Peržiūrėjusi laisvų darbo vietų duomenis, ministerija siūlo keisti kvotų nustatymo užsieniečiams tvarką

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo tobulinti kvotų nustatymo užsieniečiams tvarką, kad kvotų dydis ateityje labiau atitiktų darbo rinkos poreikius.

Darbuotoja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darbuotoja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-26 23:06

Siūloma trūkstamų profesijų kvotos dydį užsieniečiams siūlo nustatyti atsižvelgiant į realiai įdarbintų asmenų skaičių ir išnaudotas kvotas.

Viceministras Vytautas Šilinskas sako, kad esama kvotų skaičiavimo praktika paskelbtais laisvų darbo vietų duomenimis neatitinka realybės.

„Analizuodami duomenis matome, jog kvota realybėje reiškia ne žmogaus įdarbinimą, o supaprastintą jo atsivežimo į Lietuvą procedūrą. Tačiau atvykę žmonės nebūtinai įsidarbina Lietuvoje. Svarbu paminėti ir tai, kad esamas kvotų reglamentavimas niekaip neriboja žmonių atkeliavimo į Lietuvą bendra tvarka ir gauti leidimų dirbti“, – ministerijos pranešime teigė viceministras.

Anot ministerijos, išnaudojus kvotą, galima ir toliau įdarbinti trūkstamų profesijų užsieniečius, tačiau taikoma bendra Dėl užsieniečių teisinės padėties įstatyme nustatyta tvarka – atlikus darbo rinkos testą ir nustačius, kad į tą darbo vietą nėra tinkamo Lietuvos ar Europos Sąjungos piliečio, reikės gauti leidimą dirbti, arba sprendimą dėl atitikties darbo rinkos poreikiams.

„Sodros“ duomenis, šiemet per 10 mėnesių buvo įdarbinta kiek daugiau nei 23 tūkst. užsieniečių iš trečiųjų šalių. Transporto įmonėse įsidarbino 13 tūkst. užsieniečių iš trečiųjų šalių, statybų sektoriuje – apie 5 tūkst., likusieji – kituose sektoriuose.

Jeigu ekonominėje veikloje išnaudota daugiau nei 20 proc. patvirtinto kvotos dydžio, ateinantiems kalendoriniams metams siūloma nustatyti tokį patį kvotos dydį. Jeigu išnaudota iki 20 proc. patvirtinto kvotos dydžio, būtų nustatomas 50 proc. mažesnis kvotos dydis, nei buvo patvirtintas einamaisiais metais.

Išnaudojus visą kvotą, ateinantiems kalendoriniams metams kvotos dydis būtų nustatomas atsižvelgus į sudarytų darbo sutarčių su užsieniečiais iš trečiųjų šalių skaičių.

Pakeitus tvarką, preliminariais skaičiavimais, kitąmet kvotos leistų įdarbinti apie 35 tūkst. užsieniečių, kurių profesija įtraukta į Lietuvoje trūkstamų profesijų darbuotojų sąrašą: 16 tūkst. darbuotojų paslaugų srityje, 9,5 tūkst. – pramonės, 9,1 tūkst. – statybos, 1 tūkst. – žemės ūkyje.

Kvotų užsieniečiams skaičius didėtų paslaugų srityje (kartu ir transporto sektoriui), mažėtų žemės ūkyje. Beje, trūkstamų profesijų sąrašas šiemet dar buvo papildytas naujomis profesijomis, atsižvelgus į socialinių partnerių pasiūlymus ir darbo rinkos poreikius.

Numatoma, kad kvotos dydį tvirtintų socialinės apsaugos ir darbo ministras, suderinęs su vidaus reikalų ministru iki gruodžio 10 dienos.

Ministerija primena, kad kvotos, pagal dabartinį reglamentavimą, gali būti peržiūrėtos kartą per metus. Nuo 2023 metų kvotų ir migracijos politiką planuojama sistemiškai peržiūrėti iš esmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.