Gyventojai priprašė savivaldybę nupirkti Kalę – nesitiki, kad pirkinio kaina gali būti tokia maža

Švėkšniškiai suplanavo nusipirkti Švėkšnos miestelio centre, priešais kavinę „Viesulas“, esantį tvenkinį, turintį keistoką Kalės pavadinimą. Šilutės savivaldybei surašytame rašte jie prašo nupirkti Kalės tvenkinį iš privačių šeimininkų.

Aplinkui miestelio centre esantį Kalės tvenkinį, kurį bendruomenė suplanavo nusipirkti, stovi nemažai švėkšniškių sodybų.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Aplinkui miestelio centre esantį Kalės tvenkinį, kurį bendruomenė suplanavo nusipirkti, stovi nemažai švėkšniškių sodybų.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Savivaldybės administracijos direktorius V.Pozingis teigė, kad tvenkinio plotas yra 0,64 ha, o vidutinė rinkos vertė (nustatyta masinio vertinimo būdu) – 714 eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Savivaldybės administracijos direktorius V.Pozingis teigė, kad tvenkinio plotas yra 0,64 ha, o vidutinė rinkos vertė (nustatyta masinio vertinimo būdu) – 714 eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Sigitas Grinčinaitis, www.silutesnaujienos.lt

Jan 3, 2022, 4:24 PM

Šis tvenkinys, taip kaip ir kiti du – esantis istoriniame parke bei priešais kapines – priklauso Pliaterių giminės turto paveldėtojams.

Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis „Šilutės naujienoms“ pasakojo, kad nors miestelyje yra trys tvenkiniai, tačiau visi jie privatūs. Būtent Kalės tvenkinys yra pačiame miestelio centre ir gerai visiems praeiviams matomas. Tvenkinio pakrantės, išskyrus vienos sodybos žemės pakraštį, yra Šilutės savivaldybės nuosavybė. Tad, įsigijus tvenkinį, jį būtų galima aptvarkyti ir pritaikyti žmonių poilsiui.

Kiekvienais metais tvenkinyje apsigyvena gulbių šeima, susilaukia ir jauniklių. Dabar, kai grafienė Pliaterienė yra mirusi, turto paveldėtojai mažiau rūpinasi savo turtu, sunku su jais derinti bet kokius reikalus. Turima ir tokių žinių, kad jie suinteresuoti parduoti jų nebedominantį turtą. Todėl ir kilo mintis švėkšniškiams, kad reikėtų nupirkti Kalės tvenkinį. Tuo labiau, kad esant tokioms aplinkybėms, baiminamasi, kad jis neužaktų ir nepavirstų paprasčiausia pelke.

Žinoma, švėkšniškiams norėtųsi, jog Savivaldybė jiems nupirktų ir didesnį, miestelio pakraštyje esantį tvenkinį, jame galėtų būti įrengta maudykla. Tačiau, pasak seniūno, tas klausimas gali būti sprendžiamas ir vėliau.

Sprendimui pritarė vieningai

Savivaldybės taryboje sprendimo projektą pirkti visuomenės poreikiams Kalės tvenkinį pristatė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovai Sigitas Majus, Genovaitė Kimbrienė ir Edgaras Padimanskas.

Savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pozingis teigė, kad tvenkinio plotas yra 0,64 ha, o vidutinė rinkos vertė (nustatyta masinio vertinimo būdu) – 714 eurų. Tačiau, pasak V.Pozingio, tvenkinio kaina bus nustatyta po to, kai bus pritarta jo pirkimui ir pradėtos procedūros. Kai bus sutarta tvenkinio pirkimo kaina, bus parengtas sprendimo projektas su tikra pirkimo kaina ir politikai tuomet spręs, pirkti ar ne.

Sprendimu dėl pritarimo pirkti tvenkinį džiaugėsi Tarybos nariai, švėkšniškiai Žygimantas Kurlianskas ir Zigmantas Merliūnas. Pastarasis sakė, kad idėja pirkti Kalės tvenkinį bendruomenėje kilo dar kovo mėnesį, bet tuomet savivaldybės administracijoje buvo abejonių dėl tokio sandėrio. Kitas švėkšniškis Arūnas Kurlianskas suabejojo dėl tvenkinio kainos. Jis sakė, nors dokumentuose kaina nedidelė – 714 eurų, tačiau yra manančių, kad tvenkinys gali kainuoti ir apie 12 tūkst. eurų, o gal ir dar daugiau. Už šį sprendimo projektą balsavo visi Tarybos posėdyje dalyvavę politikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.