Verslas neturi vilties, kad jų padėtis pagerės – lenkų sprendimai dėl PVM Lietuvos Vyriausybės neišjudins

Lenkijai paskelbus apie planus nuo vasario mėnesio taikyti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maisto prekėms, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos (LPPARA) prezidentas Rimas Varkulevičius neabejoja, kad toks kaimynų sprendimas prisidės prie to, jog lietuviai ten vyks apsipirkinėti dar didesniais mastais. Vis tik Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė nesureikšmina šio pakeitimo, nes, pasak jos, jau ir anksčiau dėl mažesnio PVM dydžio Lenkijos įmonės turėjo konkurencinį pranašumą.

Lenkijos Vyriausybė planuoja nuo vasario trims mėnesiams PVM maisto produktams nuo 5 proc. sumažinti iki 0 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lenkijos Vyriausybė planuoja nuo vasario trims mėnesiams PVM maisto produktams nuo 5 proc. sumažinti iki 0 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lenkijos Vyriausybė planuoja nuo vasario trims mėnesiams PVM maisto produktams nuo 5 proc. sumažinti iki 0 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lenkijos Vyriausybė planuoja nuo vasario trims mėnesiams PVM maisto produktams nuo 5 proc. sumažinti iki 0 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 R.Vainienė.<br>Lietuvos prekybos įmonių asociacijos nuotr.
 R.Vainienė.<br>Lietuvos prekybos įmonių asociacijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 7, 2022, 5:00 PM

„Ten ir taip buvo 5 proc. Jeigu dabar iki 0 proc. sumažina, tai ne toks ir reikšmingas pakeitimas. Nes jau 5 proc. yra labai didelė paskata ten apsipirkti, nes pas mus yra 21 proc. Tie 5 proc. dabar turbūt nelabai kažką daug pakeis“, – naujienų agentūrai „Elta“ sakė R.Vainienė.

Vis tik ji neatmeta, kad papildoma paskata lietuviams vykti į Lenkiją galėtų tapti žemesnės kuro kainos kaimyninėje valstybėje.

„Nebent papildomas motyvas vykti į Lenkiją būtų tai, kad ten dabar ir kuras, ne tik maistas pigesnis. Tada, jeigu važiuos dar ir dėl kuro, tai kartu ir į parduotuvę. Tokia motyvų puokštė“, – svarstė ji.

Vis tik R.Varkulevičius nesutinka, kad PVM tarifo sumažinimas iki nulio neturės reikšmingos įtakos.

„Nėra didelių ar mažų pinigų. Yra pinigai. Kartais ir pusė procento turi reikšmės, jeigu tai yra didesnės vartojimo apimtys. Lenkijoje ekonomika, pagal jų gyventojų skaičių ir išsivystymą, yra nemenka ne tik regiono, bet ir ES mastu“, – tikino jis.

Pasak Prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos vadovo, toks pokytis nukreips dar didesnius lietuvių srautus į kaimyninę valstybę, o tai, jo vertinimu, lems ir vidaus vartojimo sumažėjimą.

„Pirkėjų srautas į Lenkiją dar labiau nukryps. Tai tikrai prisidės prie įmonių konkurencingumo. Jeigu jų valstybė gali ir leidžia sau tokiu būdu didinti vietos vartojimą, tai, matyt, į tai ir yra nukreipta. Lenkijos ekonomika tai leidžia. Tai ir anksčiau buvo, jų koncepcija tokia ir yra.

Aplinkinės valstybės atitinkamai naudojasi ta rinka pirkdami ne tik maisto produktus, drabužius, bet ir statybines medžiagas, naudojasi įvairiomis paslaugomis. Tai labai ryšku, turi didelę įtaką išvežant pinigus iš Lietuvos, užuot vartojus pas mus, vartojame iš Lenkijos“, – mano R.Varkulevičius.

Lietuvos Vyriausybės atsako nesitiki

Vis tik prekybininkų atstovai sako nesitikį, kad Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė imsis kokių nors priemonių siekiant gerinti vietinių įmonių konkurencinę padėtį. Pasak R.Vainienės, dešiniųjų valdančioji dauguma akcentuoja apskritai pasisakanti prieš mokestinių išimčių taikymą.

„Esamos politinės koalicijos labai aiškiai deklaruota, kad yra einama išimčių, lengvatų naikinimo keliu“, – pabrėžė Prekybos įmonių asociacijos vadovė.

R.Varkulevičius taip pat nemano, kad bent jau artimiausią pusmetį Ministrų Kabinetas imsis bandymų atsakyti į Lenkijos vykdomą politiką. Vis tik jis akcentuoja, kad ministrės pirmininkės nuogąstavimai dėl galimų biudžeto įplaukų sumažėjimo nėra pagrįsti, kadangi galimas biudžeto netektis atsvertų išaugęs vidaus vartojimas.

„Matyt, kad Vyriausybė dabar nesiims greitų veiksmų, nes biudžetas suformuotas. Kiekvieną kartą premjerė pasako: biudžetas suformuotas ir pasakykite: jeigu sumažiname įplaukas, kuo jas pakeisime? Pakeisime didesniu vartojimu. Pakeisime pinigų neišvežimu iš Lietuvos“, – tikino Prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos vadovas.

Naujienų agentūra „Elta“ primena, kad Lenkijos Vyriausybė planuoja nuo vasario trims mėnesiams PVM maisto produktams nuo 5 proc. sumažinti iki 0 proc. Tuo metu namų ūkiuose vartojamoms dujoms ir elektrai PVM nuo 23 proc. sumažinti atitinkamai iki 8 ir 5 proc. Taip pat planuojama pristabdyti akcizų ir PVM taikymą benzinui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.