Kazachstane įstrigę vairuotojai iš Lietuvos bijo pajudėti iš aikštelių, trūksta maisto ir pinigų

Transporto įmonės kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją (URM), prašydamos diplomatinės pagalbos padedant saugiai iš Kazachstano sugrįžti tolimųjų reisų vilkikų vairuotojams, įstrigusiems neramumų ir protestų sukaustytoje šalyje bei pasienio kontrolės punktuose, kur nebeveikia muitinių sistemos. Dėl šių priežasčių jie negali saugiai sugrįžti į Lietuvą.

Kazachstane vyksta protestai dėl suskystintųjų dujų brangimo, prane<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kazachstane vyksta protestai dėl suskystintųjų dujų brangimo, prane<br>AFP/Scanpix nuotr.
Riau<br>TASS/Scanpix nuotr.
Riau<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kazachstane paskelbta nepaprastoji padėtis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kazachstane paskelbta nepaprastoji padėtis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kazachstanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kazachstanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Maskvos vadovaujamas blokas atsiųs<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maskvos vadovaujamas blokas atsiųs<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Riau<br>AFP/Scanpix nuotr.
Riau<br>AFP/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 7, 2022, 3:44 PM, atnaujinta Jan 7, 2022, 4:06 PM

Šie žmonės susiduria ir su kitais sunkumais: maisto, grynųjų pinigų trūkumu, baime pajudėti iš esamos vietos, negali kreiptis pagalbos dėl ribojamo interneto ir mobilaus ryšio, neveikia bankai, bankomatai, grynųjų pinigų siuntimo sistema.

Tai rašoma Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ kreipimesi į URM.

Skaičiuojama, kad Kazachstano regione gali būti įstrigę keliasdešimt vilkikų vairuotojų, tačiau iš tiesų jų skaičius gali būti gerokai didesnis. Nustatyti tikslų ten įstrigusių žmonių skaičių sudėtinga, nes neveikia mobilusis ir interneto ryšys, sudėtinga susisiekti su ten įstrigusiais Lietuvos transporto įmonių darbuotojais.

Asociacijos generalinio sekretoriaus Zenono Buivydo teigimu, tolimųjų reisų vairuotojai, tarp kurių – darbuotojai iš Lietuvos ir ne ES šalių, vežantys krovinius į Kazachstaną ir per šią šalį į Kirgiziją, Uzbekistaną, Tadžikistaną, atsidūrė pavojingoje situacijoje dėl masinių neramumų šiame regione.

„Ypač neramu dėl žmonių, kurie yra įstrigę Kazachstano šalies viduje, protestuotojų kontroliuojamose vietovėse ir aikštelėse. Jų padėtis labiausiai neramina, nes su jais sudėtingiausia palaikyti ryšį įmonių vadovams, kai neveikia mobilusis ir interneto ryšys, o jų buvimo vietą galima matyti tik pagal navigacines sistemas, įrengtas vilkikuose. Kai kurie vairuotojai bijo pajudėti iš vietos, nes pajudėjus iš aikštelės, kurią kontroliuoja protestuotojai, gali kilti pavojus“, – sako Z.Buivydas.

Pasak jo, transporto įmonių vadovai ryšį su ten įstrigusiais vilkikų vairuotojais gali palaikyti tik epizodiškai – kai jiems pavyksta rasti laidinį telefoną ir iš jo paskambinti į Lietuvą, tačiau tokios galimybės retai pasitaiko.

Z.Buivydas tvirtina, kad sudėtingoje situacijoje atsidūrę ir tie tolimųjų reisų vairuotojai, kurie su vežamais kroviniais įstrigę pasienio kontrolės punktuose, pavyzdžiui, prie Rusijos ir Kazachstano sienos, kuri yra uždaryta ir nebeveikia muitų sistema. Dėl to vilkikų vairuotojai negali pajudėti nei pirmyn, nei atgal, kol nėra išmuitinti kroviniai.

Kreipimesi į URM informuojama ir apie kitas problemas, kurios tampa vis aštresnės negalint tolimųjų reisų vairuotojams išvykti iš šios šalies.

Pasak Z.Buivydo, viena opiausių – grynųjų pinigų trūkumas, nes Kazachstane sutrikusi bankų sistema ir grynųjų pinigų siuntimo infrastruktūra, nuo ketvirtadienio nebeveikia ir bankomatai, nors iki tol dar buvo galima kai kuriuose bankomatuose žmogui išsiimti iki 20 eurų.

„Tai kelia vis didesnę įtampą, nes šioje šalyje įstrigę tolimųjų reisų vairuotojai greitai nebegalės maisto įsigyti net turguje, kurie dar veikia ir priima grynuosius. Didesni prekybos centrai – uždaryti. Degalinėse kuro įsipilti galima tik mokant grynaisiais. Lietuvos įmonėse dirbantys vairuotojai pinigais disponuoja tik banko kortelėse ir neturi grynųjų“, – sako Z.Buivydas.

2021 m. su Kazachstano rinka dirbo 166 transporto įmonės, kurių autoparką sudaro 3630 vilkikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.