako vien tam, kad tiesiog pademonstruotų rinkėjams, jog jie kažką daro augančių būsto kainų klausimu.

„Man atrodo, kad kartais iš tam tikros desperacijos siūloma įvesti NT mokestį, norint pasakyti, kad mes štai kažką darome tuo požiūriu“, – mano V.Mitalas.

Idėją palaiko premjerė

Naujienų agentūra ELTA primena, kad paramą visuotinio NT mokesčio idėjai išsakė ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Niekada neslėpiau savo teigiamo požiūrio į NT kaip į geresnį mokestį negu daugelį kitų mokesčių, kurie mokesčių sistemoje egzistuoja, ir pasiūlymai dėl mokesčių bazės išplėtimo ir savivaldybių atitinkamai kompetencijų įgalinimo manau, kad bus pristatyti kažkada jau netrukus. Finansų ministerija, kai bus pasiruošusi, tą padarys“, – yra sakiusi premjerė.

„Tai yra tas mokestis, kuris stiprina savivaldybių biudžetų pajamas, o, kaip žinoma, su bet kokiu turtu atsiranda ir infrastruktūros poreikis, o tą infrastruktūrą kuria būtent savivalda – reikalingos gatvės, paslaugos, kita infrastruktūra“, – tikino ji.

Premjerė pažymėjo, kad toks mokestis galėtų padėti sumažinti ir NT rinkoje kylančias įtampas.

„Kitas dalykas, jis taip pat veikia ir kaip tam tikri alternatyvūs kaštai vertinant, ar verta įsigyti dar vieną papildomą turto vienetą tada, kada tai nėra susiję su būtinaisiais žmogaus poreikiais, poreikiu turėti gyvenamąją vietą“, – aiškino I.Šimonytė.

Antradienį paramą visuotinio NT mokesčio įvedimui išsakė ir Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus. Jis teigia, kad LB turimų įrankių valdant rizikas kaistančioje NT rinkoje gali ir nepakakti, todėl G.Šimkus imtis galimų priemonių paragino ir atitinkamas valdžios institucijas.

Pasak LB valdybos pirmininko, tokia priemonė ne tik leistų surinkti papildomų lėšų į biudžetą, tačiau galėtų prisidėti vėsinant NT rinką. Pasak jo, NT mokestis leistų šiuo būdu sumažėjusią paklausą priartinti prie pasiūlos.

„Tai yra svarbu ne tik kaip valstybės ar savivaldybių biudžeto pajamų šaltinis, bet tai atlieka ir kitus vaidmenis, tokius, kaip NT rinkos stabilizavimas. Tai leidžia atlaisvinti nepanaudotą nekomercinio NT potencialą ir taip sumažinti įtampas NT rinkoje, ypač, kai matome, kad iš pasiūlos pusės yra trikdžių arba pasiūla nepakankama, o paklausa yra didelė“, – aiškino G.Šimkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?