Kas meluoja? G. Landsbergis neigia, kad Briuselyje sklinda kalbos apie rizikas investuoti Lietuvoje

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tikina, kad ES institucijose iš tiesų nėra paplitusios kalbos, jog Lietuva dėl savo pasirinktos užsienio politikos krypties būtų laikoma aukštesnės investicinės rizikos valstybe. Apie tai, kad Briuselyje esą jau pasigirsta tokių minčių, pirmadienį pareiškė Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos (VPVA) prezidentas Sigitas Besagirskas. Tačiau, tokie teiginiai, pasak užsienio reikalų ministro, tėra vienos verslo asociacijos atstovo nuomonė.

G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Besagirskas.<br>V.Balkūno nuotr.
S.Besagirskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 21, 2021, 11:14 AM, atnaujinta Dec 21, 2021, 11:26 AM

„Girdėjau tik vieno atstovo pasisakymą. Tiesą sakant, turėjau galimybę perklausti ir pasiklausinėti kolegų Briuselyje, ar tokių kalbų yra daugiau. Tokių kalbų negirdėjom“, – antradienį Seime teigė G.Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas aiškina, kad veikiau ES valstybių lyderiai nerimauja dėl Pekino vykdomų tarptautinės teisės pažeidimų Vakarų įmonių atžvilgiu.

„Yra bendro nerimo dėl Kinijos laikysenos. Dėl to, kad, panašu, jog Kinija, norėdama parodyti savo griežtą poziciją, nebijo eskaluoti ir į kitas ES valstybes. Ir į Vokietiją. Dėl to sulaukė labai griežto Vokietijos automobilių gamintojų asociacijos pareiškimo, kad Kinijos veiksmai iš esmės pažeidžia tarptautinės prekybos taisykles ir tai daro labai grubiai“, – tikino jis.

Pasak užsienio reikalų ministro, Pasaulio prekybos organizacijos nare esanti Kinija priėmė tarptautines taisykles, tačiau jas laužo ne tik prieš Lietuvą, bet ir prieš visą ES. Tokie Pekino veiksmai, jo nuomone, kaip tik skatina Bendrijos lyderius susitelkti ir priimti vieningą poziciją šiuo klausimu.

„Lietuvos pavyzdys aiškiai parodo, kad Kinijos mostas gali būti platus, paliesti daug ką ir dėl to atsakas lygiai taip pat turi būti europinis, solidarus iš visų partnerių“, – mano G.Landsbergis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad apie tai, jog ES institucijų kuluaruose jau pasigirsta apie Lietuvos pasirinktą užsienio politikos kryptį ir dėl to kylančią aukštesnę riziką verslo investicijoms, prakalbo VPVA prezidentas S.Besagirskas.

„Jau Briuselyje apie tai kalba, koridoriuose juokauja, kad Lietuva yra padidintos politinės rizikos šalis. Yra politinis tekstas, kurį būtina sakyti, ir yra realus gyvenimas, kuris šiek tiek skiriasi nuo to politinio teksto“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė jis.

Pasak S.Besagirsko, vieši ES lyderių bei Vakarų valstybių vadovų pareiškimai dėl Lietuvos pasirinktos krypties Kinijos atžvilgiu ne visada atspindi jų tikrąją poziciją.

„Praėjusią savaitę buvau Briuselyje. Kalbėjausi su įvairių institucijų žmonėmis ganėtinai specifiniais klausimais, bet ne vienas pajuokavo, kad Lietuva yra padidintos politinės rizikos šalis. Sakau, kodėl jūsų vadai, Europos Komisijos vadovai taip nešneka. Sako: šneka, tik prie kavos puodelio, o ne iš tribūnos“, – tikino VPVA prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.