Painiavai dėl „Belaruskalij“ nėra galo: I. Šimonytė sako, kad geležinkeliams JAV sankcijos gali būti pritaikytos

Premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad „Lietuvos geležinkeliams“ (LTG) tęsiant baltarusiškų trąšų tranzitą per Lietuvą, esama rizikos, kad įmonei taip pat gali būti pritaikytos JAV sankcijos.

I.Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I.Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2021, 11:08 AM

Taip ji reagavo į LTG pranešimą apie praėjusį penktadienį gautą JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuro (OFAC) oficialų patvirtinimą, kad įmonei nėra privalomos JAV sankcijos, paskelbtos vienai didžiausių pasaulyje kalio trąšų gamintojų ir eksportuotojų „Belaruskalij“.

Pasak premjerės, OFAC negali garantuoti, jog „Lietuvos geležinkeliai“ nebus įtraukti į sankcionuojamų subjektų sąrašą.

„Bijau, kad „Lietuvos geležinkeliai“ šiek tiek paskubėjo sau labai įprastu būdu, gerai yra įvaldę viešuosius ryšius, bet vis dėl to neparyškino tos pastraipos, kurioje aiškiai parašyta, kad OFAC negali garantuoti, jog „Lietuvos geležinkeliai“ nebus įtraukti į sankcionuojamų subjektų sąrašą“, – antradienį Seime sakė premjerė.

„Sprendimus dėl to, kad subjektai, padedantys, palaikantys, tarpininkaujantys ar kažkaip kitaip dalyvaujantys tiesiogiai sankcionuojamų subjektų verslo praktikoje, gali būti įtraukti į tokių subjektų sąrašą vadovaujantis, kaip ten paminėta, JAV nacionalinio saugumo interesais“, – pridūrė ji.

I.Šimonytės teigimu, tokiam sprendimui net nereikalingas JAV Kongreso sprendimas, tą gali daryti vyriausybinės institucijos, todėl OFAC raštas nepaneigė rizikos, kad sankcijos įmonei gali būti pritaikytos.

„Priešingai, ji yra įvardinta labai aiškiai ir tai reiškia, kad bent jau reputacinę riziką dalyvaudama šitame sandoryje bendrovė turi“, – sakė I.Šimonytė.

Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

„Belaruskalij“ prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.