Lietuvos ambasada Kinijoje dirbs tik per nuotolį – diplomatę išsiuntė namo

Kinijai siekiant pakeisti Lietuvos ambasados Pekine pavadinimą, Lietuva konsultacijoms atšaukia ambasados Pekine laikinąją reikalų patikėtinę Audrą Čiapienę.

G.Landsbergis sako, kad tai nėra ambasados uždarymas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
G.Landsbergis sako, kad tai nėra ambasados uždarymas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Kadangi pavaduojančio diplomato Pekine nėra, ambasada laikinai tęsia darbą nuotoliniu būdu.<br>PPPSDavid/pixabay.com nuotr.
Kadangi pavaduojančio diplomato Pekine nėra, ambasada laikinai tęsia darbą nuotoliniu būdu.<br>PPPSDavid/pixabay.com nuotr.
G.Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 15, 2021, 11:06 AM, atnaujinta Dec 15, 2021, 12:51 PM

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad tai nėra ambasados uždarymas.

„Diplomatė grįžta konsultacijoms dėl to, kad yra išsiskyrusios nuomonės tarp mūsų ir Kinijos, kokios yra galimybės pakeisti atstovybės pavadinimą“, – trečiadienį teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jo teigimu, Lietuva gali svarstyti „įvairius pasiūlymus“ dėl atstovybės pavadinimo keitimo, tačiau jie turi būti suderinti su Lietuvos įstatymais.

Kinija siekia pakeisti pavadinimą į tokį, koks nėra numatytas net mūsų įstatymuose, dabar tiksliai nepasakysiu, jie tiesiog yra atsiuntę savo pasiūlymą. Galime svarstyti įvairius pasiūlymus, tik jie turi būti suderinti su mūsų teise. Bet koks vienašališkas sprendimas keisti kitos valstybės pavadinimą tai valstybei pačiai atsisakant ar neturint galimybės to padaryti, prieštarauja Vienos konvencijai“, – kalbėjo ministras.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) teigimu, šiuo metu vyksta diskusijos dėl Lietuvos atstovybės Kinijoje ir Kinijos atstovybės Lietuvoje darbo tvarkos techninių aplinkybių – laukiama, kol Kinija priims sprendimą pratęsti Lietuvos diplomatų akreditacijų Kinijoje galiojimą.

Kadangi pavaduojančio diplomato Pekine nėra, ambasada laikinai tęsia darbą nuotoliniu būdu.

Kaip ir anksčiau, Kinijoje esantiems Lietuvos piliečiams konsulinės paslaugos bus teikiamos nuotoliniu būdu ribota apimtimi.

URM teigia, kad Lietuva pasirengusi ir toliau tęsti diskusijas su Kinija ir atkurti ambasados darbą pilna apimtimi, kai bus pasiektas abiem pusėms tinkantis susitarimas.

Kinija pastaruoju metu reiškė protestus dėl Lietuvos plėtojamų ryšių su Taivanu, salos atstovybės atidarymo Vilniuje.

Pašlijus šalių santykiams, Kinija rugpjūtį atšaukė savo ambasadorių Lietuvoje ir pareikalavo, kad Vilnius padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Lapkritį Kinija, reaguodama į Taivaniečių atstovybės atidarymą Vilniuje, pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva – diplomatinėms atstovybėms Vilniuje ir Pekine pradėjo vadovauti žemesnio rango diplomatai – reikalų patikėtiniai, o ne ambasadoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.