M. Skuodis: trąšos negali važiuoti, ir taškas

Susisiekimo ministras Marius Skuodis nuotolinėje spaudos konferencijoje ketvirtadienį dėl baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą sustabdymo apgailestavo dėl susiklosčiusios situacijos ir kad ji nebuvo išspręsta anksčiau, tačiau veiksmų esą turėtų imtis arba Seimas, arba Vyriausybė. 

M.Skuodis.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Skuodis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiuo metu Lietuvai gresia didelės vertės ieškiniai dėl šios situacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu Lietuvai gresia didelės vertės ieškiniai dėl šios situacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu Lietuvai gresia didelės vertės ieškiniai dėl šios situacijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiuo metu Lietuvai gresia didelės vertės ieškiniai dėl šios situacijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Skuodis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Skuodis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 9, 2021, 2:41 PM, atnaujinta Dec 9, 2021, 4:07 PM

M.Skuodis tikino, jog nutraukus sutartį su Baltarusijos trąšų gamintoja „Belaruskalij“ nuo pat pradžių buvo imtasi visų žingsnių, kaip greičiau įgyvendinti Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sankcijas: „Dėl to aš pats vykau į vizitą į Vašingtoną.“ Anot ministro, tokios sankcijos yra tiktai pirminės.

„Mes visą laiką laikėmės bazinio scenarijaus, kad finansų institucijos, kurios paprastai nelinkusios rizikuoti, įgyvendins sankcijas ir dėl to mokėjimai už trąšų gabenimą tiesiog nebus vykdomi ir trąšos sustos“, – situaciją komentavo politikas.

Susisiekimo ministras spaudos konferencijoje pateikia sako poziciją: „Svarbiausias dalykas, kada mūsų bazinis scenarijus pasikeitė. Lapkričio antroje pusėje buvau informuotas „Lietuvos geležinkelių“, kad gautas avansas pervežimams jau gerokai po gruodžio 8 dienos, kai įsigalios sankcijos.“

Anot ministro, tiek Seimas, tiek Vyriausybė gali priimti atitinkamus sprendimus, kurie paskatintų nedalyvauti trąšų gabenime.

„Negaliu daug kažko komentuoti, bet iki paskutinės minutės tikėjomės išspręsti sutartimi, bet laiko neužteko, todėl kreipiausi į Nacionalio saugumo komisiją ir mano komanda rengia žingsnius, kaip nutraukti“, – komentuoja situaciją M.Skuodis.

„Dėl situacijos aš apgailestauju, kad anksčiau nepavyko to padaryti“, – kartojo politikas.

„Lapkričio mėnesį žinodamas apie šiuos avansus atsargiai komentavau ir tada vertinome galimybes sutartis nutraukti. Kadangi atsiskaitymai yra už tonas, o ne už dienas, tai šioje vietoje neturėjome atsakymo, todėl taip atsargiai ir komentavau. Tuo metu tikėjomės, kad situacija bus kitokia“, – pabrėžė M.Skuodis.

Lietuvos geležinkeliai, prieš kreipdamiesi dėl finansinių mokėjimų, anot M.Skuodžio, informavo apie patį faktą spalio viduryje ir buvo persiųstas raštas, kuriuo prašoma pereiti prie išankstinio apmokėjimo.

Iki avanso grąžinimo, pasak ministro, per kelias savaites buvo nagrinėjama pati sutartis. „Apie sutarties aplinkybes galės pakomentuoti geležinkeliai. Yra tam tikri „teisiniai spąstai“, – akcentavo ministras.

„Seimas galėtų priimti įstatymą, tokį, koks buvo dėl Astravo atominės elektrinės. Alternatyva yra Vyriausybės lygmens sprendimas, įpareigojantis mūsų visas įmones nedalyvauti trąšų gabenime“, – spaudos konferencijoje sako susisiekimo ministras.

M.Skuodis taip pat pareiškia: „Trąšos negali važiuoti ir taškas. Čia nėra jokių dviprasmybių.“

„Mano atsakomybė yra tokia, kad nepavyko įgyvendinti sprendimų, kuriuos priėmė mūsų partneriai“, – teigia M.Skuodis.

M.Skuodis taip pat komentavo apie informacijos kelią dėl finansinių mokėjimų: „Iš manęs asmeniškai buvo perduota per vieną iš bendrų susitikimų, tačiau tiksliai gali pasakyti premjerė.“

M. Skuodis pranešė, jog yra pasiruošęs prisiimti atsakomybę dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą ir trauktis iš posto.

„Premjerę ryte informavau, kad esu pasiruošęs prisiimti atsakomybę, tiesiog nepavyko įgyvendinti sankcijų (JAV sankcijų „Belaruskalij“ – BNS)“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė M. Skuodis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?